Vali İbrahim Şahin açıkladı! TELEFONLA 641 BİN TL DOLANDIRILDIK!

Vali İbrahim Şahin açıkladı! TELEFONLA 641 BİN TL DOLANDIRILDIK!
Samsun Valisi İbrahim Şahin, 2015 yılı içerisinde Samsun il merkezi ve ilçelerinde iletişim yolu ile dolandırıcılık olayları incelendiğinde toplamda 52 olayın meydana geldiğini ve bu

olaylarda mağdurlar tarafından elden ve havale yapmak sureti ile şüphelilere toplam 641 bin 612 TL para verildiğini söyledi.

Samsun Valiliği, “İletişim Yoluyla Dolandırıcılık İstişare Toplantısı” düzenledi. Valilik makamında düzenlenen toplantıya Samsun Valisi İbrahim Şahin’in yanı sıra vali yardımcıları, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, İl Jandarma Komutanı Kd.Alb. Ercan Yaşin, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Coşkun Öncel, İl Müftüsü Veysel Çakı, Baro Başkanı Kerami Gürbüz, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, devlet ve özel banka bölge müdürleri ve emniyet personeli katıldı.

SAMSUN’DA BU YIL 52 OLAYDA 641 BİN 612 TL DOLANDIRILDI

Toplantının açılış konuşmasını yapan Samsun Valisi İbrahim Şahin, “2015 yılı içersinde Samsun il merkezi ve ilçelerinde iletişim yolu ile dolandırıcılık olayları incelendiğinde 25 olay il merkezinde, 9 olay Vezirköprü ilçesinde, 6 olay Terme ilçesinde, 5 olay Havza ilçesinde, 3 olay Bafra, 2 olay Çarşamba ve birer olay da Alaçam ve Ladik ilçelerinde olmak üzere toplam 52 olay meydana gelmiştir. Bu olaylardan 44 tanesinin şüphelileri tespit edilmiş 8 olayın ise şüphelilerin tespiti çalışmalarına devam edilmektedir. Bu olaylarda mağdurlar tarafından elden ve havale yapmak sureti ile şüphelilere toplam 641 bin 612 TL para verildiği tespit edilmiştir. Yapılan çalışmalarda bu miktarın ancak 21 bin 636 TL’lik kısmı bloke edilebilmiştir. Ayrıca mahkeme aşamasında 27 bin 400 TL’nin mağdurlara iadesi sağlanmıştır” dedi.

DOLANDIRICILIK SAAT 10.00-16.00 SAATLERİ ARASINDA MEYDANA GELİYOR

Dolandırıcılık olaylarının genellikle 10.00-16.00 saatlerinde meydana geldiğini belirten Şahin, “Olayların 44 tanesi hesaba para aktarma suretiyle, 8 tanesinin de elden alma yöntemi ile gerçekleştiği, 36 olayda şüphelilerin kendilerini polis olarak tanıttığı, 16 olayda ise kendilerini savcı olarak tanıttığı tespit edilmiştir. Mağdurların ‘banka hesaplarınız terör örgütünün eline geçti’ şeklinde 25 olay, ‘hakkınızda suç örgütüne üye olmaktan işlem yapılmaktadır’ 9 olay, ‘adınıza şirket kuruldu’ 3 olay gibi senaryolar kullanılarak müştekilerin telefonu sürekli görüşmeye açık tutularak, kişilerin korku ve panik halinde bulunması sağlanıp, sağlıklı şekilde düşünmesi engellenmek suretiyle dolandırıcılık suçunun işlendiği görülmektedir. Dolandırıcılık olaylarında şüpheliler müştekileri dolandırırken yüzde 94 oranında cep telefonu ile arayarak olayı gerçekleştirmişlerdir. Bahse konu dolandırıcılık olayları saat 10.00-16.00 saatleri arasında yoğun olarak meydana gelmektedir. Meydana gelen dolandırıcılık olaylarında mağdur profili incelendiğinde yüzde 64’ünün erkek ve yüzde 36’sının bayan olduğu, genellikle 50 yaş üzeri ve ilkokul mezunu oldukları tespit edilmiştir. Şüphelilerin ise yüzde 97’sinin erkek ve yüzde 3’ünün bayan olduğu, 18-25 yaş aralığında, ilkokul mezunu genel olarak işsiz oldukları tespit edilmiştir. İletişim yolu ile dolandırıcılık olaylarında mağdurların banka ve PTT gibi kamu kurumlarını aracı kullanarak şüphelilerin hesabına para yatırması ve olayın gerçekleşmesinden sonra ilk 6 saat içersinde yatırılan parayı çektikleri tespit edilmiş olup, bu sebepten dolayı suçun işlenmesinin engellenmesi daha etkin bir mücadele yöntemi olduğu tarafımızca değerlendirilmektedir” diye konuştu.

BAL: “DOLANDIRILDIKTAN SONRAKİ İLK 6 SAAT HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR”

Vali Şahin’in ardından konuşan İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürü Zeki Bal, “İletişim Yoluyla Dolandırıcılık” adlı sunumunu gerçekleştirdi. Bal, “İletişim yoluyla dolandırıcılık olayları ilk defa 2006 yılında MSN ve Facebook şifreleri kırılmak üzere irtibat listesinde bulunan kişilerden kontör ve TL talep edilmesiyle başlamış durumdadır. Zaman içersinde dolandırıcılar suç yöntemini değiştirmiş vatandaşlarımızı doğrudan telefonla arayarak değişik unvanlar kullanıp para ve altın talep etmeye devam etmişlerdir. Daha önce banka hesapları ve PTTbank üzerinden havale yöntemi kullanılmaktayken, özellikle son 1-1.5 yıllık süreç içerisinde elden alma yöntemi tercih edilmeye başlanılmıştır. Özellikle suçun önlenmesi ve suçun ilk işlendiği andan itibaren müdahale edilerek, mağdurun zararının giderilmesi anlamında şüphelilerle ilk irtibat kurma anından itibaren ilk 6 saatin hayati önem taşıdığını yaptığımız çalışmalarda görmekteyiz. İletişim yolu ile dolandırıcılık suçunun ilimizdeki durumu ise, 2015 yılı ilk 10 aylık süre içersinde il geneli toplam olay sayısı 23 bin 195, malvarlığına karşı suçlar toplam sayısı 4 bin 794, dolandırıcılık olay sayısı 401, iletişim ve bilişim yoluyla dolandırıcılık 52 ve 52 suçun toplam maddi boyutu ise 641 bin 612 TL’dir. Samsun il genelinde meydana gelen iletişim yoluyla dolandırıcılık sayıları artıştadır. 2013 yılında 15, 2014 yılında 36 ve 2015 yılında ise 52 konu meydana gelmiştir” şeklinde konuştu.

Sunumunun ardından Asayiş Şube Müdürü Bal, iletişim yoluyla dolandırıcılık olaylarına karşı kamu ve özel bankalardan, PTT şube veya müdürlüklerinden, il ve ilçedeki kamu kurum ve kuruluşlardan, OMÜ’den, GSM operatörlerinden, YEDAŞ’tan, internet sağlayıcılarından, kuyumcu ve döviz bürolarından, esnaf ve sanatkarlar odaları ve TŞOF’e taleplerde bulundular.

telefonla-641-bin-tl-dolandirildik!1.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir