Engellinin sosyal yaşamı, engelli bireylerin sorunları ve talepleri, beklentileri ve ÇABES’in gelecek grafiği üzerine soruları yanıtlayan Çarşamba Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Mustafa Uçar, çarpıcı açıklamalar yaptı.
Yağmur Ayan’ın sorularını yanıtlayan ÇABED Başkanı Mustafa Uçar, “1990 yıllarına kadar ben ve benim gibi engelli bireyler için bu hep bir özür olarak görülmüştü. 90’lı yıllardan sonra bu alanda bazı gelişmeler yaşandı.ben de bir çok sivil toplum örgütleriyle yaptığım çalışmalar neticesinde benim gibi engeli olan insanların maddi ve manevi yardıma ihtiyaçları olduğunu düşünerek bu yola çıktım o gündür bu gündür bu sivil toplum kuruluşunun içinde yer alıyor ve benim gibi olan insanlara yer veriyorum. Emekliyim. Emekli olduğum ilk süreçte etrafımda birçok engelli insanın olduğunu fark ettim. Bu insanlar bir örgütlenme içine girmemişlerdi. Bundan dolayı da ciddi bir engellilik problemi yaşadıklarını fark ettim. Yeterli faaliyet içinde değillerdi. Bunun için ne yapabilirim dedim ve 2008 yılında Çarşamba Engelliler Derneği’ni kurdum ve engellilerle ilgili sorunları sesli düşünmeye başlamış olduk. Engelli insanlarında bir insan olduğunu ve negatif ayrımcılılığı hak etmediklerini ile ilgili mücadeleye giriştik. Yeterli bir çalışma yapıyor muyuz tabii ki hayır. İnsanların ve kurumların daha duyarlı olmasını bekliyoruz. Evrensel projelerin hayata geçirilmesi gerekiyor mesela camiye engelli gelecek bunun için ne yapılabilir onlar için rampa yapıldı mı yapılacak mı dükkanlara engelli girecek bunun için yer yapıldı mı diye değil de daha evrensel projelere yer verilmeli. Hiçbir şey engelliye özel diye değil sanki bir engeli yokmuşçasına insanların toplumun arasına karışılmalı bu bilinci yaşadığımız şehrimize yerleştirmemiz gerekiyor. Biz dernek olarak STK olarak bu gibi durumlarla uğraşıyoruz yeterince sesimiz çıkıyor mu hayır bunun için kamu desteğine ve toplum desteğine ihtiyacımız var. “ dedi.
Başkan Uçar açıklamalarının devamında, “Desteklerle ilgili tüzükte üyelerin üye aidatı olması gerekiyor ama bu desteği maalesef göremiyoruz. Bizde 5253 sayılı dernekler statüsüne göre faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Onun dışında her şeyimiz makam ve içinde bulunduğumuz her durum dernekler şubesi tarafından denetlenip kontrol edilmekte. Buna istinaden illegal yani korsan bir oluşum mümkün değil. Biz takipteyiz. İnsanların duygularıyla oynayıp kendilerine acındırarak dergi satan veya para toplayan kişilere korsanlık faaliyetinde bulunan bu gibi insanlara halkımızın güvenmemesi gerektiğini haykırmak istiyorum. Derneğimizin işleyişinden de bahsetmek gerekirse dernekler 3 yılda bir kongre yaparlar. Bizimde haziran ayında bir toplantımız olacak. Benim yaptığım başkanlığa aday olan kendine güvenen projeleri olan biri varsa buradan seslenmek istiyorum. Bu işi bazıları angarya olarak görürken biz zevk alarak yapıyoruz. Bu harekette herhangi bir maddi kazanç vesaire sağlanmadığı için açıkçası bu işi yapacak kimse çıkmıyor. Bu sefer inşallah çıkar bizde destek oluruz. Ama oldu ki kimseyi bulamayız ben bu işin içinde olmaktan bu işin neferi olmaktan çok mutluyum ve her zaman da başındayım.” şeklinde konuştu.
Aslolan meselenin ilçede yaşayan 16.000 tane engelliye destek olmanın olduğunu aktaran Başkan Mustafa Uçar, “Bu şehri yöneten Kaymakamıyla, Belediye Başkanıyla, Garnizon Komutanıyla ülkeyi yöneten tüm bürokratıyla iş adamlarıyla birlikte bu engeli aşmak. İlçemizde açıkçası altyapı olarak engellilere uygun bir zemin yok. Halkımız da bu konuda çok duyarlı değil. Kaldırımlar işgal ediliyor. Bu konuda bir kamuoyu yapılması gerekiyor.Tabi bu sivil toplum kuruluşlarıyla olacak. Ama sadece bizim derneğimizle değil. Tek bizim çabamız yetmiyor. Buna diğer derneklerin de katılması gerekiyor. Örneğin, bu desteği sendikalar, meslek grupları ve çeşitli vakıflardan sağlayabiliriz” dedi.
Uçar, “Bir konudan daha bahsetmek istiyorum. 2005 yılında çıkan 5378 sayılı yasa çıktığında devrim diye havalara zıplamıştık o zaman toplu taşıma ve engelli erişilebilirliği diye kanun çıktı kanun yapıcılar bu konuda çok radikal kararlar aldı derken işte o zamanın hükümetleri zamanla bunu erteledi ve ülkenin alt yapı çalışmaları hala tam anlamıyla bitirilemedi. Engelli otoparklarını bile normal sürücülerden kurtaramıyoruz buradan emniyet güçlerine de sesleniyorum lütfen bu işin takibini yapın yada bize bir Whatsapp açında biz kendimiz takibini yapalım. 2020 yılında engelli atamaları kura çekiminde sayın cumhurbaşkanımız bir açıklama yapmıştı.Engellilerin erişilebilirlik ve ulaşılabilirlik konusu hakkında çalışmalarını tamamlamayan belediyeler hakkında takipte olduğunu duyduk bizde bu haberin takibindeyiz.kaldırımlar için nasıl imza kampanyası başlatıp beyaz masaya şikayette bulunduysak bu konunun da uygulanması açısından elimizden geleni yapacağız gerekirse CİMER’e de şikayet ve dileklerimizi iletmekten çekinmeyeceğiz.” İfadelerini kullandı.
Son olarak engelli ücreti konusuna da değinen ÇABED Başkanı Mustafa Uçar, “Devletin asli görevinin yaşlısına ,bakıma muhtaç hastalara ve engellilere maddi ve manevi desteği her zaman sağlaması gerektiğini verilen ücretlerin de bireyin sosyalleşmesi için verildiğinden bahsetti. Burada ki sıkıntı ise toplumumuzun korumacı tavrı yüzünden bu ücretler engelli için harcanmamaktadır.Bu yüzden önce ailelerin eğitilmesi gerek ve ücretlerin denetimi ve kontrol edilmesi lazım.” diyerek engellilerin aslında hayata karışması kendini normal bir birey hissetmesi için onlarında işe alımlarının arttırılması gerektiğini, verilen ücretlerin de bir yere kadar olduğunu bu engelli için aslında iyi bir uygulama olmadığını söyleyerek konuşmasını tamamladı.
HABER- ROPÖRTAJ : Yağmur AYAN - Gülizar KELEŞ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.