Çarşamba İlçesi Ali Fuat Başgil Mahallesi’nde yaşayan mahalleliler, mahalle girişinde bulunan açık kanala mahallenin tüm kanalizasyon atıklarının atılması nedeni ile koku, ve sağlık açısından tehlike arz eden görüntüye yetkililerin tepki vermemesine ve tüm şikayetlere rağmen duyarsız kalınmasına isyan ettiler. Etrafına tehlike saçan kanalizasyon ve atık su kanalı hattına tepki gösteren vatandaşlar yıllardır çektikleri bu çirkin görüntü, kokuya belediyenin hiç bir işlem yapmamasına tepki gösterdiler.
Ali Fuat Başgil Mahallesi adı verilen Çarşamba ve Ülkenin büyük bir üstadının adı ile onurlandırılan Mahalle sakinleri, Mahalleye böylesi büyük bir zatın adını vermek önemli değil önemli olan ona layık hizmetler yapmak" dedi. Mahalle girişinden geçen kanalizasyon hattının pislik ve kokusundan evlerinde bile duramadıklarını söyleyen mahalleliler 20 yılı aşkın süredir herhangi bir çözümün sağlanamadığını savundu.
Hemen her seçim öncesinde belediye ve milletvekillerinin mahallelerine gelerek kanalizasyon ve pi koku, çirkin görüntülerin giderileceğini, kanalizasyonlarının yapılacağını ve mahalleye adı verilen Ali Fuat Başgil' e layık bir mahalle oluşturacaklarını vat edenler seçim bittiği gün bizi de bu çirkinliği de unutuyorlar. Yıllardır pis koku, sağlıksız koşullarda mahalleye gidip gelmekten korkar olduk. Ne zaman hastalanacağız diyerek, sineklerden ve kokudan evimizde oturamıyoruz. Bu utanç bizim değil bizi yöneten siyasilerin" diyerek tepki gösterdiler.
Şikayetlerini dile getiren mahalle sakinlerinden Harun Öztürk, "Yıllardır burası yapılmıyor. 23 yaşındayım, 23 yıldır burası böyle. Her sene yapacağız diyorlar. Biz evimizin balkonunda oturup çay içemiyoruz. Sinekten ve kokudan hastalık saçıyor, işte görüyorsunuz. İki sene önce yapılacak diye geldiler. Burada bir temizlik yaptılar. Ama sonrası görüldüğü gibi. Mahallenin girişi pislik içerisinde. Biz burada bazı şeyleri duyurmaya çalışıyoruz. İnsanlar artık ne durumda olduğumuzu görsünler. Burası Çarşamba Belediyesi’ne 3 kilometre uzaklıkta. Mağduriyetimiz çok iyi biliniyor. Kokudan ve sinekten durulmuyor. Bizim ricamız bizi de insan yerine koysunlar. Şu yol 10 senedir böyle. Bizde bir yerden sonra bunaldık. Burası mahallenin girişi. Bir misafir geldiğinde evin dış kapısına bakar. Burası mahallemizin dış kapısı. Misafirimiz gelip şu görüntüyü gördüğü zaman utanıyoruz. Biz gereğinin yapılmasını istiyoruz. Yapılmadığı taktirde bakanlığa kadar başvuracağız. Bunun işin yakasını bırakmayacağız. Bazı şeyler bu ülkede peşinden koşulmadan yapılmıyor. Bunda siyasi bir amacım yok burada sağlığımızı düşünüyorum, temiz yerde yaşamak istiyorum. Yıllardır burası böyle, buraya bir çözüm bulunamadıysa ben daha bir şey demiyorum. Durumumuzu görüyorsunuz mağdur haldeyiz. Bunun muhtarla azayla bir alakası yok. Muhtarlarda biliyor onlarda şikayet ediyorlar” İfadelerini kullandı.
BELEDİYEYE DE YÜRÜDÜK…
Konuşmalarında Belediye ile konuyu görüştüklerini çözüm bulunamadığını dile getiren Yılmaz Almaz ise, "2009 yılı yerel seçimlerinde buraya yol yapıldı, kanalizasyon pisliğinin içinden geçmekten kurtulacağız, alt yapı yapılacak, kanalizasyon yapılacak diyerek sevindik biz ama geçici şekilde köprü yapıldı ve açık kanala mahallenin tüm kanalizasyon ve lağım atıklarını verdiler. Tuvaletlerin ve lağımların tüm pislikleri bu açık kanaldan gidiyor. Bizler ve çocuklarımız da okula bu pis koku ve sağlıksız yoldan gelip gidiyoruz. Mahallenin alt yapısını buraya verdiler. Kokudan, sinekten ve pislikten geçilmiyor. Samsun Büyükşehir Belediyesine de gittik çözüm üretilmedi ama Çarşamba belediyesi yıllardır özellikle buraya duyarsız ve görmezden geliyor. Bu şekilde olmasından rahatsızız, herkes rahatsız. Belediyeye de gidildi, bir çözüm bulamadılar. Burası şu anda Büyükşehir’e geçti. Büyükşehir’e de şikayet yapıldı. Burada toplanıp belediyeye de yürüdük. Ama sonuç işte görülüyor. Biz sahipsiziz“şeklinde konuştu.
Vatandaşlar uzun yıllardır çözüm sağlanamayan açıkta bulunan kanalizasyon hattına kısa bir süre içerisinde sonuca kavuşturulması gerektiğini yineleyen mahalle sakinlerinden İbrahim Almaz ise, “Buradan arabamızla geçerken kokudan dolayı camları kapatıyoruz. Burada sadece koku değil burası sağlıksız bir durumda. Çoluğumuz çocuğumuz buradan hastalık kapıyor. Burada ki koku, üzerimize siniyor ve bulaşıcı hastalıklar üretiyor. Kaç yıldır burası böyle. Buraya acil çözüm bulmalarını yetkililerden istiyorum" ifadelerini kullandı.
Mahalle sakinlerinden Faruk Duman ise, Çarşambalı ve bir Türk vatandaşı olmak Suriyeli olmak kadar değerli değil. Onlara verilen hakların biri bize verilmiyor diyerek şunları dile getirdi. Duman, "Türkiye’de Suriyelilere her şey tahsis edildi. Onlara tahsis edilen şeyler bizlere edilmedi. Biz inşaatlarda çalışıyoruz, onlara devlet dairelerinde bile iş veriliyor, evler yapılıyor hatta maaş bile veriliyor. Ama bizim buralarda okuldan çıkan inşaata gidiyor. Suriye’den gelen insanlara her türlü kolaylık sağlandı. Buralara bunu mu yapamayacaklar? Suriyeli olsaydık inanıyorum bu mahallede ki bu çirkin ve sağlıksız koşullar acil yapılırdı” şeklinde konuştu.
Mahalle sakinlerinin şikayet ettikleri yol konusu ise ilk kez değil yıllardır kanayan yarası. Geçmiş yıllarda köprü yapılmadan önce mahalle sakinleri çoluk, çocuk demeden kanalizasyonun içinden, pislik ve lağım sularına bata çıka gidiyordu. Çarşamba Belediyesi 2009 yerel seçimleri öncesinde geçici oalrak bu alana bir köprü yaparak geçici çözüm üretmiş ancak daha sonra ki yıllarda açık kanala akan lağım ve pis atıklar nedeni ile koku, sinek gibi pislik nedeni ile hastalıklara davetiye çıkartıldığı için yetkililerin duyarsızlığından şikayetlerini arttırmaya başladıkları gözlendi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.