Yapımı zor olduğundan dolayı Türkiye'de fazla ustası kalmayan oyma dut teknesinin ustaları Samsun'da bir elin parmağını geçmiyor. Kesilmiş dut ağacının oyulmasıyla yapılan oyma dut teknesi oldukça zahmetli ve bir o kadar da özveri gerektiren bir iş. Zahmetli bir iş olmasından dolayı da mesleği devam ettiren ustalar bir bir azalıyor. Samsun'da üretilen duttan yapılmış oyma dut tekneleri Türkiye'nin dört bir yanından talep görüyor. Samsun'da oyma dut teknesi yapımının eskiden beri devam ettiğini ifade eden saz ustaları, Samsun'un oyma dut teknesinde iddialı olduğunu söyledi.
“SAMSUN’UN DUT TEKNESİ MEŞHUR”
Samsun'da 25 yıllık saz ustası Yaşar Doğualış, "Bu Türkiye'de unutulmaya yüz tutan bir meslek. Samsun'da bu mesleği yapan üç aile var. Türkiye genelinde ise ustaları 5-6 aileyi geçmez. Samsunlu ustalar bağlama, oyma dut bağlama işini geliştirdikleri için diğer ustalara göre daha iyi bağlama yapabiliyorlar. Oyma dut tekne bağlaması Samsun'dan Türkiye'ye dağılıyor. Bütün sazcılar dut teknesini Samsun’dan alıyor. Oyma dut teknesinde Samsun iddialı. Fakat dut ağacını Samsun'da temin etmekte zorlanıyoruz. Başka illerden, genelde de Malatya'dan, Gaziantep, Elazığ, Ordu'dan alıyoruz. İyi bir dut sazı bin liradan başlıyor. Saz için en iyi ağaç dut ağacıdır. Fakat en iyi saz duttan olur diyemeyiz. Çünkü en iyi ağacın en iyi ustayla birleşmesi sonucu en iyi saz ortaya çıkar. Pek bilinmemesine rağmen Samsun’un dut teknesi meşhur” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.