2019 yılından bugüne kadar ‘açıldı’, ‘açılacak’ tartışmalarına konu olan, dedikodu ve iddiaların ayyuka çıktığı Çarşamba Şeker Fabrikası için gelen bir söylem ortalığı karıştıracak gibi gözüküyor.
2019 yılında yeniden açılması için çalışmaların başladığı Çarşamba Şeker Fabrikası’nda yaklaşık 3 yıllık bir sürenin geçmesine rağmen halen açılmaması, bu süreç içerisinde çeşitli iddia ve dedikoduları da beraberinde getiriyor.
Son aylarda hakkında birçok iddia ve söylemin bulunduğu Çarşamba Şeker Fabrikası’na, fabrikanın açılacağı iddia edildiği zaman zarfında Susurluk Şeker Fabrikası Müdürlüğü’nden Çarşamba Şeker Fabrikası Müdürlüğü’ne Akif Ulukaya atanmıştı. Ulukaya’nın müdürlüğe gelmesinin ardından fabrika müdürü olarak canla başla çalışmış, üreticiyi pancar ekimine teşviki için gayretleri, revizyon çalışmaları için mücadelesi övgü toplamıştı.
Fabrikanın açılacağının belirtildiği dönemde AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, dönemin Samsun Valisi Osman Kaymak, TÜRK-ŞEKER yetkilileri, Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan ve protokol üyelerinin katılımlarıyla kapsamlı bir program gerçekleştirilmişti. Fabrikanınrevizyon çalışmalarının kısa sürede tamamlanarak mutlaka üretime geçeceğinin beyanatı verilmiş ve pancar üretimine üreticilerin teşvik edilmesi istenmişti.
Ancak revizyon çalışmalarının pandemi süreci ve diğer sorunlara takılması nedeniyle bir türlü hizmete hazır hale getirilememiş, geçen yıllarda revizyon için sağlanan 20 milyon TL’lik (4.5 milyon dolar)ödenek heba olmuş ve revize çalışmalarında 1 kişi yaşamını yitirmişti. Bu gerçeklerin bulunduğu ortamda Çarşamba Şeker Fabrikası için bomba gibi bir soru ortaya atıldı.
Ulukaya, “Hüsran, yalnızlık ve boşuna harcanmış zaman ve para”
Yeniden faaliyete geçilme girişimlerinin olduğu dönemde Çarşamba Şeker Fabrikası müdürlüğüne, Susurluk Şeker Fabrikası müdürlüğünden atanan ve buradaki çalışmalarının ardından adeta sürgün edilir gibi Susurluk Şeker Fabrikası’na mevcut görevinden daha düşük bir unvanla atanan ve burada da emekliye ayrılan Akif Ulukaya’nın yaşadıkları dikkat çekmişti. Ulukaya’nın geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabından yaptığı fotoğraflı paylaşımında yer verdiği, “Bu resim bana; hüsran, yalnızlık ve boşuna harcanmış zaman ve parayı hatırlatıyor. Yazık.” ifadeleri dikkat çekti. Eski müdür Ulukaya’nın bu paylaşımının ardından akıllara 20 milyon TL (4.5 milyon dolar), geçen 2 yılı aşkın süreci ve kendisinin atanma sürecinde yaşananları üstü kapalı anlattığı mı yoksa o kadar heyecana ve ödeneklere rağmen açılmaması nedeniyle bir sitem mi olduğu şeklinde yorumladığı merak edildi.
Çiftçi soruyor; “20 milyon TL(4.5 milyon dolar)’ye ne oldu?”
Müdür Ulukaya’nın paylaşımında da belirttiği harcanan para ve zamanın ardından bölgede pancar üretimi için teşvik edilen çiftçilerde harcanan 20 milyon TL’nin akıbetini soruyor. Bölge üreticileri, TÜRK-Şeker kurumunun eski-yeni genel müdürlerine, genel müdür yardımcılarına ve Samsun’un siyasi isimlerine soru yönelterek, ‘Fabrika madem açılmayacaktı, neden ümit verildi? Neden yalan konuştular. Eğer fabrika açılmayacaksa, o dönemde açıklama yapan isimler bugün çıkıp net bir şekilde açılacak yada açılmayacak diye beyanat vermeliler.’ Söylemleriyle merak konusu olan soruların yanıtını bekliyor. Bölge halkı sorularına cevap bulamadıkları takdirde ayrıca, fabrikanın ilk günden bugüne kadar açılması niyetinin olmadığını düşündüklerini, fabrikanın açılacağı belirtildiği dönemden bugüne kadar yapılan pancar nakliyeleri, TMO’nun fındık nakliye-taşıma ihalesi gibi birçok ihalenin belirli kişilere ön planda tutulduğunun yorumunu yapacaklarını belirttiler.
Müdür Şahin’e siyaset mi engel oluyor?
Ayrıca yaptığımız görüşmeler ve edindiğimiz bilgilere göre; TÜRK-ŞEKER Genel Müdürlüğü’ne yakın zamanda atanan Dr. Muhiddin Şahin’in, Haber Expres Gazetemizin Çarşamba Şeker Fabrikası’na ilişkin kamuoyuyla paylaşan haberlerini yakından takip ettiğini öğrenirken, bu haberlerde yer alan iddialara hiçbir cevap vermemesi dikkat çekiyor. Öte yandan Genel Müdür Şahin’in yakın çevresine Çarşamba Şeker Fabrikası ile ilgili, “Siz önce yerel siyasetçilerinizi açılması için çalıştırın, onlar oluru versinler, biz hemen fabrikayı açarız” gibi söylemlerde bulunduğu iddia ediliyor. Bu iddiaların gerçeklik payını öğrenmek için yaptığımız görüşmelerde gün içinde dönüş yapılacağı belirtilip herhangi bir dönüş olmaması soruların yanıtsız kalmasına sebep oluyor.
O yıllarda 20 Milyon TL (4.5 milyon dolar)harcanan ve bugün 100 milyon TL (bugünki döviz kuruna göre hesaplanacak) gibi fabrika için cüzi bir rakamın yüzünden fabrikanın revizyona alınmadığı, fabrikanın şeker üretimi için çalışmayacağı ve hatta fabrikanın yapımı süren Çarşamba OSB’ye dahil edilerek özel şirket haline getirileceği, birilerine rant sağlanacağı gibi iddialar, TÜRK-ŞEKER ve Çarşamba Şeker Fabrikası yönetimini tamamen sıkıntıya düşürdüğü iddia ediliyor.
Bu konuda hiçbir cenahtan açıklama gelmemesi, iddialar doğru mu dedirtirken, Siyasiler mi, TÜRK-ŞEKER yöneticileri mi halkı kandırıyor. Yalanı kim konuşuyor, Samsun siyasetçilerimizin böylesi işlere tenezzül edeceklerine vatandaşlar ihtimal vermezken, TÜRK-ŞEKER yöneticilerinin ve Tarım Bakanlığı’nın suskun kalması acaba herşey doğru mu diye düşündürüyor?
HABER MERKEZİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.