Milli mücadelenin alternatifi değil,
Milli mücadele ruhuna da aykırı değil
Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, konuyla ilgili yaptığı açıklamada ‘Yanlış bulabilirsiniz, kızabilirsiniz ama tarihi yok sayamazsınız.’dedi.
Belediye Başkanı Kul, Amazonlar Thermodan dan çıktı. Amazon kültürü bu toprakların bir rengidir. Bu renk hiçbir şekilde günlük, yüzeysel tartışma, çekişme ve siyasete alet edilemez. Yanlış bulabilirsiniz kızabilirsiniz ama tarihi yok sayamazsınız. Tarih bize ait değil, biz tarihe aitiz. Tarih bizimle başlamadı bizimle de son bulmayacak. Amazonlar tarihsel bir mirastır. Bu, milli mücadele tarihinin alternatifi olmadığı gibi milli mücadele ruhuna da aykırı değildir. Amazonlar kadın savaşçılar olarak M.Ö. 2000-1200 yılları arasında tarih sahnesine çıkmışlardır.
Antik kaynaklardan Bodrumlu Heredot tarihinde, İzmirli Homeros’un İlyada’sında Amasya'lı Strabonun Anadolu coğrafyasında Amazonlardan bahsedilmektedir.
Heredota (M.Ö. 484-425) göre Amazonlar Thermodon (Terme) Çayının Karadeniz’e döküldüğü noktada Themyscira şehrinde yaşadılar. Terme ismi buradan gelmektedir.
TRUVA YOK MU?
Truva savaşlarında Truvalılarla birlikte Yunanlılara karşı savaştıkları Homeros’un İlyada’sında anlatılıyor. Bilindiği gibi Alman Henrick Schiliman Truva’yı Homeros’un İlyada’sına dayanarak 1871 bulup ortaya çıkardı.
Truva’yı yok mu sayacağız, efsane mi diyeceğiz?
Dünyanın en büyük nehri Amazon’da İspanyol kâşif Orellane’nin o bölgede savaşçı kadınlara rastlaması nedeni ile Amazon diye isimlendirilmiştir.
Dr. Jeannıne Davis Kımball Kırım’ın kuzeyinde Kiev yakınlarında Kurganlarda inceleme yapar. Kurganlarda saklanan bazı kemiklerden alınan DNA örnekleri Almanya Maınz’da bir laboratuarda incelenir ve savaş aletleriyle gömülü bu savaşçıların kadın oldukları anlaşılır.
Dr. Davıs Kımball da Amazonların Terme’den Kırım’a gittiklerini söylemektedir.
Rus bilim adamı ve UNESCO’nun Krasnador temsilcisi Vitaly Litvin tarafından yazılan İngilizce ve Rusça olarak Berlin’de basılmış Amazonların Yurdu Kitabında da Amazonların anayurdu Thermidon ırmağı kıyısındaki Themyscira (Terme) gösterilmiştir.
ANTİK KÜLTÜRÜ İNKAR MI EDELİM?
Terme isminin Türkçe karşılığı var mıdır? Samsun gibi Ankara gibi Antik ismin değişimi sonucu ortaya çıkmıştır. Thermodon’dan gelen antik bir yerleşim yeri olan Terme'de antik çağlarda yaşanan bir kültürü nasıl yok kabul ederiz? Bu bizim kültürümüzün alternatifi değil, zenginliğidir. Korkmayalım, tarihe karışmış bir kültür güçlü ve dimdik ayakta duran Türk kültürünü etkileyemez. Samsun bir meşale şehridir. Milli mücadelenin başladığı yerdir. Bu ruhu kimse inkar da edemez yok da edemez.
Tarihi sorgulayalım ama yargılamayalım. Atatürk’ün dediği gibi “Sorgulamayan cahil, sorgulatmayan zalimdir.” Ne cahil, ne zalim olalım.
Kaynak:Terme Bilgi Gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.