Eski Tren yolu üzerinde ki yol yapımına Beylerce yolu üzerinde ki esnaf ve vatandaşlardan kaldırım ve bordürlerin yüksek yapılası nedeni ile tepkiler çığ gibi artıyor. Vatandaşlar, Bizim önümüze Çin Seddi mi örüyor. Biz bu memleketin insanı değil miyiz?. Vatan haini miyiz? diyerek tepki gösterdiler.
'Yeni şehir girişi yol yapımı esnafı mağdur etti'
Çarşamba Belediyesinin Beylerce mevkiinden başlayarak şehir içi girişi olarak düzenlemeye başladığı yol çalışmasına çevre esnaf ve vatandaşlardan kaldırım ve bordürlerin yüksek yapılası nedeni ile tepkiler çığ gibi artıyor. Beylerce mevkiinden başlayarak İlçe Merkezi girişi çalışmasının yapıldığı Eski Tren yolu güzergahı üzerinde ki yol yapımına Beylerce esnaf ve vatandaşlar isyan ediyor.
'Kaldırım değil Çin Seddi yapılıyor sanki'
Yeni Şehir merkezi girişi yolunun yapımına destek verdiklerini ve çalışmaları beğendiklerini belirten esnaflar Belediye Başkanlığının yol yapımı sırasında ev ve iş yerlerinin önüne Çin Seddi örmesi gibi 60 santim yüksekliğinde bordür taşları ve ara sokaklar ile evlerine giriş alanlarında taşların yatık yapılması için Belediye Başkanıyla görüştüklerini ancak hiç bir sonuç alamadıklarını dile getirerek buraya kanunlara ve vatandaşların haklarına saygı göstererek yapılması gerektiğini dile getirdiler.
'Mağdur etmeyeceğim dedi ama'
Kaldırım taşlarının çok yüksek yapılmasından kaynaklı evlerine ve iş yerlerine girmeyi bir kenara bırakın iş yerlerine de kesinlikle bir metreden yüksek kaldırım yapılmasından kaynaklı giremediklerini dile getiren esnaflar ve vatandaşlar tepkilerini tüm mercilere yapacaklarını dile getirdiler. Beylerce mevkiin de Neslihan İnşaat ve Otomotiv sahibi Erdoğan Polat, "Bu yolun yapımının başladığı günden bu yana Belediye Başkanı ile sürekli fikir alışverişi içinde çalışmayı destekledik. Ancak bu gün yol yapımını kod seviyesi ve proje bahane edilerek iş yerlerimiz ve evlerimizin önüne bir metreden yüksek kaldırarak hepimizi mağdur etmiştir." diyerek devam etti.
'16 esnaf gittik işinize gelirse dedi, yolladı'
Erdoğan Polat, "Yol yapımının başladığında her yapılan işte mağdur etmeyeceğim sizi lafına rağmen bu gün kaldırımlar bir metreden yüksek, bordürleri ise 60 santim yaparak bizi mağdur etti. İşyerimin bir metresi yol ve kaldırımdan aşağıda kalınca bir buçuk metre yüksekliğinde ki dükkanda ne yapabilirim. Yarın yağmur yağdığında bu suları nereye nasıl akıtacağız. Bunları 16 esnafla birlikte başkana ilettiğimiz de işinize gelirse böyle gelmezse güle güle dedi. Tek söylediği laf bu. Kanun, nizam bu dedi. Kanun ve nizam bu şekilde mi, en azından kaldırım taşlarını yatık yapın dedim ama umursamadı. Yetkililerin hepsine sesleniyorum bu mağduriyetimizi gidersinler."
