“Tüm bahçeler ilaçlanmalı”

“Tüm bahçeler ilaçlanmalı”
Kahverengi kokarca zararlısı ile mücadele kapsamında ilaçlama konusuna dikkat çeken Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, sadece fındık bahçeleri değil tüm sebze ve meyvelerin ilaçlanması gerektiğini vurguladı.

Karadeniz Bölgesini etkisi altına alan kahverengi kokarca zararlısı, 2024 yılı fındık hasadında üreticilerin boynunu büktü. Emeklerinin karşılığını alamayan çiftiler isyan etti. Fındık hasadı sonrası çeltik hasadına başlayan üreticilerin yüzü kokarcadan yana gülse de fiyattan yana gülmedi. Cammeo türü çeltiğe verilen fiyat 30 TL olması çiftçiyi üzerken asıl korku gelecek senenin hasadında. Gelecek sene çeltik hasadından endişeli olan çeltik üreticisinin yanı sıra Kasım ayında başlayacak olan kivi hasadınında doğru ilaçlama olmazsa verimin düşük olacağı söyleniyor.

“Çarşambamız için de büyük bir gelir kaynağı”

Kivinin de fındık kadar bölgede önemli rol oynadığını belirten Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, “Çarşamba bölgesi, fındıktan sonra kivi ve şeftali yetiştiriciliğinde önemli rol oynuyor. Kivi de resmi olarak yaklaşık 10 bin tonun üzerinde verim oluyor. Çarşambamız için de büyük bir gelir kaynağı. Kahverengi kokarca zararlısı kiviye dokunduğu zaman tamamen hasta edebiliyor.” İfadelerini kullandı.

whatsapp-image-2024-10-07-at-18-10-07.jpeg

“İlaçlama yapmayan üreticilerimiz bir an önce ilaçlama yapsınlar”
Kivi üreticilerine seslenen Başkan Aydemir, “Şuan da kivi üreticilerimiz Tarım Bakanlığı’nın onayladığı ilaçları kullanıyorlar. Her 20 günde bir ilaçlama yapıyorlar. Şimdilik bir sıkıntı görünmüyor. Buradan kivi üreticilerimize de seslenmiş olalım. İlaçlama yapmayan üreticilerimiz bir an önce ilaçlama yapsınlar.” Şeklinde konuştu.

whatsapp-image-2024-10-07-at-18-10-07-1.jpeg

“Bu indirimin çiftçimize de yapılmasını istiyoruz”

Devletin üreticiye birebir destek vermesi gerektiği konusunda açıklamalarda bulunan Aydemir, “Devletimizin üreticiyi birebir desteklemesini istiyorum. Bugün mazot, gübre ve ilaç gibi ürünlerin fiyatlarına baktığımızda gerçekten çok yüksek. Denizde balık avcılığı yapan tekneler indirimli mazot kullanıyor. Uçaklar da indirimli mazot kullanıyor. Bu indirimin çiftçimize de yapılmasını istiyoruz. Çiftçimizin arazisine ne kadar mazot gübre gidiyorsa hesabı yapılarak birebir destek verilmeli. Böyle yapılırsa hem daha kaliteli bir sezon geçirmiş oluruz. Bu sene Çarşamba Bölgesnde sebze üretimi yapan çiftçilerimiz tamamen zarar etti.” diye konuştu.

Aydemir, çeltikte son hasatlarını yapan üreticileri bol bereketli bir sezon diledi.

Kaynak:Ünal Daldal

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel