Eğitim sistemini baştan aşağı değiştiren yeni kanunun Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmasının ardından velileri de telaş aldı. Veliler, 60 ayını dolduran çocuklarını bu yıl mı, yoksa 72 ayını bitirdikten sonra mı okula gönderecekleri konusunda kararsızlık yaşıyor.
Yeni yasa 5 yaşını tamamlayan çocukların okula başlayabilmelerini öngörüyor ve 72 aya kadar da süre tanıyor. Ancak Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer bile, okula kayıt yaşıyla ilgili, “61-66 ay arasındaki çocuklar için velilerin izni ve bedensel gelişimine göre kayıt yaptırmama imkânı üzerinde çalışıyoruz. Yönetmelikte düzenleme yapıncaya kadar velilerimiz beklesin’’ diyerek endişelere hak verdi.
Yeni düzenlemeye göre mecburi ilköğretim çağı 6-13 yaş grubundaki çocukları kapsıyor. Bu çağ da, çocuğun 5 yaşını bitirdiği yılın Eylül ayı sonunda başlayacak ve 13 yaşını bitirip 14 yaşına girdiği yılın öğretim yılı sonunda bitecek.
57 AYLIK ÇOCUK İÇİN KARAR
2012 Eylül sonu itibarıyla, 60-72 aylık çocuklar Haziran ayında ilkokul 1. sınıfa kayıt olabilecek. Ancak 61-66 ay arasındaki çocuklar, velilerin kararı ile 72 aya kadar bekleyebilecek. Bu konuda yönetmelik çıkarılacak.
1 Haziran 2012 itibarıyla 57 ayını tamamlamayanlar, okul öncesine devam edecek. 57 ile 60 ay arasındaki çocuklar ise velilerin onayı ile ilkokula kayıt yaptırabilecekler. 1 Haziran’da 57 aylık olan çocuk 2012-2013 öğretim yılının başlayacağı Eylül ayında, 60 aylık olacak ve ilkokula başlayabilecek.
Birinci sınıf programlarında yeni yaş durumu dikkate alınarak ders düzenlemesi de yapılacak. Yasa Resmi Gazetede yayınlandı ve yürürlüğe girdi. Bu kanunla getirilen sistem, 2012-2013 öğretim yılında uygulamaya konacak. Ancak Bakanlar Kurulunun düzenlemeyi bir yıl erteleme yetkisi de bulunuyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.