TBMM’de Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili Erhan Usta’yı ziyaret ederek, Türkiye’nin gündemindeki konular ile ilgili sorularına cevap aradılar.
AP Yeşiller/Avrupa Serbest İttifakı Grup Başkanı Ska Keller, “ Öncelikle bizi kabul ederek, görüşlerinizi bizimle paylaşıyor olmanıza çok sevindik. Bunun için size teşekkür ediyoruz. 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimini asla tasvip etmedik ve bu girişimin başarısız olmasını memnuniyetle karşıladık. Ancak sonrasında yaşanan çok sayıda tutuklamalar, kapatılan gazeteler ve televizyonlar sadece bizi değil, bütün Avrupa’yı endişelendirmektedir. İnsan hakları açısından sizin görüşlerinizi nelerdir” şeklinde bir soru sordu.
Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili Erhan Usta, “ Öncelikle Ülkemize ve Milliyetçi Hareket Partisi Grubuna hoş geldiniz. Ziyaretiniz bizim içinde anlamlı olmuştur. Ülkemizde yaşanan olayları sadece medyadan takip etmek yanlı ve yanıltıcı olabilir, dolayısıyla bilgilerin birebir yerinden alınması daha iyi olacaktır. Bu nedenle grubunuzun özellikle muhalefet partilerini de ziyaret etmesi daha uygun olmuştur.
Öncelikle, biz 15 Temmuz darbe girişimini sadece hükümete değil, Devletimize ve milletimize karşı yapılmış bir darbe girişimi olarak kabul ediyoruz. Gazetecilerin tutuklanmasına gelirsek, gazeteci olmak, onlara suç işleme hakkı vermez. Gazeteci olarak gözaltına alındığını iddia ettiğiniz kişiler gazeteci oldukları için değil teröre destek verdikleri için tutuklanmışlardır.
Avrupa Parlamentosunun, Türkiye ile müzakerelerin geçici olarak dondurulmasının teklifini oy çokluğuyla kabul etmesi uygun değildir. Bu ülkemize karşı yapılan bir çifte standarttır. Siyasete girmeden önce Müsteşar Yardımcısı olarak görev yaptığım Kalkınma Bakanlığında, benim de üzerinde çalıştığım “9. Kalkınma Planı” AB’ne tam üyeliğe geçiş için hazırlanmış bir plandır ve o plan 2007-2013 yıllarını kapsamaktaydı. O nedenle Avrupa Parlamentosunun böyle bir karar alması üzücü olmuştur.
Yeşiller grubu heyetinden gelen “Avrupa Parlamentosundan çıkan sonuç bir tavsiye niteliğindedir. Devletler için hukuksal yaptırımı yoktur. Ancak, Türkiye’deki demokrasiyle ilgili olarak, AB’de bazı endişeler var. Avrupa’dan bakıldığında ülkenizde demokrasinin düzgün bir şekilde uygulanmadığı görünüyor. Sizce Kürt sorunu diye bir şey var mıdır? Terörle mücadele ile ilgili olarak neler söyleyebilirsiniz” şeklindeki soruya ise;
“Türkiye terörden çok çekti. Hükümet iyi niyetle, çözüm süreci başlattı, silahlar bırakılsın insanlar dağdan insin diye, ancak bu süreçte terör örgütü birçok yerde silah ve patlayıcı yığınağı yaptı. MHP o dönemde çözüm sürecine karşı çıktı. Çünkü terör örgütünün bu süreç içerisinde ülkenin birçok yerinde silah ve patlayıcı yığınağı yaptığını dile getirdi ve sonrasında yaşanılanları hep birlikte gördük, birçok asker ve polisimiz şehit oldu.
Kürt sorunu diye bir şey yoktur. Belki geri bırakılmışlık sorunu olabilir ama bu sorun sadece ülkemizin bir kısmı için geçerli değildir. Bugün ülkemizin başkentinde dahi bazı bölgelerinde geri kalmışlık gözlenebilir. PKK asla Kürt kardeşlerimizi ifade edemez. Biz asla Kürt kardeşlerimizi ayrı tutmadık. PKK bir terör örgütüdür ve Avrupalı müttefiklerimizden de PKK’ya bir terör örgütü gibi davranılmasını bekliyoruz. Ancak Avrupa Parlamentosunun binasına asılan terör örgütü PKK’ya ait poster ve afişleri müttefiklerimize yakıştıramıyoruz. Bunun dışında FETÖ ile mücadelenin mutlaka ama en hızlı ve adilane bir şekilde yapılmasını arzuluyoruz.
Avrupalı dostlarımız, ülkemiz demokrasisi için endişelenmesinler. Milletimiz 15 Temmuz’da tankların önüne yatarak, kurşunlara vücudunu siper ederek, büyük bir sınav vermiş ve demokrasisine sahip çıkmıştır.”
HABER-FOTO: Ayhan GONCA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.