Tavuk sakatatlarından elde edilen tavuk yeminin kullanılması yasaklanıyor. Ancak yasağın 10 yıl ertelenmesini isteyen sektör temsilcileri, eğer bu yem yasaklanırsa, daha fazla GDO'lu yem getirmek zorunda kalacaklarını söylüyor. Tarım Bakanlığı yetkilileri ise yasakta kararlı: "Tek dertleri daha fazla kâr. Uygulama başlayacak."
TAVUKLAR, TAVUK YİYEREK BESLENİYOR
Şu anda tavukların yem olarak tavuk sakatatı yiyebildiğini biliyor muydunuz? Avrupa Birliği'nde baş gösteren bir hastalık sonrasında 1990'ların ortalarında tamamen yasaklanan bu durum Türkiye'de de 1 Ocak 2016'da yürürlüğe girecek. Tavuk kemikleri ile tavuk yan ürünlerinden üretilen ve rendering olarak adlandırılan yüksek proteinli bu yem aynı zamanda tavukçuluk sektöründe maliyetleri de düşürüyor. İşte bu gerekçeyle bazı tavukçular yasakta erteleme istiyor. Üstelik birkaç ay ya da yıl değil. Tam 10 yıllık erteleme talebinde bulunuyorlar.
10 YIL ERTELEYİN
Tavuk sakatatının yem olarak kullanılmasını 1 Ocak 2016 itibarıyla yasaklayan karar İnsan Tüketimi Amacıyla Kullanılmayan Hayvansal Yan ürünler Yönetmeliği başlığı ile 24 Aralık 2011'de Resmi Gazete'de yayınlanmıştı. Tarım Bakanlığı'dan üst düzey bir yetkili 10 yıllık ertelemenin mümkün olmadığını, tavukçuluk sektörüne zaten 5 yıllık süre tanındığını ifade etti. Tavuk yan ürünlerinden elde edilen yemin yılda 300 bin ton olduğunu ifade eden Beyaz Et Sanayicileri Birliği Başkanı Sait Koca ise, "Rendering olarak adlandırılan bu yem çöpe gidecek. Rendering ürünleri hayvan beslemesi için çok değerli bir hayvansal protein kaynağı. Protein kaynaklı hammadde temininde sıkıntı yaşanan Türkiye'de, bu uygulama ile daha fazla protein kaynağı ithali söz konusu olacak. Yapılan hesaplamalara göre en az 425 bin ton daha GDO'lu soya fasulyesi gerekecek. Ayrıca 100 milyon TL yatırım ile yapılan rendering tesisleri de atıl durumda kalacak." dedi.
FİYATLAR ARTACAK
Tavuk sakatatından üretilen yemlerin kullanımının yasaklanması sonucunda ülke ekonomisinin 240 milyon dolar kaybı olacağını söyleyen Sait Koca, "Rendering ürünleri çok değerli bir enerji kaynağıdır. Bu açık ancak yağ kullanımı ile kapatılabilecek. Yapılan hesaplamalara göre en az 80 bin ton yağ daha gerekecek. Bu miktar yağ da ithal yoluyla temin edilecek. Türkiye'de et fiyatlarını dengelemede çok önemli faktör olan piliç eti, artan maliyetleri nedeniyle bu fonksiyonunu yerine getiremez duruma gelecek. Türkiye'de, yasaklama sonucu çevre konusunda da çok büyük bir kaos yaşanacak." diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.