Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör, toprak analizinin önemine vurgu yaparken, Ziraat Mühendisi Birsen Uygun, toprak analizi hususunda nelere dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekerek bazı açıklamalarda bulundular
Bitkisel üretimde daha kaliteli daha bol ürün almak için gübre kullanımı önemli bir faktördür. Gübre, bitkinin beslenmesinde, toprağı besin maddeleri bakımından zenginleştirmek için uygulanır. Kültür bitkileri tarafından topraktan kaldırılan, yağmur ve sulama suları ve erozyon ile topraktan uzaklaşan bitki besin maddelerinin gübreleme ile toprağa ilavesi için öncelikle toprak analizlerinin yapılması gereklidir. Toprak analizinin önemine değinen Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör, “Toprağı beslerken gübreyi toprağa en uygun zamanlarda, bitkinin isteği olan cinsten ve en uygun miktarlarda atmalıyız ki, Faydalı olsun ve ekonomik olsun. Toprak bizi besliyor öyleyse bizde toprağı beslemeliyiz. Çiftçilerin ekecekleri ürünlere göre toprak analizi yapılır. Nisan mayıs ayına kadar toprak tahlillerinin yapılması gereklidir. Dolayısı ile toprak tahlillerinin şu anda yapılması, yapılmaya başlanması gerekir. Şu anda toprak tahlil işlemleri başladı, Nisan Mayıs ayına kadar tahlil işlemleri devam edecektir. 5. ve 9. ay arasında gübrelerin atma işlemleri son bulur. Mısır, buğday, soya vb. hangi ürünün, hangi toprağa ekilmesinin faydalı olacağı belirlenmiş olur. Tahlil için toprak getiren çiftçilerimizin, tarlasına ekeceği ürünün ismini söylemesi, ekmeyi düşündüğü ürünü söylemesi verimli ürün elde edilip edilemeyeceğini öğrenmekte yardımcı etkendir” diyerek üreticilere uyarılarda bulundu.
Karlı bir gübreleme ancak, bitkinin isteği olan gübre cins ve miktarını bilmek ve bu gübreleri en uygun zamanda ve şekilde toprağa uygulamakla yapılabilir diyen Güngör, “Gübre fiyatlarının arttığı bir dönemde, çiftçilerimize toprak tahlillerinin yapılmasını tavsiye ederim. Toprağın ihtiyacı kadar gübre kullanımı olursa daha verimli olur, ayrıca fuzuli gübre kullanmamış olur. Toprağın istediği miktarda gübre kullanımı olursa ürün daha verimli olur. Fazla gübre de az gübre de ürüne zarardır. Az atsa hiçbir faydası olmaz. Çok gübre kullanımı ile de para ziyan olur, yine bir işe yaramaz. Onun için üreticilere mutlaka toprak tahlillerini yaptırmalarını tavsiye ederiz. Yaptırırlarsa hem kendi ekonomilerine hem de milli ekonomiye katkı sağlamış olurlar. Bu gübreler dışarıdan geliyor. İhtiyacımız kadar gübre kullanılır ise hem ülkemiz hem de kendimiz kazanmış oluruz” diyerek üreticileri bilinçli olmaya davet etti.
Karlı bir gübreleme ancak, bitkiye gerekli gübre miktarını bilmekle ve bu gübreleri en uygun zamanda ürüne ilave etmekle mümkün olabilir. En kazançlı gübrelemeyi yapabilmek için öncelikle toprağımızdaki besin maddesi miktarını bilmemiz gerekir. İşte bunun için toprak analizi yapılmalıdır diyen Yüksek Ziraat Mühendisi Birsen Uygun, Toprak analizi yaptırmak isteyen çiftçilerimizin yapması gereken bazı adımlar olduğunu belirterek bazı açıklamalarda bulundu.
Yüksek Ziraat Mühendisi Birsen Uygun, “Diyelim ki 10 dönüm araziye sahip bir çiftçimiz 3-4 yerinden, 15-20cm derinden toprak örneği getirerek analiz yaptırabilirler. Toprak örneği alırken, toprağın üst tabakasında bulunan yeşil kısmı sıyrılıp 15-20cm derinden toplamda 1,5-2kg olacak kadar azar azar alınarak bir yerde karıştırılarak, kurutma imkânları varsa kurutup o şekilde bize getirebiliyorlar. Getirilen toprak eğer kuru ise 1 hafta 10 gün içerisinde analiz sonuçlarını verebiliyoruz. Toprak tahlilleri hasattan sonra başladığı için, genelde bu aylarda yoğun oluyor. Şu anda fındık ağırlıklı analizler yapılıyor. Her üründe, hasat sonundan gübre atım zamanına kadar toprak analizi yapılır. Çarşamba’da çoğunluk fındık ve şeftali ağırlıklı olarak toprak analizi yapılıyor” dedi.
Uygun, toprak tahlili yaptırmaya gelen çiftçilerin toprak örneği alırken ve getirmeleri sırasında bazı hususlara dikkat etmesi gerektiğini belirterek, “Ayrı arazilerden alınmış toprak örneklerinin karışmaması amacı ile adlandırılması yaşanabilecek karışıklıkların önlenmesi sağlanmış olacaktır” dedi.
HABER-FOTO: Fatma TAŞDELEN-Hülya IRMAK
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.