HABER-FOTO: Kenan GÜN
Hayvancılık ta asırlardır kendi kendine yeten Anadolu çiftçileri, sonunda giderlerin fazla olması nedeni ile ekim ve hasatta düşüşün sağlanması sonrasında bu sıkıntıya mevsimsel sorunlar da eklenince ithal ürünlerle hayvancılığın ayakta kalması sağlanmaya çalışılıyor. Bu nokta da yurt dışından ithal edilen ilk samanlar Samsun’ a geldi. Samsun’un saman deposu Havza ilçesi yıllardır çeşitli nedenlerle üretim yapamadığı için kıvranırken kolay çözüm yolu bulundu. Artık Türk Hayvan besicileri ithal ürünlere muhtaç bırakılması nedeni ile ithal samanlar besi ahırlarında ki yerini almaya başlıyor.
Özellikle kış ayları için Süt ve et besisi yapan üretici için vazgeçilmez ihtiyaç olan kaba yemdeki krize Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği müdahale etti. 2012 yılında Anadolu’nun iç bölgelerinde meydana gelen kuraklık nedeniyle kaba yem (saman) rekoltesinde düşüş meydana gelmişti. Bu durumdan yararlanan bazı spekülatörler de kaba yem fiyatlarını 0,50 TL/Kg dan 1,30 TL/Kg a kadar yükseltmişti. Bu fiyatlarla kaba yem kullanan üreticilerin ise zarar etmeleri sebebiyle besicilikten vazgeçmeye hatta besi yaptıkları hayvanları kestirmeye başlamaları Tarım Bakanlığını harekete geçirmişti. Spekülasyonların önüne geçebilmek için önce kaba yem ithalatına imkan veren Bakanlar Kurulu Kararının ardından Kaba yem konusunda Devlet Desteklemesi uygulamasına da karar verildi. Bu hususta Bakanlık Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliğini görevlendirerek Çiftçiye intikal fiyatı 50 Kuruş olmak üzere Tarım Kredi Kooperatifleri kanalıyla kaba yem dağıtımını sağlamış oldu.
Şu anda Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından tüm Anadolu’ya kaba yem sevkiyatları yapılmaya başlandı. Kaba yem konusunda ilimizdeki üreticinin de ciddi sıkıntıları bulunduğundan, Tarım Kredi Kooperatifleri Samsun Bölge Birliği de Samsun limanına yanaşan bir gemi samanı üreticilerine dağıtılmak üzere Kooperatiflere sevk etmeye başlayacak.
Konu hakkında bir açıklama yapan Bölge Müdürü Mesut Atav şöyle dedi. Atav, “Tarım Kredi Kooperatifleri her zaman olduğu gibi Çiftçinin zor gününde daima yanında olmuştur. Özellikle fırsatçıların sürekli speküle etmeye çalıştığı tarım sektöründe Tarım Kredinin varlığının önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır. Piyasayı regüle etme görevi verilen Tarım Kredi Kooperatifleri bu krizi başarıyla aşmış ve meydanı fırsatçılara bırakmamıştır. Kaba yem konusundaki çok küçük rekolte düşüklüğünü abartarak kaba yem fiyatlarını tırmandıran 50 Kuruşlardan bir lira Otuz kuruşlara kadar tırmandıran fırsatçılar Tarım Kredinin Kaba yem ithal etmesiyle şaşkına dönerek ellerindeki malı satma telaşına düştüler. Tarım Kredinin Kaba yem dağıtımına başlamasıyla birlikte fiyatlar da 1,3 Liradan 0,6 Liraya kadar geriledi. Tarım Kredinin çiftçiye intikal ettireceği fiyat ise 0,50 Kuruş olarak belirlendi. Tarım Kredi Kooperatifleri bir kere daha çiftçisini büyük bir krizin içinden çıkarmanın haklı gururunu yaşamaktadır.”
Ayrıca kaba yem dağıtımı hakkında da bilgiler veren Atav, “Şu anda Kooperatiflerimizden yaklaşık üç bin Ton Saman talebi yapılmış durumdadır. Samsun limanına ilk gemi yanaşmış olup iki gün içinde dağıtıma başlanılacaktır. Şubat ayı içinde Samsun Limanına Toplam 7 Bin Ton civarında Kaba yem getirilmesi planlanmaktadır. Anadolu’nun iç kesimlerine de sevkiyat Samsun limanından yapılacaktır”.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.