Tarihi Hamamın "Sahibi" kim?

Tarihi Hamamın Sahibi kim?
Çarşamba İlçesi Sungurlu Mahallesinde bulunan Tarihi Hamam restorasyon çalışmalarının Malik engeline takıldığı ve sorunun çözümü için konunun Mahkemeye intikal ettiği öğrenildi. Bu aşamadan sonra akla gelen soru: Tarihi Hamamın sahibi Kim?

Haberin videosu için tıklayınız...

Yıllardan beridir sürekli Tarihi Hamam neden restore edilmiyor, ilgisiz ve bakımsız haberlerimiz sonrasında yaptığımız araştırma da dikkat çeken ciddi ve önemli bir ayrıntıyı yakaladık. Haberlerimize sık sık konu olan Tarihi Hamam restorasyonu için yoğun şekilde çalışma yapılmaya çalışıldığı ancak Malik şerhi nedeni ile restorasyonun yapılamadığı ve bu nedenle de yapılamadığı öğrenildi.

Edindiğimiz bilgilere göre: Samsun ili Çarşamba İlçesi, Sungurlu Mahallesinde bulunan 45 ada, 2 Parsel sayılı 586 m2 'lik eski tarihi hamam nitelikli taşınmazın tapu kaydı bulunmasına rağmen malik hanesinin boş olduğu bu nedenle, taşınmaz Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 06.04.2001 tarih ve 140 sayılı kararı ile 'Korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı' olarak tescillenmiş ve aynı tarih ve 952 yevmiye ile bu durum tapuya şerh edildiği öğrenildi.

Taşınmaz üzerindeki binada bakım ve yenileme ve restorasyon çalışması yapılmaması nedeniyle metruk ve harap bir hale gelmesi nedeni ile restorasyonun için Samsun İl Kültür Turizm Müdürlüğüne tahsis talebinde bulunulmuş fakat Malikin rızasının alınmasının gerektiği, Malik hanesinin ise boş olması nedeniyle bu durumun açıklığa kavuşturulması şartı nedeni ile Samsun İl Kültür Turizm Müdürlüğü konuyu yargıya taşıdığı öğrenildi.  

2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunun 5. Maddesi ile getirilen 'Devlete, kamu kurum ve kuruluşlarına ait taşınmazlarda varlığı bilinen veya ileride meydana çıkacak olan korunması gerekli taşınır ve taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları Devlet malı niteliğin niteliğindedir' hükmü gereğince, taşınmazın kültür varlığı olduğu hususu açık olmakla devlet malı niteliği bulunmaktadır.Bu nedenle taşınmazın Maliye Hazinesi adına tescili için Çarşamba 2. Asliye Hukuk Mahkemesinde 2013/245 Esas ile dava açılarak Malikin tescili veyahut Mahkemenin kayyum belirleyerek konuyu çözüme kavuşturulma çalışmaları sürdürülüyor.

 

Bu nedenle Samsun İl Kültür Turizm Müdürlüğü çabaları ile konu Çarşamba Mal Müdürlüğüne iletilmiş ve Hazine Avukatı aracılığı ile Tarihi Hamamın Malik hanesinin kime ait olduğunun belirlenerek restorasyon çalışması adına izin alınabilmesi için 21/11/2013 tarihli ilk duruşmada keşif kararı verilmiş olup, 03/03/2014 günü saat 10.00'da keşif icra edilecek. Keşif yapıldıktan sonra ise sonucuna göre 20/03/2014 tarihine  Çarşamba 2. Asliye Hukuk Mahkemesinde ilk duruşmasının yapılacağı öğrenildi.

Bu arada Tarihi Hamam çevresinde ise gençler, yaşlılar ve tarihi eserlere meraklı vatandaşlar  ara sıra gelerek ziyaretlerde ve incelemelerde bulunmaya devam ediyor. 1989 yılından 1992 yılına kadar Çarşamba' da eğitim gören Hacer Güldal çocukları ile geldiği Tarihi Hamam etrafında gezerek hamamın son halini görmek istedi. Tarihi Hamamın kaderine terk edilmiş durumda atıl vaziyette durduğunu görmesi üzerine yaptığı açıklamasında , Öğrencilik yıllarımda burada daha fazla toprak altında idi. Biraz daha kazmışlar. Ama aradan yıllar geçmesine rağmen hala aynı şekilde bakımsız kaderine terk edilmiş duruyor. Oysa şehirler tarihine geçmişine sahip çıktığı oranda yaşayabilir ifadelerini kullanarak şöyle devam etti.

 

Hacer Güldal, "Adı Çarşamba ve içinden Yeşilırmak var, su var ama yeşillik yok. Her taraf yeni binalarla apartmanlarla dolmuş. Ama hiç güzel ve hiç bir görüntü değil. Mesela Beypazarı gibi yapılar restore edilse, eski tarihi evler onarılsa daha güzel olmaz mı? Mesela tarihi hamamdan önce bedesten'e gittim hali içler acısı. Bedesten badana yapılmış. Öldürmüşler bedesten'i oraya bakım yapılsa kötü mü olur?. Bu alanlara resterasyon ehil kişilerce yapılsa olmaz mı?. Hiç güzel görüntüler değil" şeklinde düşüncelerini ifade etti.

Konuya vakıf vatandaşlar ve resmi yetkililer, Tarihi Hamam için açılan Malik'in belirlenme davası sonucunu beklemeye ve sonunda Tarihi Hamamın Restorasyonunun yapılarak tarihi eserler sınıfında hem ziyaretçilere hem de İlçe turizme kazandırılması bekleniyor.  

 

tarihi-hamamin-sahibi-kim-(1).jpg

tarihi-hamamin-sahibi-kim-(2).jpg

tarihi-hamamin-sahibi-kim-(3).jpg

tarihi-hamamin-sahibi-kim-(4).jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Çarşamba Haber