UNUTULMAYA YÜZ TUTAN MESLEK: OYMACILIK

Çarşamba ilçesinde 25 yıldır Babasından devraldığı Ahşap keser ve oklava oymacılık işini yapan Zanaat ustası Atanur Parlak, Hazır ürünlere talebin artmasıyla birlikte Ahşaplara olan İlginin azaldığını söyledi.

Samsun’un Çarşamba ilçesinde 70 Yaşındaki Babası Mustafa Parlaktan Miras kalan ahşap keser sapı ve oklava işini 25 yıldır sürdüren 41 yaşındaki Atanur Parlak Yeni jenerasyonun artık getirisi olmadığı için ahşap oyma işine sıcak bakmadığını ve Hazır ürünlere olan talep artışından dolayı üretimle beraber ahşaplara olan ilginin azaldığını vurguladı.

2a.jpg

1a.jpg

70 Yaşındaki Baba Mustafa Parlak ise Yaklaşık Sepet örme işini cezayirde öğrendiğini ve Kazancının çok iyi olduğunu belirten Parlak, “Bu iş sigaradan da kötü. Bağımlılık yapıyor, sabah 5'te geliyorum çalışmaya. Covid-19 zamanı bile çalıştım.” Dedi.

“Ahşaplara olan talepler eskisine göre azaldı”

Artık oymacılık işinde Gençlerin yetişmediğini belirten Mustafa Parlak, “Samsun'un Çarşamba ilçesinde atölyem var. Salıpazarlıyım aslen, 25 yıldır bu işle uğraşıyorum. Baba mesleğimiz; babamız da bu işi yapıyordu, biz de onunla devraldık. Ahşaplara olan talepler eskisine göre azaldı; çünkü çoğu ürün hazır alınıyor ve üretim de azaldı. Eskiden her köyde 10-15 kişi bu işi yapıyordu, ona göre talep ve çalışma çoktu, ama şu anda talep az. Gençler aslında iyi bakıyorlar ama getirisi olmadığı için sıcak bakmıyorlar. Hoşlarına gidiyor bu işle uğraşmak, gelen gençlere bakıyorum ama tabii ki şu anda maddiyata dayandığı için hazır meslekleri tercih ediyorlar. Zanaatkâr gençler yetişmiyor tabii ki. Bizim yaptığımız işlerden kazandığımız, kendimize yetebilecek kadar. Keser sapları fiyatlarımız ortalama 50 ila 75 arası, 100'e kadar oluyor. Oklavalarda ve merdanelerde ise fiyatlar 50 liradan başlıyor, 100 liraya kadar ebatına ve kalınlığına göre değişiyor. Bu işte en ufak dalgınlık parmak kaybetmeye kadar kazalara yol açabiliyor. Ağacı anlamak gerekiyor.” dedi

4a.jpg

5a.jpg

“Yazın siparişlere yetişemiyorum”

Sepetcilik işinde kazancın çok iyi olduğunu söyleyen Baba Mustafa Parlak “70 yaşındayım. Bu işe Cezayir'de başladım, sonra Çarşamba'ya geldim ve burada başladım. 14 senedir devam ediyorum. Yazın siparişlere yetişemiyorum. İlk olarak Çarşamba'ya geldiğimde pazarcılık işi yaptım. Sonra sap işini yapmaya başladım. Dükkan açtım, derken çocuk yetiştirdim ve işi ona bıraktım. Sonra tekrar Cezayir'e gittim ve orada da bu mesleği öğrendim. Bu işin kazancı çok iyi çünkü tuğlalardan çıkan döküntüyü değerlendiriyoruz. Bu iş sigaradan da kötü. Bağımlılık yapıyor, sabah 5'te geliyorum çalışmaya. Covid-19 zamanı bile çalıştım.” Şeklinde konuştu.

Kaynak:İsmail Temiz

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir