Yapılan araştırmalar, tüp bebek tedavisinin hem maliyetli hem de yorucu bir süreç olduğunu ortaya koyuyor. Bu süreçte en tehlikeli durumun ise tedavi ve hamilelik sürecinde sigara ve alkol kullanımı olduğu açıklandı. Alkol kullanan ve sigara içen anne adaylarında, tedavinin olumlu cevap verme oranının düştüğünü ve hamilelik sürecinin riske girdiğini belirten Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Yılmaz Atay, tüp bebek tedavisi hakkında anne ve baba adaylarını dikkatli olmaları noktasında uyardı.
Tedavide gebelik gerçekleşirse, alkol ve sigara kullanımı yüzünden, bebeğin gelişiminde risk oluşacağını ve düşük yaşanabileceğini ifade eden Atay, “Sigaranın içindeki kimyasallar, sperm hareketliliğini önemli ölçüde azaltır ve yumurtalık işlevini bozar. Tüp bebek yöntemiyle bebek sahibi olma oranı, içenlerde, sigara içmeyenlere göre yüzde 60 daha azdır. Yani tüp bebek tedavisi görmüş sigara içen ve içmeyen erkeklerin eşlerindeki gebelik oranları karşılaştırıldığında, içmeyenlerde başarı oranı yüzde 32 iken, içenlerde bu oran yüzde 18’e kadar düşüyor. Tüp bebek tedavisine alınacak çiftlerin, sigara ve alkol konusunda çok iyi bilgilendirilmesi ve öncesinde alkol ve sigarayı mutlaka bırakmaları gerekmektedir” diye konuştu.
Yapılan araştırmalar ışığında, Türkiye’de çiftlerin yaklaşık yüzde 15’i çocuk sahibi olmada sıkıntı yaşıyor ve her yıl on binlerce tüp bebek tedavisi yapılıyor. Oldukça maliyetli ve zahmetli olan tüp bebek tedavisi, sigara ve alkol kullanımıyla riske giriyor. Araştırmaya göre tedavi sırası ile sonrasındaki 1 yılı kapsayan dönemdeki alkol ve sigara kullanımı düşüklere sebebiyet veriyor ve canlı bebek doğum oranını azaltıyor.
Amerika'da 221 çift üzerine yapılan, “sigara ve alkol kullanımının tüp bebek tedavisine ve üremeye etkisi” konulu çalışmada, alkolün düşük oranını artırdığı ortaya çıktı. Gebelik sırasında içilen sigara, bebekte gelişme geriliğine ve bebeğin zayıf doğmasına sebep oluyor. Ayrıca bu çocukların ilerleyen dönemlerde, öğrenme kapasitelerinin daha düşük olduğu ve akademik başarılarının da azalabileceği belirtildi. Uzmanlar erkekleri de uyardı. Erkeklerde sigara ve alkol tüketimi, sperm sayısı ve spermin hareketliliği üzerinde olumsuz etkiler yapıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.