Samsun İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, “1 Temmuz’dan itibaren uygulamaya giren yeni ekmek tebliğine uymayanlara 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’na göre idari yaptırım uygulanacak” uyarısında bulundu.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yaptığı açıklamada, 04 Ocak 2012 tarih 28163 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği’nin (2012/2), satış yerlerinde ambalajsız olarak sunum yapılan ve piyasaya arz edilen ürünlerde gıda güvenliği ve halk sağlığı açısından aşağıda belirtilen şartların sağlanması konusunda düzenleme getirdiği, yeni düzenlemelerin 1 Temmuz’dan itibaren uygulanmaya başlandığı hatırlatıldı.
Açıklamada, 1 Temmuz 2012’den itibaren başlayan yeni uygulamanın getirdiği kurallar şöyle sıralandı:
“Ambalajsız Sunum: Ekmek, tam buğday ekmeği, tam buğday unlu ekmek, kepekli ekmek ve ekşi hamur ekmekleri ambalajsız olarak piyasaya arz edilebilir. Ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri hariç (haşhaşlı ekmek, sütlü ekmek, mısırlı ekmek, çavdarlı ekmek ve karışık tahıllı ekmek vs.) ekmek çeşitleri ve diğer ekmek çeşitleri üretim yerleri de dahil olmak üzere ambalajlı olarak piyasaya arz edilir.
Satış Yerlerinde: Satış dolapları veya tezgahları, gıda ile temasa uygun, kapalı, dış ortamdan etkilenmeyen, kolay temizlenebilir ve dezenfekte edilebilir malzemeden yapılmış olmalı ve satıcının kontrolünde olmalı; işyeri içerisine konulmalı, kaldırımda olmamalıdır. Ekmek kasaları temiz, sağlam ve dış ortamdan etkilenmeyecek şekilde palet üzerine düzgün istiflenmeli, kesinlikle açıkta bırakılmamalıdır. Satış yerlerinde en az iki ekmek çeşidi bir arada olmalıdır. Bu kapsamda satış yerinde normal ekmek yanında tam buğday ekmeği veya tam buğday unlu ekmek veya kepekli ekmek bulunmalıdır. Kasap, manav, pazar yeri, tüp bayii, kömür satış yeri… vb. yerlerde ambalajsız olarak üretilen ürünlerin satışı yapılmamalıdır. Ambalajsız satışı yapılan ekmek ve ekmek çeşitleri Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Edebilen Madde ve Malzemeler Yönetmeliği’ne uygun malzeme ile sarılmalı; gazete kağıdı, geri dönüşümlü poşetler vb. ile satış yapılmamalı. Etiket ve üretici bilgileri tüketicinin rahatça görebileceği şekilde ekmek dolabı üzerinde bulundurulmalı.
Taşıma Araçları: Taşıma araçları sadece ekmek taşımakta kullanılan; kapalı, dış etkenlerden etkilenmeyen, kolay temizlenebilen, dezenfekte edilebilen malzemeden yapılmalıdır. Araçlarda ekmek dışında hiçbir şey (eşya…vb) taşınmamalıdır. Ekmek taşıma ve satış görevlilerinin temizlik ve hijyen kurallarına uymalı, temiz ve uygun kıyafetler giymeli ve eldiven kullanımına özen gösterilmelidir.
Haşhaşlı, mısır, sütlü, çavdar, yedi tahıllı vb. ekmek çeşitleri üretim yerleri dahil tüm satış noktalarında ambalajlı ve etiketli olarak satılmalıdır. Ekmek üretim, satış ve taşımasını yapan tüm personelin iyi hijyen konusunda eğitimlerinin yapılmış olması ve güncellenmesi gereklidir.”
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yaptığı açıklamada şu uyarılarda bulundu: “1 Temmuz itibariyle uygulanmaya başlayan yeni düzenlemeler ile ilgili olarak Müdürlüğümüz Gıda Denetçileri tarafından halkımızın sağlıklı ve el değmeyen ekmek yemesi için düzenli olarak denetimler yapılacak ve şartların sağlanması konusunda titizlik gösterilecektir. Yeni düzenlemelere uymayanlara 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’na göre idari yaptırım uygulanacaktır.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.