ERKEN EMEKLİLİKDE MUTLU SON
Emeklilikte yaşa takılanların uzun soluklu mücadelesi, sonunda meyvesini verdi. Getirilmesi yılan hikayesine dönüşen eyt (emeklilikte yaşa takılanlar), kamuoyunun uzun zamandır gündemindeydi. Emeklilik hakları iade edilecekti, edilmeyecekti tartışmalarının ardından, müjde gibi açıklama sayınCumhurbaşkanı tarafından yapıldı. Eski adıyla SSK ve Bağkur, yeni adıyla 4A ve 4B çalışanlarının, 8 Eylül 1999 tarihinde çıkan kademeli emeklilik yasasından kaynaklanan hak kayıpları yasal düzenlemeyle telafi edilmiş olacak. Hatırlayalım o günleri..!
8 Eylül 1999 tarihinde; 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu adıyla bir yasa çıkmıştı. O günleri yaşayan pek çoğumuz, işsizlik maaşı adını taşıyan bu yasanın hayatımızda neleri değiştireceğini anlayamamıştı. İşsiz kalınca maaş bağlanacağı sevinciyle belki de, mahrum kalacağı emeklilik haklarımızın farkında bile değildi. Ta ki, ne zaman emekli olabiliriz diye bir düşüncenin peşine takılana kadar. Bir baktık ki, prim günü artmış ve yaş 55, 58, 60 şartlarını taşıyan, kişiye özel kademeli geçiş bizi bekliyor.
Peki, yasa çıkmadan evvelki, çalışma hayatının ilk günlerinde ssk emeklilik şartı neydi? Bu soruyu şöyle cevaplayalım. 5 bin gün ve 25 yıllık hizmet süresi… Yaşa takılmadan 5 bin prim gününü tamamlayan ve ilk girişten itibaren 25 yılı tamamlayan her erkek emekli olabiliyordu. Bayanlarda ise bu süre 20 yıl olup, prim gün sayısı 5 bin gündü.
Özetle eski yasaya göre; erkeklerde 18 yaşından itibaren prim ödeyemeye başlayanlarda yaş 43’übulurken, bayanlarda ise, 38 yaşında emeklilik kapısı ardına kadar açılıyordu.
Cumhurbaşkanının açıklamasından sonra meclise getirilecek düzenlemeye göre; 8 Eylül 1999 tarihinden önce malullük ve yaşlılık primi ödemeye başlayanlarda yaş şartı kaldırılacak.Eski yasada olduğu gibi erkeklerde ve bayanlarda 5 bin prim günü şartına ilave olarak, bayanlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yıl bekleme süresini geçirenler emekli olabilecekler.
Zaman su gibi akıp gitti. Yasa çıktığında belirli bir günü ve yaşı olanlar emekli olup gittiler. Çalışma hayatına yeni başlamış olanlar ise emeklilik için şafak saymaktalar. Her şafak yeni bir günün habercisi gibi.. Seçim sathına girilen şu günlerde kanun kanunu getirir misali… Çalışanlarımızın beklentileri arttı. Bu beklentileri kaleme alacağımız bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle, sağlıcakla kalın inşallah…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.