Ziraat Bankasına olan kredi borçlarına karşılık Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne ait taşınmazların ipotek edilmesi, verilen ve verilecek ipoteklerin borç takası yöntemiyle kredi borçlarına mahsup edilmesi için Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığına yetki verilmesi teklifi, meclis komisyonunda oy çokluğu ile kabul edildi. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Ekim 2024 yılından itibaren yaptığımız ödemeler ile 875 milyon TL’lik faiz yükünden kurtulduk.” dedi.
“Gayrimenkul Takası Yapmadık”
Faiz ödemeden birçok bankaya borçlarını kapattıklarını vurgulayan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Bu kredi çekilirken faiz oranları düşük fakat değişken faiz olduğu için zamanla faiz oranları artabiliyor. Belki o günün şartları içerisinde yapılan işler, o günün paraları ile şimdi yapamayacağımız işlerdi ama bugün ödenmesi gereken borç, artan faiz oranı nedeniyle belediyenin sırtına büyük bir yük getirdi. Örneğin, bir bankaya 188 milyon TL ana para ödeyerek 275 milyon TL’lik faiz yükünün oluşmasını engelledik. Başka bir bankaya ise 136 milyon TL ana para ödeyerek 168 milyon TL’lik faiz yükünden kurtulduk. Bütün bu borçları nakit ödedik, herhangi bir gayrimenkul takası yapmadık.” ifadelerini kullanarak sözlerine şöyle devam etti.
Başkan Doğan “Ekim 2024’ten bugüne kadar 688 milyon TL nakit ana para ödemesi yaparak, bu bankalara olan borçlarımızı herhangi bir faiz ödemesi yapmaksızın kapatmış olduk. Bu ödeme sayesinde 875 milyon TL’lik faiz yükünden kurtulduk. Ayrıca, İller Bankasına da 222 milyon TL ödeme yaptık. Böylece toplam borç stokumuzda 2 milyar 177 milyon TL’lik bir azalma meydana geldi ve toplam borç yükümüzde yüzde 22’lik bir düşüş sağlanmış oldu.” Diye ifade etti.
“Ziraat Bankasına Ana Para 1 Milyar 129 Milyon 976 Bin TL Borcumuz Var”
Başkan Halit Doğan, Ziraat Bankasına olan borçla ilgili olarak, “Bugün Ziraat Bankasına olan borcumuzu takas yöntemiyle kapatıyoruz. Bankaya yaklaşık 1 milyar 129 milyon 976 bin TL ana para borcumuz var. Bunun üzerine 1 milyar 220 milyon TL civarında faiz eklenince toplam borç 2 milyar 356 milyon TL’ye ulaşıyor. Ana parayı gayrimenkul takası aracılığıyla vererek belediyemizin yükünü hafifletmek istiyoruz.” Diye konuştu.
Alınan karar neticesinde Atakum ilesinde yer alan Atakum 0 ada 1907 parsel, Atakum 0 ada 2862 parsel, Atakum 15319 ada 1 parsel, Çobanözü 12713 ada 1 parsel ve Kamalı 12098 ada 10 parseldeki taşınmazların kredi borcuna mahsup takas edilmesi için yetki, belediye başkanlığına verilmiş oldu.
Kaynak:ZAFER CAN KARAHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.