Mısır çiftçinin yüzünü güldürdü
Mısır güneş enerjisini en iyi şekilde kullanan ve birim alandan en fazla kuru madde üreten tahıldır. Ülkemizde tahıllar grubu içerisinde buğday ve arpadan sonra en geniş ekim alanı ve üretime sahip olan mısır Türkiye tarımında önemli bir yere sahiptir. Üretilen mısır insan gıdası, hayvan yemi ve endüstride çok sayıda üretimin ham maddesini oluşturmaktadır. Bölgemizde yeterli düzeyde üretilmedi ancak üretimin yapıldığı yerlerde verimlilik oldukça iyi diyen Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör, “Yem fiyatları aşırı derecede arttı. Bu demektir ki ham maddesi mısırın da bu bağlamda artması bekleniyor. Dolayısı ile Buğday ve mısır fiyatları bu sene oldukça iyi olacak gibi görünüyor. Bölgemizde mısır yeterli miktarda ekilmedi. Buna rağmen hasat oldukça iyi dudumda. Mısır hasadına bazı bölgelerde başlandı. Mısır hasadına başlayan bazı yerlerde verimlilik çok güzel ve üretici fiyatlardan oldukça memnun gibi görünüyor. Üreticinin bu sene yüzü gülecek gibi görünüyor. Sadece mısır alanında değil, buğday, arpa, Çeltik vb. ürünlerde oldukça verimli bir sene yaşanıyor” dedi.
Çeltikte verimli bir yıl
İlkbahardaki 10-15 günlük gecikmelerden dolayı çeltik hasadında da gecikmeler meydana geldi. Çeltik hasadı yaklaşık birkaç hafta sonra başlaması tahmin ediliyor. Fiyatı henüz belirlenmedi ancak diğer ürünler gibi çeltiğinde fiyatının iyi olması bekleniyor.
Süt ürünlerine verilen destekleme artırılmalı
Üreticinin zarar görmemesi ve verimliliğin artırılması için süt üretimine verilen desteklemenin artırılmalı. Süt ürünlerine verilen destek yeterli düzeyde değil. Damızlık hayvan üretimi için gerekli teşvikin yapılması gerekiyor ki üretici süt ürünleri yetiştirerek kar elde etsin. Üreticinin zarar görmemesi için süt ürünlerine verilen desteğin artırılması üreticinin yüzünü güldürecek diyen Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör, “Süt fiyatları 50-60 Kr civarında satılıyor. Süte verilen desteklemenin artırılması lazım. Şu anda süt ürünlerine verilen desteklemenin bir an önce en azından 15 Kr’a çıkarılması artırılması lazım ki üreticiye bir katkı sağlasın. Süt ürünlerinde fiyatlar çok düşük, üreticiyi kara kara düşündürüyor. Yine et fiyatlarında artış var, bununla beraber yem fiyatlarında aşırı derecede artış var. Etin kilosu 18 Tl’ye satarken yemin kilosunu 24-25 Yl’ye satın alıyorduk. Bugün etin fiyatı 17 TL iken, yem 38-40 TL arasında seyrediyor” dedi.
HABER-FOTO: Fatma TAŞDELEN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.