Dernek adına yapılan açıklamada, usta öğreticilerin memur veya sözleşmeli personel statüsünde kabul edilmediği, aynı zamanda işçi olarak da sayılmadığı ifade edildi. Bu durumun, iş güvencesinden yoksun, sosyal hakları bulunmayan ve asgari ücretin altında gelir elde eden bir eğitim emekçisi sınıfının oluşmasına neden olduğu belirtildi.
“Pandemi ve Deprem Gibi Felaketlerde Fedakarca Çalıştık”
Usta öğreticilerin yalnızca rutin eğitim programlarını uygulayan eğitimciler olmadığının altını çizen dernek temsilcileri, pandemi ve deprem gibi olağanüstü durumlarda aktif rol aldıklarını, hiçbir karşılık beklemeden ülke ekonomisine katkı sağladıklarını ifade etti. Yeni yönetmelikle birlikte açılan kurs sayısının ciddi şekilde kısıtlanmasının halk eğitiminin önemini azalttığına dikkat çekildi.
Açıklamada, 2023 yılı izleme raporlarına göre yaygın eğitim faaliyetlerinden 11 milyon kişinin faydalandığı, bu eğitimin %97’sinin usta öğreticiler tarafından sağlandığı belirtildi. Ancak yeni yönetmelikte getirilen kota uygulaması nedeniyle bu eğitimlerin sekteye uğrayacağı ifade edildi.
Cumhurbaşkanı ve Kamuoyuna Çağrı
Dernek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’a çağrıda bulunarak, kadın usta öğreticilerin istihdamı ve haklarının teslimi konusunda destek talep etti. Ayrıca, Cumhurbaşkanı’ndan randevu talep ettiklerini belirten dernek yetkilileri, sorunlarını ilk elden anlatmak istediklerini ifade etti.
“Sorunlar Çözülene Kadar Susmayacağız”
Basın açıklamasında, usta öğreticilerin yaşadıkları sorunların çözülene kadar mücadeleye devam edecekleri ve bu taleplerin her platformda dillendirileceği ifade edildi. Dernek, kamuoyunun desteğiyle bu hakların elde edilmesi için ısrarla takipçi olacaklarını duyurdu.
Kaynak:ZAFERCAN KARAHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.