Sokak Köpekleri sorunu Belediyenin sorunu

Sokak Köpekleri sorunu Belediyenin sorunu
Geçtiğimiz Cumartesi gazetemizin manşetinden verdiğimiz “Dikkat Köpek Var” haberinin ardından daha kapsamlı bir araştırma yaparak konuyu inceleme altına aldık

 

Geçtiğimiz Cumartesi gazetemizin manşetinden verdiğimiz “Dikkat Köpek Var” haberinin ardından daha kapsamlı bir araştırma yaparak konuyu inceleme altına aldık

Çarşamba’da son dönemde aşırı bir artış gösteren ‘Sokak Köpeği Popülasyonu” vatandaşlar açısından tehdit oluşturuyor diye verdiğimiz haberde sayıları Çarşamba içerisinde hızla artan sokak köpekleri konusunda detaylı bir araştırma yaparak dünya genelinde konunun muhataplarının konuya nasıl yaklaştıklarını araştırdık.

Tüm dünya genelinde genel bir problem haline gelmiş olan sokak hayvanlarının popülasyonlarının artması durumuna karşın dünya genelinde de belediyeler bu işin çözümü için kimi yöntemleri uyguluyor. Türkiye genelinde Çevre Bakanlığı, İl ve ilçe Belediyelerinin sorumluluğunda olan sorun için her belediye kendi bütçesine göre çevre Bakanlığı’nın da onayı ile çözümler üretirken yaygın çözüm kısırlaştırarak doğaya geri salım.

Mevcut sokak hayvanlarındaki popülasyon artışının tetiklediği kimi rahatsızlıkların başında gelen kuduz ve benzeri hastalıklar konusunda Belediyelerin titizlikle ilgilendiği konuda Çarşamba’da da kimi çözümler uygulanıyor. Bunların başında gelen kısırlaştırma işlemi şu şekilde yapılıyor; belediye ye bağlı ekipler sokaklardan topladıkları köpeklerin ve diğer hayvanları veteriner kontrolünde bakımı yapıldıktan sonra herhangi bir hastalık taşımadığına dair kulaklarına takılan küpeyle birlikte tekrar sokağa salınıyor.

Konunun uzmanlarının önerdikleri çözümlerinde başında gelen Kısırlaştırarak doğaya geri salım en yaygın çözüm olmasına karşın bir diğer çözüm ise hayvan barınma evlerinin hayata kazandırılması. Hayvan barınma evleri çok maliyetli bir uygulama olduğu için belediyeler bu uygulamadan uzak duruyor. Uzmanlar dünya genelinde de yaygın çözüm olan kısırlaştırma işleminin bu işin çözümü için en iyi ve en az maliyetli iş olduğunu dile getirirken bir noktanın üzerine dikkat çekiyor. Uzmanlar kısırlaştırma işleminin sürekli yapılması gereken bir iş olduğunu dile getirirken bu konuda belediyelerin bu konudaki uzman kişilerle sürekli çalışarak popülasyonu dengeleyecek çalışmalar yapmaları gerektiği yönünde. Eğer belediyeler belli dönemlerde bu çalışmayı yapıp sonrasında da askıya alırlarsa artan popülasyonun önüne geçilemeyeceğini açıklayan uzmanlar belediyeler o noktadan sonra konuya çözüm için vahşice uygulamalara gidiyor denildi.

Çevre uzmanları Çarşamba’da özellikle insanların bir süre bakmak için yanlarına aldıkları sonra bakım işlemini beceremeyerek sokağa saldıkları köpeklerden de kaynaklı popülasyon artışının çok olduğunu dile getirirken özellikle köylerden getirilen köpekler kent merkezine salınıyor denildi. Bu konuda önümüzdeki günlerde bir çözüm bulunamaz ise görmeyi istemediğimiz itlaf uygulamaları başlayabilir diye uyarıda bulunan uzmanlar belediyeyi bir an önce önlem almaya davet etti.

HABER- FOTO: Serkan KARAHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber