Sığınmacılar için 10 maddelik plan

Sığınmacılar için 10 maddelik plan
Başbakan Davutoğlu ile Şansölye Merkel’in vardığı mutabakata göre; insan kaçakçılarına göz açtırılmayacak, iki ülkenin güvenlik birimleri koordineli çalışacak.

Suriye’den yeni göç dalgası ihtimaline karşı kasım ayındaki G20 Zirvesi’nden bu yana 7. defa Türkiye’ye gelen Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ankara’da sıcak karşılandı. Anıtkabir’i ziyareti sonrası Çankaya Köşkü’ne geçen Merkel, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bir araya geldi. Ortak basın toplantısında iki lider de Moskova’ya tepki gösterdi. Rusya’nın Halep’te gerçekleştirdiği askerî operasyonun herkesi kaygılandırdığını belirten Davutoğlu, “Yeni bir insani trajedinin eşiğindeyiz. Sınırda 30 bin Suriyeli birikti. Kimse, ‘Türkiye nasıl olsa mültecileri alıyor’ diyerek açık bir etnik kıyım anlamına gelecek şekilde sürmekte olan Rus hava saldırılarını mazur göremez” dedi. Şansölye Merkel ise, binlerce sivilin Rus bombardımanına maruz kaldığının altını çizerek, “Türkiye’yi yalnız bırakamayız. Mülteciler konusunda Almanya üzerine düşeni yapmaya hazır. Mültecilerin geri dönüşü için çalışmalar yürütülecek. 3 milyar avroluk ödemenin hızlı olmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

TERÖRLE MÜCADELE DESTEĞİ
“Türkiye’ye yönelik eleştirilerinin geçmişe nazaran neden azaldığı” yönündeki soru üzerine Merkel, şu cevabı verdi: “Her ülkenin teröre karşı hareket etme hakkı bulunmaktadır. Tabi ki sivil halkı ve bölgeyi dikkate aldığımız zaman birtakım ilerlemeler kaydedilmesi gerekir. Tabii ki eleştirel konuları da ele alıyoruz. Ancak 2-3 yıl önceki durumdan çok şey değişti. Suriye savaşının çok kötü sonuçlarıyla karşı karşıyayız ve Türkiye’nin hiçbir şekilde suçu yok.”

İŞTE O 10 MADDE
1- Halep civarında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararına uygun olarak diplomatik girişimlerde bulunulacak.
2- AFAD ile Almanya teknik yardım kuruluşu iş birliği yapacak.
3- İnsan kaçakçılığına karşı birlikte mücadele edilecek. Terör suçuyla aynı muamele gösterilecek.
4- Türk polisi ile Alman polisi eşgüdüm halinde çalışacak.
5- Almanya ve Türkiye, Frontex’in (Avrupa Birliği Üye Ülkelerinin Dış Sınırlarının Yönetimi için Operasyonel İşbirliği Ajansı) daha etkin çalışması için çaba sarf edecek.
6- İki ülke bunu bir gündem maddesi olarak NATO’ya tavsiye edecek. Özellikle NATO’nun da izleme ve gözetleme mekanizmalarının sınır ile Ege’de etkin şekilde kullanılması konusunda ortak çaba sarf edilecek.
7- Suriyeli olmayıp illegal göçe katılmaya çalışan başka ülke vatandaşları bulundukları ülkeye gönderilecek.
8- Suriyelilerin Türkiye ile AB arasında yeniden yerleştirilmesi ve AB tarafından alınacak mülteciler konusunda etkin bir mekanizma birlikte çalışılacak.
9- 3 milyar avronun Suriyeli mülteciler için kullanımı için harekete geçilecek
10- Perşembe günü Türkiye’nin Göç İdaresi Başbakanı, Yunanistan’a gidecek. Geri kabul anlaşması kapsamında atılacak adımlar ele alınacak. Ortak çalışma için ortam sağlanacak.

ANKARA’NIN NÜFUSUNU SORDU
Davutoğlu ile Merkel, 4 ay içinde 7 kez yüz yüze görüştü. Ekim ayında İstanbul’a gelen Merkel, Başbakan’la son olarak Londra’da bir araya gelmişti. Şansölye, mevkidaşına Ankara’nın nüfusunu sordu.

Siz de yazabiliyor musunuz?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Merkel’i Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etti. Külliye’yi gezdirdiği Merkel’e Antalya’da gerçekleştirilen G20 Liderler Zirvesi’nde liderlerin imza attıkları aile fotoğrafı tablosunu gösteren Erdoğan, “Zirveden memnun kaldınız mı?” sorusuna “Çok memnun kaldık” cevabını aldı. Duvarda asılı olan hat sanatı tablolarını gören Merkel’in “Siz de yazabiliyor musunuz?” sorusuna Erdoğan, “Bu bir sanat” karşılığını verdi.  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Yaşam