Takibe Düşen Krediler Yüzde 2.8'den Yüzde 3.3'e Çıktı

Takibe Düşen Krediler Yüzde 2.8den Yüzde 3.3e Çıktı
TBB, verilerine göre, bu yılın ilk üç ayında kredileri yüzde 12 arttıp 1.54 trilyon liraya ulaştı, geçen yıl aynı dönemde yüzde 2.8 olan takipteki kredi oranı, yüzde 3.3'e yükseldi

Takipteki kredi oranında görülen artışı geçen yıldan bu yana TL'de görülen değer kaybına bağlayan bankacılık uzmanları, "Türkiye son yılda oldukça güçlü bir develuasyondan geçti. TL'deki bu ciddi değer kaybı da özellikle sermaye sıkıntısı olan KOBİ'leri ve gelirinde düşüş yaşayan bireysel müşterileri olumsuz etkiledi. Esen sert rüzgarlarda ilk olarak sermayesi ya da geliri kısıtlı kırılganlar döküldü" yorumunu yaptı.

UMUTLAR BÜYÜMEDE

Uzmanlar, Türkiye'nin yüzde 3.3 takipteki kredi oranı ile halen birçok Avrupa ülkesinin gerisinde olduğunu belirtirken bir yandan da önümüzdeki döneme ilişkin 'büyümenin sürmesi gerektiği' uyarısında bulunuyor. Takipteki kredi oranının yüzde 4 ve üzerine çıkması halinde ekonomi için tehlikeden söz edilmeye başlanabileceğini kaydaden uzmanlar, "Yılsonu için takipteki kredi oranı yüzde 3.5-3.6 seviyesinde bekleniyor. Yüzde 4'ün altında kaldığı sürece ekonomi için ciddi bir tehdit değil. Şu anda bir kötüleşme trendinden söz edemeyiz. Ancak geçen yıl yakalanan büyümenin sürmesi önemli. Zaten düzenleyici otoriteler de bunu öngörörerek geçen hafta turizm kredileri için bir rahatlatma yoluna gitti. Aynı şekilde iflas ertelemeler konusunda bir çalışma var. Bütün bunlar takipteki kredi oranının daha da yükselmesini önlemeye yönelik adımlar olarak da görülebilir" değerlendirmesinde bulundu.

BİREYSELİN PAYI YÜZDE 25

TBB'nin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) ilk çeyrek verilerinden derlediği bilgilere göre, ilk çeyrek itibariyle TL krediler yüzde 13, yabancı para krediler ise 9 oranında büyüme kaydetti.

Ticari krediler yüzde 12 oranında artarken, bireysel kredilerdeki artış ise yüzde 7 olarak gerçekleşti.

Reel olarak, krediler yıllık olarak yüzde 7 artarken, ticari krediler yüzde 10 oranında büyüdü. Bireysel krediler ise yüzde 1 oranında daraldı. Reel büyüme TL kredilerde yüzde 5, yabancı para kredilerde yüzde 12 oldu. Bireysel kredilerin toplam krediler içindeki payı azalmaya devam ederken, Mart 2016 itibariyle yüzde 25 oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ekonomi