DSİ 73. Şube Müdürü Turgut Yorulmaz ile İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü A. Hamdi Yanık’ın da katıldığı incelemelerde Vali Çomaktekin’e bilgiler aktaran Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat, Tersakan Çayı’ndaki kirliliğin önlenmesi için rutin denetimlerin yanı sıra habersiz denetimlerde gerçekleştirdiklerini ve ilgili mevzuata aykırı olarak kirliliğe sebep olan kişi ve işletmelere gerekli müeyyidelerin uygulandığını ancak bu konunun sadece cezalarla önlenemeyeceğini, halkın ve işletmelerinde çevreye karşı duyarlı davranmaları gerektiğini belirtti.
DSİ 73. Şube Müdürü Turgut Yorulmaz ise, kısa süre içerisinde Tersakan Çayı kenarında yaklaşık 10 kilometrelik bir alanın temizlenerek Amasya'nın girişine kadar olan kısmın ıslahının yapılacağını ve Amasya'nın girişinin daha güzel bir görünüme kavuşacağını söyledi.
Büyük medeniyetlerin daima su kaynaklarının olduğu yerlerde kurulduğuna değinen Vali Çomaktekin de, “Amasya’ya baktığımızda çok büyük medeniyetlerin yaşadığını, çok önemli kavimlerin buradan gelip geçtiğini görüyoruz. Bu medeniyetlerin kurulmasının sebebi, Amasya’dan geçen Yeşilırmak ve Yeşilırmak’ı besleyen çayların sağladığı bolluk ve berekettir. Bu verimli toprakları önemli kılan diğer faktör ise, bu toprakların temiz, güzel sularla buluşmasıdır. Su bütün canlıların, hayvanların yaşamı için çok önemli bir tabiat faktörüdür. Yeşilırmak ülkemizin en önemli ırmaklarındandır. Çok uzun bir alanı kapsayan Yeşilırmak’ın bir güzelliği de Amasya’nın ortasından geçmesidir. Yeşilırmak’ı besleyen çok önemli çaylarımız vardır. Bu önemli çaylardan bir tanesi de Tersakan çayıdır. Tersakan çayı Samsun ili Ladik ilçesinden doğan, Havza’yı ve Suluova’yı takip ederek yaklaşık 100 kilometre alanı kapsayan bir mesafeden gelip Yeşilırmak ile buluşan çok önemli bir çay yatağıdır” diye konuştu.
Doğanın can damarları olan su kaynaklarının temiz tutulması gerektiğinin altını çizen Çomaktekin, “Bu iş öncelikle vatandaşlarımıza düşüyor. Vatandaşlarımızın bu çaylara kentsel, tarımsal, hayvansal ve sanayi atıklarını bırakmamaları gerekiyor. Bu atıklar bırakıldığı zaman çaylarımız, ırmaklarımız, sularımız kirlenmeye başlıyor. Bu durum ise hepimize fayda sağlayan temiz su kaynaklarına zarar veriyor. Bu zararlar ise görüntü kirliliği, içinde yaşayan canlıların hayatlarının sona ermesi, toprak yataklarının kirlenmesi ve pis kokudur. DSİ teşkilatımız ve diğer çalışma arkadaşları düzgün bir şekilde, sürekli dere yataklarının temizlenmesi için büyük bir özveriyle çalışmalar yürütüyorlar. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz ise, bahsettiğimiz zararların kaynaklarını ortadan kaldırmaya yönelik denetim faaliyetlerinde bulunuyorlar. Dere yataklarının gerek içerisinde, gerekse kenarında çok kötü atıklar oluşuyor. Bu atıkların temizlenmesi için DSİ Bölge Müdürlüğümüz ve Amasya DSİ Şube Müdürlüğümüz özverili bir şekilde çok yoğun bir çalışma başlatmış vaziyetteler. Gördüğünüz gibi çok uzun bir alan üzerinde araç ve gereçleriyle güzel bir çalışma yapıyorlar. Bu çalışmalarla Amasya’nın girişine kadar olan kısım temizlenecek. Lütfen su kaynaklarımızı kirletmeyelim. Bu konuda bütün vatandaşlarımızdan hassasiyet bekliyorum. Bu çalışmayı yürüten DSİ Şube Müdürümüze ve çalışma arkadaşlarına, kendisine destek veren Çevre ve Şehircilik İl Müdürümüze de teşekkür ediyorum. Bahar ve yaz aylarını daha güzel hissetmemiz ve teneffüs etmemiz, temiz su kaynaklarıyla mümkün olacaktır. Artık Amasyamızda kötü kokular teneffüs etmek ve gözümüzü rahatsız eden manzaralar görmek istemiyoruz” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.