Sosyal ve özlük hakları için bir araya gelen; Ekmek işçileri!

Sosyal ve özlük hakları için bir araya gelen; Ekmek işçileri!
Çarşamba ilçesinde ve çevre ilçelerdeki fırın işçileri, mesai saatlerinde ve sosyal haklarında yaşadıkları sorunların çözüme kavuşması için bir araya geldiler.

Çarşamba ilçesinde bir kafede bir araya gelen fırın çalışanları, sorunlarının çözüme kavuşması için harekete geçtiler. Uzun yıllardır fırın işçisi olarak hayatlarını sürdürdüklerini belirten çalışanlar, çalıştıkları sektördeki uzun mesai saatlerinden ve sosyal haklardan dertli olduklarını ifade ettiler.

“Sonuna kadar mücadele vereceğiz”

Çarşamba, Salıpazarı ve Ayvacık ilçelerinden gelen fırın çalışanları yaptıkları toplantıda, yaşadıkları sorunların çözüme kavuşması için çalışma başlatma kararı aldıkları ortak bir dille beyan ederek, yetkililerin kendilerine yardımcı olmalarını istediler. Çok sayıda fırın işçisinin hakkını aramak için sonuna kadar mücadelesini vereceğini belirten fırın işçilerinden Özcan Özçakır, “Bizler Fırın İşçileri derneğini kurmayı düşünüyoruz. Fırın işçilerinin ezilmemesini, fırın işçilerine sahip çıkılmasını istiyoruz. Zamanında Fırıncılar Odasını işçiler kurmuştur. Ama patronlar almıştır. Şimdi bizde yenisini kurmak istiyoruz. Bunun sebebi sosyal haklarımızın olmaması. Sosyal haklarımızdan faydalanmak istiyoruz. Bizim olan hakkımızı geri istiyoruz. Fırın işçileri olarak bizlerde Pazar günleri izin kullanmak istiyoruz. Ailemizle birlikte vakit geçirmek istiyoruz. Bayramlarda, cenazemizde, düğünümüzde izin kullanmak istiyoruz. Büyükşehirlerde bayramlarda çift yevmiye verildiğini görüyoruz. Çarşamba’da bu durum yok. Senelik izin kullanılıyor. Çarşamba’da bu durum yok. Türkiye’nin birçok yerinde bu uygulama yapılıyorsa, Çarşamba’da da yapılmalı. Nasıl ekmeğe her yerde zam geldiği gibi Çarşamba’da da geliyorsa, ilçemizde de aldığı maaşı, zammı düzgün bir şekilde verilmesi gerekiyor. Bugün işe başlayan insanla, bu işe yıllarını veren insan aynı maaşı alamazlar. Nasıl memurlar yüksek maaş alıyorsa, en düşük memurundan en yüksek memuruna kadar basamak basamak çıkıyorsa, işçilerde bunu bu şekilde almak istiyor. Kimseden fazla bir şey istemiyoruz. Haklarımızı veren fırıncılardan Allah razı olsun. Onlara kesinlikle sözümüz yok. Ama bu derneğimizi kuracağız. Sonuna kadar mücadele vereceğiz. İşçinin yanında olmayanın karşısında olacağız. Hep beraber yola çıktık. Güzel olaylar olacağına inanıyoruz.” dedi.

“Ailemizle vakit geçirmek istiyoruz”

