Usta ‘Başörtüsü önergesine’ destek istedi

Usta ‘Başörtüsü önergesine’ destek istedi
İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, TBMM Anayasa Komisyonu’nda görüşülen başörtüsü teklifi için verdikleri önergeye destek istedi

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, TBMM Anayasa Komisyonu'nda görüşülen başörtüsü teklifi için verdikleri önergeye destek istedi. Usta, "Başörtüsü ile ilgili getirdiğiniz teklife, başını örten ve örtmeyen kadınlara tam bir güvence getirecek olan önerimizle destek veriyoruz. 24. maddeye ilişkin önergemize tavrınız sizin için samimiyet testi olacaktır. 41. maddeyle ilgili olarak da bir değişikliği gerektirecek toplumsal bir talep veya anayasal bir boşluk görmemekteyiz" dedi.

“20 YILDIR NEREDEYDİNİZ?”
İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, başörtüsüyle ilgili yaptığı konuşmasında şunları belirtti:"Başörtüsü meselesi esasında kapanmış bir yaradır. İnancı doğrultusunda hür bir şekilde yaşamak evrensel olarak bireyin en önemli hakkıdır. Yürürlükte olan mevzuat da esasında bunun için yeterlidir. Ne yasal ne de anayasal düzenlemeye ihtiyaç yoktur. Bu iş çözüldü mü diye sorulduğunda iktidar mensupları 'Evet, çözüldü' diyorlar. Yasal bir eksiklik, uygulamada bir boşluk var mı diye sorulduğunda, 'Hayır hiçbir sıkıntı yok, bu iş çözüldü' deniyor. Peki o zaman size soruyorum. Madem anayasada değişiklik ihtiyacı vardı, 20 yıldır siz neredeydiniz. Halen çözülmemiş bir durum vardı, 2010'daki anayasa referandumunda bu değişikliği neden yapmadınız? Elinizi tutan mı oldu, aklınıza mı gelmedi? 2017'de bir kez daha anayasa referandumu yaptınız, peki o gün neredeydiniz? Bu değişikliği o zaman neden yapmadınız? Memleketin bu kadar ağır sorunları varken, milletimiz bin bir dertle boğuşurken esasında var olmayan bu mesele geldi siyasetin gündemini kapladı." dedi.

“GELELİM 41. MADDEYE”
Usta açıklamalarının devamında, “Bizim hazırladığımız öneride, kadınların başını örtme ya da örtmeme özgürlüğü ve giyim tercihleri anayasal güvence altına alınmaktadır. Başörtüsü üzerinden kadınların hiçbir baskı ya da dayatmayla karşılaşmamaları sağlanmaktadır.  Ayrıca 24. Maddenin son cümlesinde yaptığımız değişiklikle, yapılan görevin gerektirdiği şekilde giyinme konusundaki tereddütler giderilmektedir. Toplumda sağlık, askerlik, hosteslik, polislik, adalet gibi belli hizmetler için öngörülen kıyafetlerle ilgili olarak da başörtüsü tercihiyle ilgili bir engelleme olmaksızın sıkıntı yaşanmaması sağlanmaktadır.Şimdi gelelim 41'inci maddeye. Anayasanın ailenin korunması ve çocuk haklarını düzenleyen 41' inci maddesi geçmişte üç kez değişikliğe uğramıştır. 2001 yılında maddenin birinci fıkrasının sonuna 've eşler arasında eşitliğe dayanır ibaresi eklenmiş', 2010 yılında ikinci fıkra olarak 'Her çocuk, korunma ve bakımdan yararlanma, yüksek yararına açıkça aykırı olmadıkça, ana ve babasıyla kişisel ve doğrudan ilişki kurma ve sürdürme hakkına sahiptir.' ve üçüncü fıkra olarak ise 'Devlet, her türlü istismara ve şiddete karşı çocukları koruyucu tedbirleri alır' ibareleri eklenmiştir.Türk Medeni Kanunu aileye toplumsal bir olgu olarak bakmış; kanun koyucu toplumun temeli olarak gördüğü aileye; geniş aile ya da çekirdek aile ayrımı yapmaksızın, anayasal düzeyde koruma öngörerek Devlete bu çerçevede ailenin huzur ve refahını koruma görevi vermiştir. Toplumumuzda büyükanne, büyük baba, hala, teyze gibi her dereceden akrabaların birlikte yaşadıkları geniş aileler yaygındır. Aile içi şiddet özelinde, aileyi oluşturan her bireyin Devletin korumasında olduğu unutulmamalıdır. Toplumsal konsensusun bir ifadesi olan anayasa değişikliklerinin en yüksek seviyede uzlaşma ile gerçekleştirilmesi, korkudan değil toplumsal bir ihtiyaçtan kaynaklanması gereklidir.” İfadelerini kullandı.

"BAŞÖRTÜSÜNE DESTEK VERİYORUZ"
Usta, “Başörtüsü ile ilgili getirdiğiniz teklife, başını örten ve örtmeyen kadınlara tam bir güvence getirecek olan önerimizle destek veriyoruz. 24. maddeye ilişkin önergemize tavrınız sizin için samimiyet testi olacaktır. 41. maddeyle ilgili olarak da bir değişikliği gerektirecek toplumsal bir talep veya anayasal bir boşluk görmemekteyiz. Anayasanın 24. ve 41. maddeleri birbirinden tamamen ayrı hususlardır. Birlikte değerlendirilmesinin bir anlamı ve gereği yoktur. Konunun ortaya çıkışı da başörtüsüyle olmuştur ve bununla da sınırlıdır. Toplumsal uzlaşmanın en geniş kapsamıyla oluşması amaçlanmalıdır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel