Yüzde 4,8 artışla 10 milyon 218 bin 997 ton

Yüzde 4,8 artışla 10 milyon 218 bin 997 ton
Süt ürünleri sektörü, sanayide toplanan sütteki artışı talebe ve istikrara bağladı

TÜİK verilerinden edinilen bilgilere göre, Kasım 2023'te 810 bin 149 ton olan ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı, Aralık 2023'te yüzde 7,9 artarak 874 bin 193 ton oldu. Söz konusu miktar, geçen yıl genelinde, 2022'ye kıyasla yüzde 4,8 artışla 10 milyon 218 bin 997 ton olarak kayıtlara geçti.

Süt ve süt ürünleri üreticileri, artışta çeşitli faktörlerin rol oynadığını bildirdi. Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı İsa Coşkun, 2022'de Türkiye'de 21,5 milyon ton süt üretildiğini, 2023 yılı rakamlarının da ilkbaharda açıklanacağını söyledi.

2023'e ilişkin süt üretimi verilerinin daha iyi olmasını beklediklerini vurgulayan Coşkun, "Bunlar sanayi tarafından toplanan sütün miktarı. Süt ürünlerine talep bir miktar yükseldi. Buna bağlı olarak toplanan inek sütü miktarının da arttığını söylemek mümkün. Üretim artışı, süt ürünlerine talepte artış olduğunun göstergesi. Sanayiye gelen sütün artmasını hep istiyoruz, yıllık yüzde 5 artış trend olarak olumlu ve iyi bir durum." diye konuştu.

"Üretim miktarının artması için hayvan sayısı artmalı"

Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Can da 2023'te yoğurt ve ayran üretimindeki artışa dikkati çekerek, "Sanayide kullanılan süt miktarının artması sektör için iyi haber." dedi. Temelde çiğ süt miktarının artmasının sektördeki eksikliğin kapatılması anlamına geldiğini vurgulayan Can, şöyle konuştu: "Süt üretim miktarın artması için hayvan sayısının artması lazım. Üretici bu işten para kazanmalı ki hayvanlarını iyi beslesin. Bu yıl talepten fazla arz olacak gibi görünmüyor. Bu sebeple 2024'te fiyatlar olumlu veya olumsuz etkilenir diyemeyiz."

"Son 5 yılın en yüksek toplanan inek sütü rakamları"

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin de sanayi tarafından toplanan sütteki artışın sektördeki istikrardan kaynaklandığını dile getirdi. Son 4-5 yılda yaşanan çeşitli olumsuzluklardan sonra sektörün tekrar toparlanma sürecine girdiğini ifade eden Keskin, şunları kaydetti: "2023'te son 5 yılın en yüksek toplanan inek sütü rakamlarına ulaşıldı. Geçen yıl çok uzun bir dönem ana girdi maliyetlerinden olan yem fiyatlarının sabit kalması ve üreticinin üründen elde ettiği karının stabil olması, üreticinin kestirdiği hayvanları kısmi de olsa tekrar yerine koyma imkanı sağlamıştır. Sektörümüzde istikrar çok önemlidir. Artan girdi maliyeleri iyi takip edilirse ve ürün fiyatlarındaki güncellemeler zamanında yapılırsa üreticimiz de üretmeye devam eder. Bu şartlar sağlandığı takdirde 2024 yılında bu rakamları daha yüksek seviyelerde görmemiz kaçılmaz olacağından şüphemiz yok."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Ekonomi