Pazar günü başlayan ve dün sabah saatlerinde sona eren 17 saatlik acil zirvede batma tehlikesi ile karşı karşıya kalan Yunanistan’ın üçüncü kurtarma paketi konusunda anlaşmaya varılmıştı. Ancak, Yunan Hükümeti’nin geçtiğimiz günlerde resmi başvurusunu yaptığı ve ülkeye ciddi miktarda nakit akışı sağlayarak ekonominin canlanmasını hedefleyen yeni kurtarma paketi, referandumdan halkın hayır dediği şartlardan daha sert maddeler içeriyor. Anlaşma şartları ağır olan yeni kurtarma paketi çerçevesinde, 3 yıl içinde ülkeye sağlanacak 86 milyar Euroluk nakit desteğinin 25 milyar Euroluk kısmının bankalara gönderilmesi hedefleniyor. 50 milyar Euroluk bir fon konusunda da anlaşmaya varılırken, fondan elde edilecek gelir de
AB yönetimi altında olacak. Kurtarma paketinde yer alan önlemler şu şekilde:
- Ekim ayından başlayarak 2025’e kadar devam edecek emeklilik düzenlemelerinde emeklilik yaşının kademeli olarak 67’ye yükseltilecek. Erken emekli olmak isteyen vatandaşlara da henüz rakamı belli olmasa da yüksek miktarda ödeme yapacak.
- Restoran faturalarını da etkileyecek vergi düzenlemelerinde KDV yüzde 23’e yükseltilecek.
- Yunan İstatistik Ofisi ELSTAT’ın yasal bağımsızlığa kavuşması sağlanacak.
- Troyka adı verilen uluslararası alacaklıların ülkeye girişine yeniden izin verilecek. Troyka, Yunanistan’ın bütçe fazlasından 2015 yılı için yüzde 1 oranında talepte bulunurken bu rakam 2018’e kadar yüzde 3.5’e yükseltilecek.
- Yunanistan, kurtarma paketi ödemesinden önce Temmuz ve Ağustos aylarında Avrupa Merkez Bankası’na toplamda 7 milyar Euro ödeme yapmak zorunda kalacak.
- Elektrik iletim hatları operatörleri özelleştirilecek.
- Devlet varlıklarının satışıyla 50 milyar Euroluk bir fon oluşturulacak ve bu fonun denetimi AB’de devredilecek.
- Uluslararası alacaklıların onayı olmadan çıkarılan yasalar ya geri alınacak ya da oluşan maliyet diğer önlemlerle yerine konulacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.