Şimşek, “Düşük maaşları değerlendirdi”

Şimşek, “Düşük maaşları değerlendirdi”
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Bugün emekliler düşük maaş alıyorsa bunun nedeni Sayın Demirel'in 1991 yılında popülizm sonucu emekli yaşını 38'e kadar indirmesidir." dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Bugün eğer emeklimiz düşük bir gelire mecbur kaldıysa bunun müsebbibi popülizmdir. Sayın Demirel'in 1991 yılında popülizm sonucu emekli yaşını 38'e kadar indirmesidir. O dönemde de SSK'nın Genel Müdürü Kılıçdaroğlu'dur. Kılıçdaroğlu popülizmi çok iyi biliyor." dedi.

"BAŞKANLIK SİSTEMİNDE 5 YILDA BİR SEÇİM VAR"

Türkiye ekonomisini değerlendiren Şimşek, "Ben şahsen Türkiye'ye ilişkin bu tarz değerlendirmelerin Avrupa'daki krizden bağımsız, Ortadoğu'daki kaostan bağımsız yapıldığı, dolayısıyla o anlamda çok haklı eleştiri olmadığı kanısındayım. Sayın Cumhurbaşkanımız bunu niye söyledi? Bu parlamenter sistemde zaman zaman tıkanıkların olabileceğini ve bundan dolayı da Başkanlık sisteminin aslında bu patinajları engelleyeceğini ifade ettiler. Buna ben katılıyorum. Niye, çünkü Başkanlık sisteminde 5 yılda bir seçim olur. Vatandaşlarımız bir Cumhurbaşkanı seçerler, yüzde 50 veya daha fazla, ondan sonra o devlet başkanı kendi hükümetini kurar. 5 yıl boyunca icraat yapar ve Türkiye o anlamda yönetimde istikrarı sağlar. O anlamda katılıyoruz. Hiç tereddüdümüz yok. Gelelim son yılların performansının değerlendirilmesine. Son yıllarda Türkiye'nin en büyük pazarı kim? Avrupa. Avrupa 6 yıldır yerinde sayıyor. 2007 yılı sonunda Avrupa ekonomisi 100 Euro'ysa bugün 98 Euro'dur. Avrupa 2007 sonunda 100 Euro'luk bir ekonomiye sahipse 2014'te hâlâ 98. Bu bizim en büyük ticaret ortağımız. Bu faktörleri dikkate almamız lazım ama şunu unutuyor milletimiz. Türkiye düşük orta gelir ülke grubundaydı, 3 bin 400 dolar civarında kişi başına milli gelirimiz vardı 2002'de. Avrupa'nın son 6 yıldır borç krizine rağmen Türkiye bunu 10 bin 400 dolara çıkardı. Türkiye'nin yüksek gelir grubu ülkeler arasına girmesine ramak kalmış. Dünya Bankası'nın tanımına göre, yüksek gelirli ülkeler grubu 12 bin 700 civarında başlıyor. Türkiye olarak bizim öngörümüz 2017-2018'de yüksek gelirli ülkeler grubuna girmemiz. Türkiye'nin reform programını uygulaması halinde hızla büyüyeceğini ve dolara karşı liranın orta vadede değerleneceğini düşünüyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Ekonomi