Samsun’un tarihi ve kültürel değerlerine sahip çıkılması konusunda birçok projeye imza atan Samsun Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin en modern binaları arasında yer alacak Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nin yapımı için çalışmalar devam ediyor.
Arkeoloji ve Etnografya Müzesi projesinin 13 bin 214 metrekarelik bir alanda yapılacağını ve uygulama proje çalışmalarının sürdüğünü belirten Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Tarihimizin güzelliklerinden faydalanmak lazım. Kentimizin her bir noktasından tarih fışkırıyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi olarak tarihi değerlere hassasiyetimiz uç noktadadır. Kültür ve tarih varlıklarını korumak, onları uygun bir ortamda sergilemek için örnek bir projeyi hayata geçiriyoruz” diyerek tarihi değerlere verdiği önemi vurguladı.
TARIM MÜDÜRLÜĞÜ’NE AİT BİNALAR YENİ YERİNDE
Başkan Yılmaz, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Bölge Başkanlığı’nın liman çevresindeki binasından taşınması ve yine proje alanında bulunan Tohum Sertifikasyon Test Müdürlüğü ve Karadeniz Tarımsal Araştırma Kontrol Laboratuvarı’nın belediye tarafından Gelemen mevkisinde yapılan yeni binalara taşınmasıyla birlikte proje çalışmalarının hızlandığını belirtti.
Tamamlandığında diğer illere örnek olacak proje kapsamında yapı içerisinde sergi alanı, hediyelik eşya satış mekanları, yeme-içme alanları, toplantı ve eğitim salonları bulunacak. Hali hazırda Samsun Valiliği’nin yanında Samsun Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi’nde Samsun ve çevresinde bulunan Kalkolitik, İlk Tunç, Hitit, Hellenistik, Roma ve Osmanlı Dönemlerine ait eserler sergileniyor. Müzede etnografik nitelik taşıyan bindallılar, peşkirler, para ve saat keseleri, el yazması Kur’an’lar, süs eşyaları, silahlar, mutfak eşyaları, halı ve kilimler de yer almakta.
Müzede bulunan başlıca önemli eserler şöyle: Amisos Antik Kenti Eserleri, Amisos Hazinesi, Amisos Mozaiği, Bronz Genç Atlet Heykeli, Bafra İkiztepe Höyük Eserleri, Vezirköprü Oymaağaç Höyük Eserleri ve Atakum Karadoğan Höyük Buluntuları.
Daha önce Samsun Motor Sanat Okulu ve Teknik Lisesi avlusunda açıkta sergilenmekte olan tarihi eserler, 19 Mayıs 1981 yılında yapımı tamamlanan Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’ne taşınarak koruma altına alınmıştı. Samsun Büyükşehir Belediyesi, mevcut yerin yetersiz olmasından dolayı kolları sıvadı. Belediye, kentin estetiğine uygun bir proje hazırlayarak, tarihi eserlerin yeni, geniş ve modern bir alanda sergilenmesini sağlayacak.
İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.