TBB Avukat Hakları Merkezi’nin düzenlediği Karadeniz Bölge Çalıştayı, Samsun’da gerçekleştirildi. Çalıştaya TBB Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, TBB Başkan Yardımcısı Av. Başar Yatlı, TBB Avukat Hakları Merkezi divan ve üyeleri, Orta Karadeniz’de bulunan baro başkanları, avukatlar ve stajyer avukatlar katıldı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Samsun Baro Başkanı Av. Kerami Gürbüz ve TBB Başkan Yardımcısı Av. Başar Yatlı, çalıştay hakkında bilgiler verdi.
TBB Başkanı Metin Feyzioğlu ise, bu zamana kadar kimseden korkmadıklarını ve yollarına aynı şekilde devam edeceklerini söyleyerek, “Bugün Türkiye'de birçok milyonlarca yurttaşımız, iyi ki avukatlar ve barolar var demektedir. Ben bunları ifade ettikçe birileri bize ‘siyaset yapıyorsun’ demektedir. Dibine kadar, sonuna kadar en büyük harflerle ve altını çizerek siyaset yapıyoruz. Ama bu siyaset birilerinin anladığı gibi siyaseti bu güne kadar okuduğu gibi popülist, sığ, iki gün sonrayı değil bu akşamı kurtaracak ucuz siyaset değildir. Bu siyaset hukukun üstünlüğü siyasetidir. 77 milyonu eşit vatandaşlık paydasında buluşturma ve kucaklaştırma siyasetidir. Türkiye'de bu ülkenin üzerine kurulu olduğu bütün fay hatları kırılmak istenirken, bizim siyasetimizin 77 milyonu insan hakları temelinde, hukukun üstünlüğü temelinde buluşturma siyasetidir. Vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü ortak lisan olan hukukun üstünlüğü lisanıyla sağlama siyasetidir. Ne kadar tehdit edilirsek edilelim, ne kadar ambargo koyulursak koyulalım bizim meslektaşlarımıza ve milletimize verecek hesabımız açıktır. Allah’tan başka kimseden korkumuz olmamıştır, olmayacaktır. O yüzden yaptığımızı sonuna kadar yapmaya devam edeceğiz. Biz Anadoluluyuz, biz Trakyalıyız. Biz Misakı Milli sınırlarında kök salmış ve bu milletin milli manevi değerleriyle yoğrulmuş bu hale gelmiş ve nankörlük bilmeyen insanlarız” diye konuştu.
“CUMHURBAŞKANI İNKAR ETMİŞTİR”
Türkiye’de birilerinin sürekli algı operasyonları yürüttüğünü iddia eden Feyzioğlu, “Birilerinin sürekli algı operasyonları yürüttüğü bu ülkede Cumhuriyet Mustafa Kemal Atatürk'ün dehasıyla, işte bu birikimin üstüne bina edilmiş muhteşem bir sentezdir. Cumhuriyeti küçümseyen herkes bilsin ki Türkiye’nin kadim geçmişinde inkar etmektedir. Hz. Mevlana'yı da, Yunus'u da, Hacı Bektaş'ı da inkar etmektedir. Ama en önemsi ‘Yurttaşlık’ diye yapay bir din icat ettiler’ cümlesini sarf eden Sayın Cumhurbaşkanı, yurttaşlık sıfatına bağlı olan seçme ve seçilme hakkını inkar etmiştir. Kendisini Cumhurbaşkanlığı makamına taşıyan milli iradeyi seçilir seçilmez haftasında inkar etmiştir. ‘Yurttaşlık diye yapay bir din icat ettiler’ cümlesi insan haklarının, temel hakların, adil yargılanma ve savunma hakkının, sosyal devletin, hukukun üstünlüğünün toptan inkarı olup, devletin verdiği lütuftur. Lütufta her zaman geri alınabilir cümlesi yine mealen ortaya konulabilir. Umut ederim ki Sayın Cumhurbaşkanı bunu bilerek sarf etmemiştir” şeklinde konuştu.
“STAJYER OLARAK KABUL ETMEYECEĞİZ”
37 hukuk fakültesini belli düzeylerde değerlendireceklerini ve fakültelerde tespit ettikleri eksikliklerin tamamlanması sonucunda mezun olan öğrencileri stajyer olarak kabul etmeyeceklerini söyleyen Feyzioğlu şöyle konuştu:
“Türkiye Barolar Birliği 37 hukuk fakültesinin gönüllü katılımlarıyla fakültelerin ölçme ve değerlendirme işlemine başlamıştır. 1-2 ay içerisinde Türkiye'deki hukuk fakültelerinin asgari standartlarını biz belirleyeceğiz. Kamuoyuna da ilan edeceğiz. Diyeceğiz ki ‘standartlar bunlar’. Süre vereceğiz onlara, bu süre sonunda standartlara kendini taşıyamayan hukuk fakültelerini yine kamuoyuna ilan edeceğiz. Diyeceğiz ki ‘bizim evlatlarımız olsa ki onlar bizim evlatlarımızdır. Bu hukuk fakültelerine asla göndermeyiz’. Konu kamu-özel meselesi değildir. Konu eğitim ve öğretim kadrosu, kütüphanesi var mıdır, araştırmaya ve geliştirmeye ne kadar açık bir yapılandırma içindedir. Kendini bu standarda hukuk fakültelerinin mezunlarını stajyer olarak kabul etmek istemiyoruz. Özür dilerim. Siyaset mi yapıyoruz. Bal gibi siyaset yapıyoruz. Ama ucuz siyaset yapmıyoruz. Gözünün arkasını göremediğimiz profesyonel siyasetçilerin anladığı anlamda sığ siyaset yapmıyoruz.”
GAZİANTEP ADLİYESİ’NDE HAKİM İLE AVUKAT ARASINDA YAŞANAN DİYALOG
Gaziantep Adliyesi’nde hakim ile avukat arasında yaşanan diyaloğa da değinen TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, “Bir hakimi hakim, bir savcıyı savcı yapan üzerindeki sırmalı cübbe değildir. Bir sistemde hakimi ve savcıyı iktidarın bürokratı olmaktan kurtaran asli unsur avukatın varlığıdır. Sistemden avukatı çıkartmayı deneyen bir hakim veya savcı kendini iktidarın bürokratı olarak kabul etmekte ve etiketlemektedir. Gaziantep’te bir hakim duruşmayı odasında yaparken içeride bir sonraki duruşmayı bekleyen meslektaşımızı ‘Sen kimden izin aldın da özel koltuğuma oturdun’ diyerek dışarı çıkarmıştır. Bu oda onun ne zamandan beri özel odasıdır. Bu masa ve sandalye kendi parasıyla mı alınmıştır. Duruşma salonu denilen yer neresidir. Duruşma salonu duruşmanın yapıldığı yerdir. Parkta yaparsan orası parktır. Odanda yaparsan odandır. Kendine hakim statüsünü yakıştırmaya devam eden bu zatı muhterem avukat hakları merkezimizden gelen arkadaşlarımızı odasından kovmaya cüret etmiştir. Yetmemiştir, sorunun kesin çözüm olması için koltukları dışarı çıkartmıştır. Böyle bir zihniyetle karşı karşıyayız” dedi.
Samsun Baro Başkanı Kerami Gürbüz, TBB Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu’na ve diğer katılımcılara günün ansına üzeri işlenmiş tabak hediye etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.