Trafik kazalarının Türkiye'ye her yıl faturası 4 milyar dolar

Trafik kazalarının Türkiyeye her yıl faturası 4 milyar dolar
Yurt genelinde maddi hasarlı trafik kazalarının faturası Türkiye’nin cebini yakıyor.

2013 yılında yurt genelinde meydana gelen maddi hasarlı trafik kazalarında 843 bin 537 kaza tespit tutanağı düzenlenirken en çok tutanak düzenlenen illerin başında İstanbul, Ankara ve İzmir geliyor, listenin sonunda Hakkari, Tunceli ve Ardahan bulunuyor.

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin açıkladığı rakamlara göre, Türkiye’de 2012 yılında 962 bin 749 kaza tespit tutanağı düzenlenirken bu rakam 2013 yılında 843 bin 537 oldu. 2014 yılının Ocak ayında maddi hasarlı trafik kazalarında düzenlenen tutanak sayısı 53 bin 197 olarak açıklandı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Yaşar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Aktüerya Bilimleri Bölüm Başkanı Yrd.Doç. Dr. Banu Özgürel, meydana gelen maddi hasarlı trafik kazalarının maliyetinin çok yüksek olduğunu belirterek şunları söyledi: “Ülkemizde her yıl yaklaşık 1 milyon maddi hasarlı trafik kazası meydana geliyor. Bu kazaların ülkemize maliyeti ortalama 4 milyar dolar seviyelerinde. Kazalara harcadığımız para ile her yıl tam teşekküllü 40 hastane yapılabilir ya da binlerce gencimiz daha iyi eğitim olanaklarından faydalandırılabilir.“

 

Yaşar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Aktüerya Bilimleri Bölüm Başkanı Yrd. Doç.Dr. Banu Özgürel de, zorunlu trafik sigortası prim gelirleri ile kaza harcamaları arasında da büyük bir fark bulunduğunu belirterek önlemlerin artırılması gerekliliğinin altını çizdi. Her yıl trafik kazalarına ortalama 4 milyar dolar harcadığımızı anlatan Özgürel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak, zorunlu trafik sigortasından elde edilen gelir yaklaşık 4 milyar Türk Lirası. Gelir ve gider arasında çok büyük bir uçurum var. Harcamaların düşürülmesi ve bu uçurumun kapatılabilmesi için acil önlem alınması gerekiyor. Son dönemde yapılan yeni düzenlemelerle sigorta primleri yükseltildi, bu elbette bir çözüm olabilir ancak sürücülerin öncelikle bilinçlendirilmesi ve denetimlerin artırılarak kazaların azaltılmaya çalışılması gerekiyor. Ayrıca rakamlar incelendiğinde dikkat çeken başka bir konu sigortasızlık. Verilere göre, zorunlu trafik sigortasını yaptırmayan sürücülerin oranı bazı illerde yüzde 40’a kadar çıkıyor. Bu durum prim gelirlerinin düşmesine neden oluyor. Bu nedenle denetleme mekanizmasının daha sıkı çalışması ve yaptırımların daha caydırıcı olması zorunluluk olarak karşımıza çıkıyor.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Ekonomi