Çarşamba ilçesi Eğrikum Mahallesi’nde Kasım ayı itibariyle kivi hasadı başladı. 2023 yılı kivi hasadı, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Çarşamba İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün gerçekleştirdiği hasat töreni ile başlatıldı. Eğrikum mahallesinde bulunan Kivi bahçesi sahibi çiftçi Savaş Aydemir’e ait bahçede düzenlenen kivi hasadı törenine; Çarşamba Kaymakamı Doç. Dr. Şükrü Yıldırım, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Çarşamba İlçe Tarım ve Orman Müdürü İrfan Öztürk, Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir ve idari kurum amirleri, ziraat mühendisleri ve çiftçiler katılım sağladı.
‘SOĞUK HAVA DEPO İŞİ YİNE OLMADI’
Kivi hasadı ile hemen her yıl konusu yapılan ve bu yıl da yeniden tekrarlanan soğuk hava deposunun kurulmasının çiftçilere daha çok kazanç sağlayacağına değinen Çarşamba Kaymakamı Doç. Dr. Şükrü Yıldırım, “Çiftçilerimize bereketli sezon diliyorum. Kivi, Yeşilırmak havzasında yerini aldı. İnşallah dikimler daha da çok artar. Soğuk hava depo projemiz olacaktı ama olmadı. Eğer olsaydı çiftçilerimiz aldığının daha üstünde kâr sağlayabilir diye düşünüyorum. Emeğinin karşılığını daha iyi alabilir” ifadelerini kullandı.
‘EN FAZLA ÜRETİM ÇARŞAMBA’DA’
Kivi üretiminin en fazla Çarşamba ilçesinde olduğunun altını çizen Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Çarşamba ovası dediğimizde hemen aklımıza fındık geliyor. Artık ovada, fındığın yerini alternatif olarak kivi bahçeleri almaya başladı. Samsun ilimizde kivi üretimi, toplam 5 bin 50 dekar alanın ortalama %90’ı Çarşamba ilçemizde üretiliyor. Toplam 12 bin 900 kilo kadar rekoltemiz var. Yaklaşık 12 bin 200 tonu Çarşamba ilçemizde üretilmekte. Kivinin 30-40 yıllık mazisi var. Ülkemizde en çok Marmara ve Karadeniz Bölgesi’nde üretilmekte. Çarşamba ilçesi, tüm ilçelere baktığımızda en çok üretim yapan ilçelerden biri. Tek bir bahçede 600 dekarlık alanda kivi bahçesi var. Hemen hemen Avrupa’nın en büyük kivi bahçelerinden birindeyiz. Hava sıcaklıklarından dolayı kivi hasadı 10 – 15 gün ileri sarktı.” Şeklinde konuştu.
‘FINDIĞA GÖRE ALTERNATİF’
Kivi üretiminin veriminden bahseden Müdür İbrahim Sağlam, “Kivi verimlerimiz çok iyi. Yaklaşık 3 tonluk verim var. Aynı zamanda pazarı çok iyi. Yaklaşık 25 liradan toptan satış fiyatı var. Çiftçimiz kazanıyor. Çünkü fındığa göre daha çok alternatif sağlayan bir ürün. Kivi ve aronya sayesinde ova üzerinde fındık baskısını kaldırmayı amaçlayarak değişik alternatifler üzerinde çalışıyoruz.”
“%50 HİBE DESTEĞİ SAĞLAYACAĞIZ”
Soğuk hava deposunun kurulması için vatandaşlara seslenen Müdür Sağlam, “Ovadaki en büyük ihtiyaçlarımızdan birisi de soğuk hava deposu. Kivi veya diğer meyveleri topladığımızda götürecek yerimiz yok. Yapmak isteyenlerse sesleniyorum. Soğuk hava deposu yapmak isteyen vatandaşlarımıza Kırsal Kalkınma Yatırımları projesi kapsamında %50 hibe desteği sağlayacağız. Ya da TKDK inşallah soğuk hava deposu kurarsa, ürünlerimizi daha katma değeri yüksek olarak satabiliriz diye düşünüyorum.”
Ayrıca Sağlam, tüm çiftçilerimize kivi hasadında bereketli bir sezon diledi.
HABER: İsmail Temiz
Kaynak:İsmail Temiz
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.