Murat Asar yaptığı açıklamada, “Samsun’da Nisan ayı soğuk geçti. 1960’dan bugüne kadar ölçülmüş verilerden elde edilen sonuçlara göre, Nisan ayı normali ortalama sıcaklığı 11,4 olan Samsun, bu sene Nisan ayı ortalama sıcaklığı 10,7 olarak gerçekleşmiş olup, sıcaklıkta ortalama 0,7 derece anomali göstererek daha soğuk bir ay yaşamıştır. Yine aynı dönem için en düşük sıcaklıkların mevsim normali 7,9 olmasına karşın, bu sene ortalama 7,6 olarak gerçekleşerek Nisan ayında, gecelerin ortalama 0,3 derece daha soğuk geçti görülmektedir. En düşük sıcaklılar baz alındığında Nisan ayının 20 günü normalin altında sıcaklıklar yaşanmıştır. Bu sene Nisan ayının en soğuk günü 3,9 derece ile 5 Nisan 2015’te yaşandı. Kayıtlı tarihi verilere göre Samsun’da yaşanan en soğuk Nisan günü -2,4 derece ile 4 Nisan 2004’te yaşanmıştı. Özellikle 3, 4, 5 Nisan ile 21-23 Nisan tarihlerinde sıcakta meydana gelen dalgalanmalar sonucu sert düşüşler olduğu gözlenmiştir” dedi.
Günlük en yüksek sıcaklıklar bazında Nisan ayı normalinin 15,3 olmasına karşın, bu sene Nisan ayının en yüksek sıcaklıkların ortalaması 14,9 olarak kaydedildiğini, maksimum sıcaklıklarda da ortalama 0,4 derece soğuma anomalisinin gerçekleştiğini belirten Asar, “Samsun’da günlük maksimum sıcaklığın, toplam 17 gün normalinin altında kaldığı ve daha soğuk bir ay yaşandığı gözlenmiştir. Sıcaklığın yükseklikle birlikte düşmesinden yola çıkarak, Samsun sahil bandından iç kesimlere gidildikçe ve yüksekliğin artması ile birlikte, sahil bandına nazaran iç kesimlerin daha da soğuk bir Nisan ayı yaşadığını söylemek mümkündür” diye konuştu.
Bölge Müdürü Murat Asar şu bilgileri verdi: “Nisan ayının soğuk geçmesinin nedeni, soğuk nüveli karakteristik barındıran ve kuzey Avrupa üzerinden gelerek yurdumuzu etkileyen alçak basınç merkezi İzlanda Siklon’u ile kuzeyimizden gelerek yurdumuzu etkileyen kontinental polar (karasal soğuk) hava kütlesinin parçası Sibirya Antisiklon basınç sistemlerinin, daha sıcak nüveli karakteristiğe sahip Basra siklon ve azor antisiklon basınç sistemlerine göre bu sene daha sık ve daha fazla etkili olması kaynaklanmaktadır. Gerçekleşen bu atmosferik şartlar, meteorolojik olayların meydana geldiği atmosfer katmanı olan troposfer içinde hava kütlelerinin doğal sirkülasyonu neticesinde gerçekleşen normal bir durumdur.”
“YAĞIŞLAR GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 105,6 ORANINDA ARTI”
Son yapılan tahminlere göre sıcaklığın, Mayıs ayının ilk haftasında da benzer bir seyir göstererek normalleri civarında olmasının, ikinci haftasından itibaren ise tekrar yükselişe geçerek normalinin üzerine tırmanmasının beklendiğini ifade eden Asar, açıklamasını şöyle tamamladı: “Sıcaklık olarak soğuk geçmesine karşın yağış olarak iyi bir yıl geçirmektedir. Su yılı başlangıcı olan 1 Ekim 2014’ten 30 Nisan 2015’e kadar geçen toplam 7 aylık dönemde yağışlar mevsim normallerine göre yüzde 5.7, geçen yıla göreyse yüzde 105,6 oranında artış göstermiştir. 2015 Nisan ayında ise yağışlar mevsim normallerine göre yüzde 5.1, geçen yıla göreyse yüzde 124 gibi ciddi bir artış göstermiştir.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.