Fırın çalışanı olan Hasan Keskin ise, “Fırın işçileri olarak burada toplandık.Fırın sahiplerine karşı hiçbir artniyetimiz yok. İşverenlere saygımız sonsuz. Onların paralarıyla evimizi geçindiriyoruz. Ancak belli bir süre geçtikçe kanunen bizlere verilen haklarımızı kullanamıyoruz. Hiçbir işçi arkadaşımız kendini savunamıyor. Yeri geldiğinde 12 saat çalışıyoruz. 18 saat çalışan arkadaşlarımız var. 24 saat çalışan arkadaşlarımız bile var. Bu çalışmanın karşılığında arkadaşlarımız yevmiyelerini hakkıyla alamıyor. Yarın bir gün işi bırakacağımız zaman, bizim önümüze gelen evraklar 7,5- 8 saat üzerinden gösteriliyor. Ama bizlerin Cumartesi-Pazar günü izni yok. Bayram izni yok. Bizim fırın sahipleriyle sorunumuz yok. Biz işimizi takip ediyor ve yapıyoruz. Bizler bugün asgari ücret olarak belirlenen ücreti alamıyoruz. Bir şekilde paramız kısılıyor. İzinlerimiz veriliyor gösteriliyor. 26 gün çalıştığımız görünüyor ama o ay içinde kaç gün varsa o kadar çalışıyoruz. Hakkımızı savunduğumuzda kapı önüne bırakılma durumumuz oluyor. Bu sefer bir başka işe gireceğimiz zaman o işverene telefon açılıyor. Bu kişiye iş verilmesin diye. Bir kişiye neden iş verilmez? Hırsızlık yapar, yüz kızartıcı suça karışır o yüzden işe alınmaz. Biz bu durumlarla karşılaştık. Burada Çarşamba, Salıpazarı ve Ayvacık ilçelerinden katılan fırıncı çalışanlarımız var. Bizler kararlı bir şekilde yolumuza devam edeceğiz. Gereken her yere gideceğiz. İşimizi hiçbir şekilde de aksatmayacağız. Bizler sosyal haklarımızı istiyoruz. Eşimizle, ailemizle bir Pazar gününü geçirmek istiyoruz. Cenazemiz oluyor, anne-babamız ölmedikten sonra izin alamıyoruz. Bu bir gerçek. Bütün arkadaşlarımız bu sorunu yaşıyor. Hiçbir hakkımız yok. En azından Pazar gününü ailemizle, çocuğumuzla geçirmeyi istiyoruz. Hiçbir arkadaşımız art niyetli değil. Şuan işinde olan arkadaşlarımız var. Toplantılarımız devam ediyor. Derneğimizi kuracağız. Elimizden geleni yapacağız. Çarşambamızın ileri gelenleri, büyükleri ile görüşüp mücadelemizi sürdüreceğiz. Sosyal haklarımızı bütün arkadaşlarımız istiyor. Ağır şartlarda çalışıyoruz. İşverenlerimizin bizleri biraz daha düşünmesini istiyoruz. Şuanda ‘fırıncılar örgütleniyor, gruplaşıyor’ şeklinde bir algı oluşuyor. Kesinlikle böyle bir şey yok. Biz sadece hakkımızı arıyoruz. Fırın İşçileri Derneği Çarşamba’mızda kuracağız.” şeklinde konuştu.

“Bizleri de görün”

İlçede fırın işçisi olarak geçimini sağlayan Mustafa Günaslan, “Haklarımızı savunmak amacıyla toplandık. Yaşadığımız büyük sıkıntıların çözümü için, Pazar izinleri, yıllık izinler ve mesai saatleri konusunda sorunlar yaşıyoruz. Bugün asgari ücretle çalışan bir işçi 8 saat çalışıyor ve 8 saat izin kullanıyor. Sosyal haklarına sahip ve ailesiyle birlikte zaman geçirebiliyor. Biz bunlara sahip olamıyoruz. İşverenlerle bazen sorunlar yaşayabiliyoruz. Buradan iş verenlere sesleniyorum. Bizleri de görün. Bunun için toplandık. Birlik ve beraberlik içerisindeyiz.” ifadelerini kullandı.

“Yakın zamanda derneğimizi kuracağız”

Fırın işçilerinden Turan Keskin’de ekmek üreten fırın işçilerinin alın terinin daha iyi şartlarda alınması için verilen mücadeleye katıldığını belirterek, “Ben şuanda bizlere verilen haklarımızı alabiliyorum. Ama haklarını alamayan vatandaşlarımız için bizde bu mücadelede olmak istedik. Bu nedenle burada toplantımızı yaptık. İnşallah derneğimizi yakın zamanda kuracağız. Ben çalıştığım işyerinde yıllık iznimi kullanabiliyorum. Bayramlarda çift yevmiye alıyorum. 15 günde bir izin kullanıyorum. Bütün arkadaşlarımızın da bu haklara ulaşmasını istiyoruz. Mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz.” dedi.

“Kimsenin kuruşunda gözümüz yok”

Ayvacık’ta fırın işçisi olarak çalışan Mehmet Okur, günlük çalışma saatlerinin düzensiz olduğunu, uzun mesai saatlerine rağmen ücretlerini hakkıyla alamadığını söyleyerek, “Hakkımızı istiyoruz. İşverenden fazla para istemiyoruz. Sadece hakkımız olanı istiyoruz. Kimsenin 50 kuruşunda gözümüz yok. Kimsenin de bizim kazancımızda gözü olmasın. Derneğimizin kurulmasını canı gönülden istiyorum. ”dedi.

Fırın işçileri gerçekleştirilen toplantıdasonuna kadarmücadele  vurgusu yaparken, hafta boyunca ilgili kurum ve kişilerle görüşmeler yapacaklarını belirttiler.

1545454-001.jpg

010212112.jpg

6488787897.jpg

HABER: Büşra KOCATAŞ – Nurhan GÜZEL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir