Çiftçilerin organik gübre arayışı Çarşambalı çiftçileri de harekete geçirdi. Çarşamba’nın Kızılot Köyü’nden bir çiftçinin başlattığı çalışma neticesinde solucandan organik gübre elde ediliyor. Burdur’da bir firmanın bu konudaki çalışmalarını inceleyen çiftçi menşei yurt dışı olan farklı bir solucan türünden elde edilen bir gübre türünün Çarşamba’da da çalışmalarına başlandı.
Şu anda ilk denemesi yapılan çalışma şöyle gerçekleşiyor:
Belirli bir toprak numunesi ve organik maddeler(fındık zurufu, bitki yaprakları vs.) karıştırılarak hazırlanan karışımın içerisine Türkiye’de bulunmayan ve yurt dışından getirtilen bir solucan türünden binlerce içerisine yerleştiriliyor. Bu karışımla beslenen solucanlardan elde dışkılar gübre olarak kullanılıyor.
Solucan gübresi, kırmızı Kaliforniya solucanlarının bitkisel ve hayvansal organik atıkları işlemesi sonucu meydana gelen solucan dışkısıdır. Solucan gübresi, mikro florlar ve özel solucanların organik maddeleri humik maddelere dönüştürme işlemi sonucu çıkan üründür. Görünüş olarak siyah toprağa benzer ve itici bir kokusu yoktur.
İçeriğinde bitkinin gelişimi için gereken bütün enzimler, toprak antibiyotikleri, vitaminler, büyüme hormonları ve humik maddeler vardır. Kesinlikle, hastalık yapıcı mikro florlar, parazit yumurtaları, ot tohumları ve ağır metaller içermez.
Çarşamba’da da çalışmalarına başlanan solucan gübresi üretimi ilk etapta henüz deneme aşamasında gübreden gerekli verim elde edildiğinde bu alanda seri üretime geçilecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.