'Halk varsa yol var, halk varsa iş var, halk varsa Başkan var'
Burada biz 4 yıldan bu yana çekmediğimiz kalmadı. Çamurun, tozun içinde kaldık, karayolları izin vermedi. Bu yol belediyenin inadı yüzünden yapılan bir yol. Yapacağım dedi yapmak içinde elinden geleni yaptığı bir yol. Sonuçta halk varsa yol var, halk varsa iş var, halk varsa Başkan var. Bunların hiç biri yok derse, bizi yok sayıyor demektir ki biz vatandaş değiliz. O zaman Samsun Belediyesine bağlıyız gidip derdimizi oraya anlatalım. Şimdi de ruhsatınız yok kapatın diyor. Sanki Çarşamba'da herkesin ruhsatı var" dedi.
'Bir metre kaldırım, 60 santim kaldırım taşı ne demek Adalet mi bu?'
Bunlar adalet mi?. Böyle adalet mi olur. Adalete karşı gelmiyoruz ama bir metre kaldırım, 60 santim kaldırım taşı ne demek oluyor. İşyerinden vazgeçtik malımızı ne yapacağız. Evimize, iş yerlerimize3 geçiş, kaldırımlardan vermiyor gerek yok diyor. Biz vatan haini miyiz neyiz ki bizi umursamıyor. Demokrasilerde çare tükenmez ama başkan yanaşmıyor. Anlamadık gitti bu konuyu diyen Polat, "Kendisi hukukçu ama adaleti böyle. Çaresiziz" dedi.
'İş yerimi açamıyorum, araçlar içerde kaldı'
Oto yıkama- yağlama işi yapan Esnaflardan ve konut sahibi Sinan Karaca ise iş yerinin içinde 3 aracının kaldırdığını ama bir metrelik kaldırım yüzünden araçları dahi çıkartamadığını, hiç bir iş yapamadığını dile getirerek, "Başkan bize yıllardır sizi mağdur etmeyeceğiz meraklanmayın dedi. Gerçekten mağdur etmedi ne diyelim. Ben boş, iş yapamadığım iş yerini açsam ne açmasam ne. Bizden iş yeri ruhsatınız yok kapatın diyor. Hadi iş yerini kapattık evimize de mi giremeyeceğiz" dedi.
'100 metre ileridekiler insan biz değil miyiz?'
Karaca, "Hepsini geçtim bizden 100 metre ileride yapılan yüksek binalara yol geçişi veriyor. Kaldırımları yatırıyor ama burada 16 konut ve iş yerine vermiyor. Böyle adalet mi olur? Onlara yol veriliyor bize verilmiyor biz insan değil miyiz? diyerek açıklama yaptıktan sonra bir başka esnaf ve konut sahiplerinden İdris Ocak ise,"Kaldırım ve bordür taşları yüzünden iş yerimizden olduk. Hadi iş yerimiz de burada 500 TL. ye duruyoruz. Daha ileriye gitsek 2 bin beş yüz lira isteniyor. Nasıl gideceğiz. Onu da bıraktık evimize nasıl girip çıkacağız, yağmurda suları nereye akıtacağız" diyerek tepkisini dile getirirken bir diğer esnaflardan, Yahya Polat, daha4 yıl önce yol çalışmasına ilk başladıklarında belediye başkanı çatıları sökün, ev dış cephenizi yapın sizden başka hiç bir şey istemiyorum. Biz sizi mağdur etmeyeceğiz dedi ama bu gün en alasını yaparak mağduriyetten öte işlerle uğraşıyoruz. Dükkanımı aracım için otopark yapayım üstte evde oturayım desem yapamıyorum çünkü içeriye giremiyorum." dedi.
'Yol olan yere dahi geçiş vermiyor. Gidin diyor'
Yahya Polat, "Bizden yıllardır emlak, su, elektrik parasını takır takır alıyordu. Bu gün İş yeri ruhsatın yok diyor. Bu aboneleri nasıl yaptı, paraları nasıl aldı. Binalar arasında mülk sahipleri ara yol vermişler buraya dahi yol geçişi vermiyor. Bundan sonra demek ki kim ne yaparsa sessizce her şeyimizi alıp köye gideceğiz. Köyü kalmışsa. Biz iş arasak millet bizimle dalga geçiyorsunuz deyip iş vermez. Binamıza girişi nasıl yapacağız, eşya taşıyacağız nasıl taşıyacağız" dedi.
