İlçelerde kırsal kalkınmayı desteklemek ve geliştirmek için yapılması gerekenlerin tartışılıp yol haritasının çıkartılması amacıyla Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen toplantıların ikincisi Terme’de yapıldı.
Terme Öğretmenevi’nde düzenlenen toplantıya Samsun Valisi İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Terme Kaymakamı İlyas Gün, DSİ Bölge Müdürü Ahmet Kanık, Orman ve Su İşleri Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, AK Parti Meclis Grup Başkan Vekili Nihat Soğuk, Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Coşkun Öncel, Genel Sekreter Yardımcıları Sefer Arlı ve Zennube Albayrak, belediye meclis üyeleri, ilgili sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile Termeli sanayici ve iş adamları katıldılar.
Toplantıda konuşan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, 30 Mart sonrasında Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğunun tüm ilçeleri kapsar hale geldiğini anımsatarak, “Bu süreçte ilçelerimizde 3 ana başlıkta işlere bakmamız gerekir diye düşündük. Birincisi rutin bilinen ‘belediye hizmetleri’ yani yol, su, kanal, imar planlama, kentsel planlama ve yine bu çerçevede olan çevre sorunları, atık su, arıtma işleri, çöp istasyonları yani ilçelerimizin çevre sorunlarına karşı olan sorumlulukları. Özellikle imar ve planlama konusunda ilçelerimiz maalesef iyi durumda değil. İyi olmayan ilçelerimizin başında da Terme ilçemiz geliyor. Aynı olumsuzluklar katı atık, çöp deponiyeri, kanalizasyon ve temizliği konusunda da kendini gösteriyor. Bunlarla ilgili planlamalarımızı yaptık” dedi.
İkinci ana başlığı ilçelerin ekonomik ihtiyaçlarını da kapsayacak şekilde ‘turizm’ olarak belirlediklerini ifade eden Başkan Yılmaz, “Üçüncü başlığımızı ise ‘kırsal kalkınma’ olarak belirledik. Bu ana başlıklardan turizm ile ilgili ne yapabilirizi tüm ilçelerimizi tek tek dolaşarak ve toplantılar yaparak masaya yatırdık ve önümüzdeki 2 sene içerisinde neler yapacağımızı planladık. Sağ olsun Sayın Valimiz de bu toplantıların hepsine bütün işlerini ve planlamalarını erteleyerek iştirak etti. Tüm ilçelerimizin bu konuda yapılacak olan işleri yani yol haritamız artık hazır” diye konuştu.
Turizm için yapılan bu çalışmayı kırsal kalkınma için de yapmaya karar verdiklerini dile getiren Başkan Yılmaz, “İşte bu kırsal kalkınma başlığı altında bugün Terme’de yine 2 senelik bir periyot belirleyelim diye düşünüyoruz. Çok şey konuşup az şey yapmaktansa az şey konuşup az şey yapmanın daha doğru olduğunu düşünüyorum. Burada bu iki sene içerisinde yapılabilecek olanları konuşacağız. Bu iki sene içerisinde Terme’nin kırsal kalkınmasına bir can suyu vereceğimiz 5-6 tane başlığı burada kararlaştırmak istiyoruz. Bu belirlediğimiz 5 işi 2 sene sonra bitirdiğimizde başka bir 5 proje daha belirleyeceğiz. Bunu başardığımızda geleceğe daha emin ve daha umutlu bir şekilde ilerleyebiliriz diye düşünüyorum. İki sene içerisinde dokunmayla halledilebilecek türden Termemizin tarımını ve hayvancılığını kalkındırabilecek öncelikli hedefleri gerçekleştirmek istiyoruz. Arıcılıkla ilgili, pirinçle ilgili, mantarla ilgili, kesme çiçekçilikle ilgili ve tarımsal sanayi ile ilgili Terme’de üzerine basılabilecek önemli düğmeler var” şeklinde konuştu.
VALİ ŞAHİN: “ÇOK KONUŞUP AZ İŞ YAPACAĞINA, AZ KONUŞUP ÇOK İŞ YAPALIM”
Samsun Valisi İbrahim Şahin ise toplantıda yaptığı konuşmasında şunları kaydetti: “Değerli katılımcılar, ilçelerimizde ve köylerimizde ekonomik hayatın canlandırılması büyük önem arz etmektedir. Bugün burada bizlerin konuşması yerine sizleri dinleyeceğiz. Sizlerin düşüncelerini alacağız. Çok konuşup az iş yapacağına, az konuşup çok iş yapalım. Burada sivil toplum örgütleri, vatandaş, kamu görevlileri, tarımla uğraşanlar ne düşünüyor. Bunlar bizim için çok önemlidir. Buraya katılan herkes Terme ilçemiz için tarım konusunda ne yapaliriz konusunda fikirlerini açıkça söyleyebilirler. Kırsaldaki kalkınma büyük önem arz ediyor. Bu yüzden kırsal kalkınmada tarım ve hayvancılık konusunda proje üretmeliyiz.”
Toplantının ardından Vali Şahin ve Başkan Yılmaz ilçede faaliyet gösteren iki fabrikayı da ziyaret ederek yapılan üretimle ilgili bilgi aldılar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.