Vezirköprü'de geçmişten bugüne

Vezirköprü'de geçmişten bugüne
Geçmişten bugüne Vezirköprü’nün zenginlikleri sergilendi

Vezirköprü Mehmet Paşa İlkokulu tarafından Vezirköprü Gecesi’nde geçmişten bugüne ilçenin tarihi ve kültürel zenginlikleri sergilendi. Vezirköprü Mehmet Paşa İlkokulu öğretmen ve öğrencileri tarafından düzenlen program ile Vezirköprü Gecesi'nde geçmişten bugüne Vezirköprü’nün tarihsel ve kültürel zenginliklerinin tanıtıldığı program katılımcıların beğenisini topladı. Öğretmen Bünyamin Kıvrak, geçmişten bugüne maziye yolculuk yaptırırken, davetlileri 20 bin yıl geriye götürdü.

“Mezolilit dönemden beri var olduğu tespit edildi”
İlçenin tarihinin çok eski yıllara dayandığına değinen Kıvrak, “Oymaağaç Höyük'te 2005 yılından beri devam eden kazılar ve buna bağlı Vezirköprü çevresinde yapılan araştırmalar sonucunda Vezirköprü’de 20 bin yıldır insanlı yaşam olduğunu belirlendi. Yakın zamana dek Vezirköprü’de insanlı yaşam izleri Kalkolitik dönemle ilişkilendirilirken, son yıllarda yapılan çalışmalarla bölgede insanlı yaşamın aslında Mezolilit dönemden beri var olduğu tespit edildi. Mezolitik Çağ, Paleolitik ve Neolitik çağların ortasını ifade ediyor ve insanoğlunun teknolojik gelişmeleri yoğun olarak yaşadığı çağ olarak biliniyor. Bu bulgular aslında Vezirköprü’nün 20 bin yıldan bu yana bir kent olarak iskan edildiği ve şehrin kentsoylu bir yaşam sürdüğü anlamına geliyor. Hititler döneminde Nerik, Pontus İmparatorluğu’nda Andrapa, Roma İmparatorluğu’nda Neapolis, Selçuklu dönemi Gedegra ve Osmanlı Gedegra Köprü Kasabası ve en son ise ilçemize Vezirköprü ismi verilmiştir” dedi.

Mehmet Paşa İlkokulu öğrencileri tarafından Osmanlı Devleti'nde parlak dönem olarak bilinen 1656 yılında başlayan Köprülüler Dönemi Köprülü Mehmet Paşa, Köprülü Mustafa Paşa ve Köprülü Fazıl Ahmet Paşa dönemlerini canlandırdı. Mehmet Paşa İlkokul öğrencilerinin söylediği Vezirköprü türküleri, manileri, tiyatro ve folklor gösterileri izleyicilerden alkış aldı. Vezirköprülü Halk Ozanı Rasim Genç’in Paşalar Diyarı Vezirköprü şiiri ve Vezirköprülü edebiyatçı şair Lütfi Dinçer’in yerel şive Abuma Mektup şiiri, Vezirköprü yerel sanatçı Mümin Üstün’ün Vezirköprü’de Semaver Türküsü de geceye renk kattı. Adatepe Ortaokulu folklor gösterisi, Tahtaköprü Ortaokul öğrencilerinin düğün oyunu, Mehmet Paşa İlkokulu öğretmenlerin hazırladıkları Sarıkız ve kına gecesi beğeni aldı.
Programın kapanış konuşmasında Vezirköprü Kaymakamı Özgür Kaya, “Vezirköprü her döneme ev sahipliği yapmış, tarihi, kültürü ve doğa güzellikleriyle medeniyetler şehri Vezirköprü Gecesi’nin düzenlemesinde emeği geçen bütün herkesi tebrik ediyor, kutluyorum” diye konuştu.

Kaynak:İHLAS HABER AJANSI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Güncel