SIRRI ATEŞİNDE!

SIRRI ATEŞİNDE!
Çarşamba’da yufkacılık mesleğiyle uğraşan Hanife Odabaş, Türkiye’deki tek işletme olduğunu ve yufkalarının lezzetini ve sırrını anlattı.

Çarşamba İlçesinde yufkacılık işiyle uğraşan ve geçimini 12 yıldır  yufka yaparak sağlayan Hanife Odabaş, yiyenin damağında tat bırakan yufkalarını anlattı. İçinde katkı maddesi olmadığına inandıramadığı yufkalarını odun ateşinde pişirenve Türkiye’deki tek işletme olduğunu belirten Hanife Odabaş, yufkalarının lezzetindeki sırrının, kullandığı unun kalitesi ve odun ateşinde olduğunu ancak makineyle bu lezzetin alınmadığını aktardı. Yufkacılık işinin bilek gücü istemesinden dolayı eleman sıkıntısı çektiğini söyleyen girişimci kadın, işi bilen eleman nadir olduğunu yeni nesilde ise bulunmadığını söylerken makineleşmeye geçildiğinde eleman sıkıntısı çekmeyeceğini ama yufkalarının da lezzetinin olmayacağını da eklemeyi unutmadı.

“ODUN ATEŞİNDE YAPIYORUM”

Önceki yıllarda daha fazla satış yaptığını anlatan Hanife Odabaş, yufka fiyatlarını da açıkladı: “Yufka satışlarımız geçen yıla göre azaldı. Bunun nedeni de pahalılık yani müşterinin alım gücü kalmadı. Bir yufka adet olarak bulunuyor 25 tane var 100 TL. tanesi 4 TL’ye denk geliyor. İkinci kalite un kullanmak zorunda kaldık. Müşteri hangisini tercih ederse onu alıyor. 2016’dan beri bu işi yapıyorum. Odun ateşinde yapıyorum satışlarımız güzel ama piyasanın pahalı olması da bayağı etkiledi. Yufka alımı azaldı önceden paket paket alınırdı, 200-300 adet alınırdı şu anda 50-100 civarında alınıyor. Önceden insanlar kendileri yapıyordu açmaya insan bulamadıkları için ama şu anda böyle yerlerden yufka almayı tercih ediyorlar.”

“TÜRKİYE’DEKİ TEK İŞLETMEYİZ”

Hanife Odabaş, odun ateşinde pişirildiğinden dolayı Türkiye’deki başka bir eşi bulunmayan tek işletme olduğunu dile getirirken şu sözleri söyledi: “Eleman sıkıntımız çok. Bu gibi işletmelerin genellikle yoğun eleman sıkıntısı var. İşi bilen eleman pek nadir var hele ki yeni nesilde hiç bulunamıyor. Maddi yönde de alınamıyor istenilen fiyatı veremiyoruz o kadar geliri yok zaten. Önceki dönemlere göre çok çok düşüşteyiz. Türkiye’deki tek işletmeyiz.”

MAKİNE LEZZETİNİ DÜŞÜRÜR!

Sırrının odun ateşi olduğu ve un kalitesine göre de lezzetinin değiştiğini söyleyen Odabaş, makineleşmeye geçilirse lezzetinin kalmayacağını söyledi: “Odun ateşinde pişiriyoruz. Diğer yufkacılar gibi değil. O yüzden biz eleman sıkıntısı yaşıyoruz. İnsanlar teşvik edilmeli. Maddiyat gücümüz azaldığı için elemana verim gücümüz kalmıyor bu sefer de makineleşmeye başlıyoruz ama ben makineleşmeye geçersem tat oranı düşer makine lezzetini düşürür bu sefer de bilek gücü gerekiyor bununla da para olarak çıkamayız altından.”

Haber : İREM BAL- YAĞMUR AYAN

yufka-(3).jpgyufka-(4).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber