Dışarıda tavuklu yemeklerin tercih edilmemesi gerektiğini belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, “Tavuk eti sıcakta çabuk bozulur. Kremalı ve mayonezli yiyeceklerden yazın uzak durulmalıdır. Bu besinler sıcak hava sebebiyle çabuk bozulduğu gibi, sindirim açısından da vücudu zorlar. Aşırı yağlı hamur tatlıları ve şerbetli tatlılar da tercih edilmemelidir. Bakterilerin üremeleri için besin, sıcaklık ve nem yeterlidir. Oda sıcaklığında 24 saat içinde sayıları trilyonlara ulaşabilir. Bu sebeple kış aylarına göre daha dikkatli olunmalı. Ayrıca içtiğiniz suyun kalitesinden ve temizliğinden de emin olmalısınız” dedi.
Sıcak havalarda aşırı yağlı ve şekerli yiyecekler yerine su, vitamin ve mineral içeriği yüksek meyve, sebze ve tam tahıllara dayalı bir beslenme şekli daha uygun olduğunu ifade eden Kasapoğlu, “Balık, zeytinyağlı sebze, meyve, peynir ve salata iyi bir yaz mönüsü seçimidir. Miktara dikkat etmek kaydıyla akşam yemeklerinde rahatlıkla tüketilebilir. Sıcak ile birlikte terleme oranı arttığı için elektrolit dengesini sağlayacak yoğurt, ayran ve cacık tüketimi de unutulmamalıdır. Aşırı ter vücutta sodyum ve potasyum dengesini bozar bu özellikle kalp ve tansiyon hastaları için tehlikelidir” diye konuştu.
Yaz akşamlarının geç yemek yememeye dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Kasapoğlu, “Yaz akşamlarında davetler ve özel geceler daha fazla olur. Bu durumda ideal yemek saatlerine uymak zorlaşır. Ben böyle durumlarda iki küçük öğün öneriyorum. Çünkü saat 21.00’e kadar yemek yemeyi beklerseniz çok acıkırsınız ve açlığınızı kontrol edemezsiniz. Bu durumda bulunduğunuz ortama göre, saat 19.00 gibi, peynir ve salata veya 10-15 fındık ile kuru kayısı veya ayran ile grisini ya da 1 dilim ekmek - peynirden oluşan küçük bir öğün yapabilirsiniz. Saat 21.00’de ise başlangıç yemeği ve salatayı geçip, sadece ana yemeği yiyerek, aşırı kalori alımından kaçınabilirsiniz. Yazın baklama gibi tatlılar yerine, dondurma veya meyveli tatlılar seçmeniz gerektiğini de unutmayın. Yaşlılar ve çocuklar, yaz aylarında risk altında olan gruptur. Bu yüzden yeterli su tüketimi bu grup için çok önemlidir. Meyve, sebze, peynir, yoğurt, ayran ve cacık her gün tüketilmelidir” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.