Türkiye’de ilk Samsun’da uygulandı!

Türkiye’de ilk Samsun’da uygulandı!
Ozon gazı ile tren vagonlarının ve diğer araçların dezenfeksiyon sistemi, Türkiye'de ilk defa Samsun’da başladı.

Samsun Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Samulaş (Samsun Hafif Raylı Sistem) A.Ş. tarafından kent içi toplu taşımacılıkta çalıştırılmakta olan hafif raylı sistem araçları, otobüsler ve teleferik tesislerinde günlük rutin temizlik işlemlerinin yanı sıra dezenfeksiyon işlemi yapılarak araçlar yolcuların kullanımına sunuluyor. Samulaş teknik ekibi araçların servis dışı günlük bakım periyotlarında Türk mühendislerince geliştirilen ozonmatik ekipmanını kullanarak dezenfeksiyon işlemini gerçekleştiriyor. Araçların günlük rutin temizliğinin yanı sıra 15 günde bir dezenfeksiyon işlemiyle yolcuları bulaşıcı hastalıklardan korumaya çalışan sistem, akredite laboratuvarın yaptığı ölçümle dezenfeksiyon işleminin sonuçlarını izleyerek sonuca ulaşmaya çalışıyor. Yapılan ölçümlerde dezenfeksiyon sonrası kabin ekipmanlarında bakteri izine rastlanılmazken kabin içi ortam havası bakteri miktarında yüzde 90’ı aşan oranlarda azalmalar akredite laboratuvar tarafından yapılan ölçümlerde tespit edildi. Ayrıca Samulaş'ın bir yazılım firmasıyla geliştirdiği yeni HRS Araç Takip Yazılımıyla tramvay makinistlerin görevlendirilmesi, güzergâh hız sınırlarında makinist seyir denetimi, anlık hız denetimi yapılabiliyor.

 

“OZON GAZIYLA SIFIR BAKTERİ”

Samulaş'ta iki yeni teknoloji kullandıklarını ifade eden Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Bunlardan biri Ozonla Koku Giderme ve Dezenfekte Sistemi. Trenlerimizde günde 60 bin yolcu seyahat ediyor. Amacımız, bu kadar fazla insan hareketinin olduğu bir ortamda bulaşıcı hastalıkların insandan insana geçmesini engellemek. Herhangi bir kötü mikro organizmanın bu ortamlarda üreyip, sağlıklı bir insanımızın oradan herhangi bir mikrop almasını engellemek için çeşitli arayışlar içerisindeydik" dedi.

Vagonlar ve araçların temizliğinde kullanılan bir otomasyon sistemi olduğunu anlatan Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: "Biz bu sisteme 3 milyon euro civarında bir bedel ödemiştik. Az bir şey değil! 9 trilyon lira trenlerin yıkandığı sisteme para harcadık. Klasik yöntemle burada araçlarımız siliniyor süpürülüyor. Fakat biz kimyasallarla bu temizlik daha iyi nasıl yapılabilir? Nasıl bakteri üretiminin önüne geçilebilir diye arkadaşlarımız çeşitli araştırmalar yaptı. Sonra arkadaşlarımız, ozon gazı dezenfeksiyon denen bir sistemin dünyanın başka ülkelerinde uygulandığını öğrendi. Arkadaşlarımızın araştırması sonucu ozon üreten cihazlar satın aldık. Çok pahalı sistemler değil bunlar ama emek sarf edilmesi gereken işler. Bu cihazları trenlere ve araçlara asıp çalıştırdığınızda cihazlar ozon gazı üretiyor ve ortama üflüyor. Akredite olmuş bir laboratuvarın yaptığı bir araştırmada; cihazın kullanılmadan önce ve kullanıldıktan sonra yapılan testlerde öncekine göre alakası olmayan bir temizliğin olduğunu gördük. Trenlerde ve araçlardaki oturma mekanları, tutacakları, döşemeler ve diğer yerler tamamen sıfır bakterili ve hijyenik bir ortama dönüşüyor. Bir hastanede olması gereken temizliğin kalitesinde bir temizliğe ulaşılıyor. Ozon gazı ile vagonların dezenfeksiyon sistemini, Türkiye'de ilk olarak Samsun'da, Samulaş'ta biz kullanıyoruz."

 

ARAÇ TAKİP SİSTEMİNE YENİ YAZILIM

İkinci yenilik olarak mevcut Araç Takip Sistemini yeni yazılımla güncellediklerini belirten Yılmaz, şöyle konuştu: "Tiren sinyal sistemi dediğimiz bir kontrol panomuz var yukarıda. Kontrol panosundaki arkadaşlarımız 17 kilometrelik hat üzerindeki istasyonları, istasyonlardaki kameralar ve istasyonlar arasındaki trenin hareketini kırmızı bir nokta şeklinde takip edebiliyordu. Şimdi bunu çok daha geliştirerek yeni bir yazılımla; trenin kim tarafından kullanıldığını, trenin içindeki yolcu yoğunluğunu, trenin hızı gibi çok daha detaylı bilgileri takip edildiği bir sistem oluşturduk. Kontrol panosundaki arkadaşlarımız tren sürücüleriyle sesli iletişime girebiliyor."

Yılmaz, Samsun’da, kent içi toplu taşımacılık alanında hafif raylı sistem ve otobüs taşımacılığı hizmeti veren Samulaş A.Ş.'in işletmekte olduğu hafif raylı sistemde ulaşım güvenliğini artırabilmek, insan kaynakları ve enerji optimizasyonu sağlayabilmek için araç takip sisteminde kullandığı yazılımda modernizasyona yöneldiğini söyledi. Oluşturulan modernizasyon projesi kapsamında bir yazılım firmasıyla yeni bir HRS araç takip yazılımı oluşturarak işletmede kullanıma başladığını anlatan Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: "Mevcut HRS Araç Takip Yazılımı konum güncellemesini 30 saniyede bir yaparken yeni yazılım 5 saniyede bir güncelleme yapmakta, mevcut yazılım GPS ile telsiz sistemi üzerinden çalışırken yeni yazılım GPS üzerinden mobil sistemle çalışmakta, mevcut sistemde güzergâh ayrımı yokken yeni yazılımda güzergâh ayrımı bulunmakta, işletmeye alınan tramvayların seçimi eski yazılımda manuel olarak yapılırken yeni yazılımda otomatik olarak yapılmaktadır. Ulaşım alanındaki yaptığımız bu modernizasyon halkımıza karşı olan sorumluluğumuzun bir göstergesidir. Halkımız en kaliteli hizmeti hak ediyor diye düşünüyorum."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir