YATILI BÖLGE OKULLARINDA AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI TEDAVİSİ

YATILI BÖLGE OKULLARINDA AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI TEDAVİSİ
Salıpazarı Bereket Yatılı Bölge İlköğretim okulunda OMÜ Diş Hekimliği Fakültesi tarafından kurulan gezici ağız ve dış sağlığı araçları ile dişleri ile ilgili sorunu olan öğrencileri diş ve ağız sağlığı tedavileri yapıldı.

 

Samsun Valiliği ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğü arasında oluşturulan bir protokol ile Samsun ilindeki yatılı bölge okullarını içine alan proje kapsamında Salıpazarı Bereket Yatılı Bölge İlköğretim okulunda öğrencilerin ağız ve diş sağlığı tedavileri yapıldı.

TÜRKİYE’DE BİR İLK

İlk olarak 2008 yılında hayata geçen proje kapsamında Samsun ili bünyesinde bulunan 18 yatılı bölge ilköğretim okulunu kapsıyor. Proje dâhilinde özel olarak İl Özel İdaresinde tahsis edilen ambülanslar gezici Ağız ve Diş Sağlığı araçlarına dönüştürülmüş.

Yaygın bilinenin aksine, proje öğrencilere yapılan bir diş taramasından öteye, tespit edilen sorunların da çözümünü hedefliyor. Bu bakımdan Türkiye’de başka örneği olmayan proje kapsamında 2008 yılında itibaren 8 yatılı bölge okulunda çalışma yürütülmüş. Van’da meydana gelen depremin ardından hazırlanılan araçların Van depremine yardım amacıyla Van’a gönderilmesi projenin bir süre aksamasına neden oluyor. 

Proje konusunda açıklamada bulunan OMÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. İnci Devrim, “2008’den beri Valilikle ortak yürüttüğümüz bir proje. Milli Eğitim Bakanlığı’na böyle bir projeden bahsettiğimizde bizi yatılı bölge okullarına yönlendirdiler. Yatılı bölge okulundaki öğrenci profillerini düşünerek, koruyucu tedavi edici hekimlik hizmetlerini nasıl sunabiliriz düşüncesinden hareketle böyle bir proje fikri doğdu. Ülkemizde koruyucu hekimlikle ilgili uygulamaların çoğu geri planda olduğu için, öncelikle önlenebilir rahatsızlıklar olan diş eti çürüğünü ve diş eti rahatsızlığını çocuklarımıza anlatmayı ve ileri yaşlarda sağlıkla dişlerini koruyabilmelerini hedefledik. Bunu sağlayabildiğimiz takdirde de sağlıklı bir toplum olmayı başarabileceğimizi düşünüyoruz. Bu pilot bir çalışma ama ülke geneline yayıldığında, getirilerinin büyük olacağını düşünüyoruz. Samsun ili çevresindeki 18 yatılı bölge okulu projeye dâhil ettik. 8 tanesini tamamladık. Gittiğimiz okullarda yaklaşık 3-4 ay kadar varlığımızı devam ettiriyoruz. Tarama alanı sonrasında mevcut problemlerin tespitini yapıyoruz bu problemler sonlandırılana kadar okulu terk etmiyoruz. Tüm öğrenciler hem bir kontrolden geçmiş oluyor, hem de ağızlarındaki sorunlar sonlanana kadar işlemler davam ediyor. Çok detaylı tedaviler fakültemize taşınıyor. Orta ya da çok derin dişlerin tedavilerini okulda tamamlıyoruz.  Hem kendi stajyerlerimiz için özel çalışma sahası hem de okuldan gelen asistanlarımız ve öğretim üyelerimiz için de okuldaki öğrencilerle buluşma anlamında güzel bir sosyal çıktıda sağlamış oluyoruz. İki ambulansımız var ikisi de fakültemiz tarafından fabrika çıkışı sonrası bir diş ünitesine dönüştürüldü. Günlük beşer beşer ortalama 10 hasta tedavisini, tamamlamış oluyoruz” dedi.

Salıpazarı Kaymakamı Hatice Bayar Özdemir de konu hakkında bir açıklama yaparak, “2008 yılından beri çalışmalarına devam edilen bu proje, bugün Salıpazarı Bereket Yatılı Bölge Okulunda yapılıyor.  Projenin koordinatörü dekan yardımcımız İnci Hoca’da bizimle birlikte. Yatılı bölge okullarında tüm öğrencilerin ağız ve diş taramalarından geçmesi ve tedavilerinin yapılması söz konusu. Bizim ilçemizde de yaklaşık bir aydır bu çalışma devam ediyor ve kuvvetli ihtimal dönem kapanana kadar diş hekimliği fakültesinden arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürecekler” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Çarşamba Haber