'Yıllardır emlak, elektrik, su parasını nasıl aldı?
Kaporta iş yeri sahibi Emrullah Doğan ise, "Bu durumdan memnun muyum?. Nasıl olayım kardeşim. İş yerime su bassa nereye gidecek bu su. Müşterilerimle kavga ettim sokakta bıraktım araçları mağdurum. Başkanla görüştük olmaz deyip 16 iş yeri sahibini gönderdi. Bizden emlak parası almasın neden alıyor, neden aldı?. Olmayan dükkandan, binadan nasıl elektrik, su, emlak vergisi alıyorsun?. Nasıl verecek iş yeri kapanan insan. İş yeri olmayan insan nereden nasıl emlak vergisi verecek" dedi.
'Başkan bir de Hukukçu, adalet bu mu?'
Bir diğer esnaf Kemal Sarıtaş ise,"Benim iş yerimin önünü kapatıp engel oluyorsun. Ne diyor dağa çık eşkıyalık yap, milleti dolandır. Öyle istiyor anlaşılan. Bir de hukukçu adam yani. Her yere yol verdin bu kaldırım, bordür taşı ne?. Bunlara ne yapabiliriz. Kapat git diyor açık açık. Milleti yıldırıyor. Bu yol hala faaliyete geçmedi. Bizi cezaevine attıracaksa gidip yatalım. Gözlerini kapatmış bizleri görmüyor. Kapatın diyorsa istimlak yapsın, fiyatını belirlesin şahsa veremem ama belediyeye veririm" dedi.
' Bağdat denilen yerden bu yanlış hesap döner inşallah '
26 yıllık mobilyacı ve konut sahibi olduğunu dile getiren Hasan Börek ise, "Kimseyi mağdur etmedik suçumuz ne?. Hepimiz vergisini ödeyen insanlarız. Bizim suçumuz nedir?. Yanlış hesap Bağdat'tan döner diyorlar inşallah Bağdat denilen yerden bu yanlış hesap döner inşallah. Bu kadar inat ne?. Bu kadar iş yeri ve konut sahibine hangi adalete göre engel yapıyorsun. Ben başkanı seviyorum ama bizim buraya neden yan kaldırım taşı, yol geçişi yapmıyor anlamadık. Ne suçumuz oldu bilemiyoruz. Başkandan bir kere daha bu işi gözden geçirip doğrusu ne ve nasıl olmalı gözden geçirip mağduriyetimizi gidersin" dedi.
'Biz başkana bir yanlış mı yaptık acaba?'
Bizden 200-300 metre ileride ki vatandaşlara yapılan hizmetleri görün diyerek yapılan geçişleri ve yan kaldırım taşlarını cep telefonundan gösteren Börek, "40 yıldır bu memleketin evladıyız. Biz başkana bir yanlış mı yaptık acaba?. İnşallah bir kere daha bir teklif sunar, bir uzlaşı yolu bulur mağduriyetimizi giderir. Çarşamba'ya bir hizmet yapmak istiyor tamam ama madem güzellik yapılıyorsa biz neden mağdur ediliyoruz. Her mesajında, her çağrısında gidip destek verdiğim birisi başkan. Ama bu adalet değil, hizmet değil" şeklinde konuştu.
'İş yerime giriş verilmesini istiyorum '
1977 yılından bu yana marangoz oalrak esnaflık yaptığını dile getiren Ali Köse ise, "Şu anda belediye yaptığı kaldırım ve geçiş vermemesinden dolayı mağdurum. Buraya giriş verilmesini istiyorum. Verilmediği takdirde bu kütükleri yol indirip daha sonra mı iş yerine alayım yoksa geçiş verilerek kütükleri iş yerime mi dökmemi istiyor başkan bunların açıklamasını yapsın" şeklinde konuştu.
HABER MERKEZİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.