ŞARKI SÖZLERİNİN SULTANI HABER EXPRES TV'YE KONUŞTU

ŞARKI SÖZLERİNİN SULTANI HABER EXPRES TV'YE KONUŞTU
O, şarkı sözlerinin sultanı. Sultan olmaksa elbette ki o kadar kolay değil. Birçok bilgiyi barındırmak ve birçok mücadelenin üstesinden gelmek gerekir. Sevgili dostlar var mısınız Nurten BAŞKAYA’yı tanımaya.

Remzi ÖZKAN: Öncelikle röportajımıza hoş geldiniz. Sorularıma geçmeden önce birkaç cümle ile tanıyalım mı sizi?

Nurten BAŞKAYA:1971 yılında Amasya`nın Taşova ilçesine bağlı Boraboy köyünde dünyaya geldim. Geçimini çiftçilikle sağlayan anne ve babamın dokuz çocuğundan yedincisiyim. Güzel yeşillikleri, temiz havası olan köyümüz Boraboy’da mutlu büyük ailemle güzel bir çocukluk geçirdim.19 yaşıma kadar köyde yaşadım. 1989 yılında İstanbul`a taşındım. Evliyim. Ev hanımıyım. Bir kız, bir erkek iki çocuk annesiyim. Kızım evli ve ondan iki erkek torunum var. Oğlum henüz yeni evli. Ailemle geçirdiğim güzel bir hayatım var. Onları çok seviyorum.

Remzi ÖZKAN :Defalarca kez filmlere ev sahipliği yapmış, sayısız fotoğraf karesinde yer edinmiş Amasya’nın saklı cenneti Boraboy’dan olduğunuzu söylediniz. Peki, neydi sizi İstanbul’a getiren sebep?

Nurten BAŞKAYA: Eşimin, işi nedeniyle İstanbul`da ikamet ediyor olmasından dolayı 1989 yılında İstanbul`a taşındık. İstanbul`a gelişimle birlikte ilkokul yıllarımdan bu yana ilgi duyduğum müziğe, söz yazarı olarak başlamış oldum. Zaman zaman bestelerde yaptım. Zaten müziğe olan eğilimim çok küçük yaşlardan beri vardı ama bu istek İstanbul’a gelişimizle birlikte daha da artarak devam etti. Daha sonra yavaş yavaş şarkı sözleri yazmaya başladım. İçimden gelen duyguları kâğıda dökerek çocukluktan gelen bu yeteneğimi 23 yaşımda iken perçinlemeye ve eserler vermeye başladım. İlk zamanlar söz yazmanın inceliklerini, kurallarını bilmeden kendimce çabalayarak söz ve müziklerini yaparak eserler yapıyordum. Müziklerini kendi yaptığım şarkıları okumak beni mutlu ediyordu. Müzik konusunda gerçekleşmesini istediğim hayallerim vardı. Şimdi bu hayallerimi gerçekleştirmek çabası içerisindeyim.

Remzi ÖZKAN: Hem şairsiniz hem de söz yazarlığı yapıyorsunuz. Peki hocam, şiirle şarkı sözü arasında ne gibi farklar var?

Nurten BAŞKAYA: Bu konuda görüş farklılıkları olabilir. Yine bu konuda pek çok şey söylenebilir, yazılabilir ancak ben, bu konuya kısaca cevap vereyim: Şiirde her kelimeyi kullanabilirsin, beyine ve bilgiye hitap edebilirsin. Güftede basit anlatımlarla ve duygulu kelimelerle direkt gönülle hitap etmek zorundasın.

Remzi ÖZKAN: Bugüne dek hangi bestekârlarımızla çalıştınız? Kaç eseriniz bestelendi?

Nurten BAŞKAYA: Sanata hizmet eden birçok bestekarımızla çalıştım. Yüzün üzerinde şiirim bestelendi. Birkaç örnek vermek istiyorum. Güftesi bana, bestesi Turhan Taşan hocama ait Kürdi şarkı ``Sen nerdesin ben nerde?``-Güftesi bana, bestesi Suat Yıldırım hocama ait Kürdi şarkı "Hazırım bir ömür seni sevmeye {Bir yerim olsaydı}" güftesi bana bestesi Mustafa Uyan hocama ait rast şarkı “Bu mutluluk bize çok” ve Uşak şarkı ``Sen gideli çok yalnızım`` -güftesi bana bestesi Erdoğan Tozoğlu hocama ait Hicaz Hümayün şarkı “Bu aşk unutulur mu” ve rast şarkı ``Bu hasret bitsin artık``-güftesi bana bestesi Ahmet Sedat Mete hocama ait Kürdilihicazkar şarkı ``Gözlerin bir şeyler anlatır gibi``-güftesi bana bestesi Ahmet Özkök hocama ait Hicazkar şarkı “Ansızın çekip gittin”-rast şarkı ``Yıllardır hasretim bir gülüşüne``-güftesi bana bestesi Mehmet Erkoç hocama ait Muhayyer Kürdi şarkı ``Sende buldum ben`` - güftesi bana bestesi Ahmet Dalkılıç hocama ait nihavent fantezi şarkı ``Düşünmedin halimi``- güftesi bana bestesi Özer İlgen hocama ait Muhayyerkürdi şarkı `` Gittin gideli``- güftesi bana bestesi Bülent Sabah hocama ait Tahir şarkı``Sen ağladın ben ağladım” ve saba makamı ``Özletme kendini``- güftesi bana bestesi Mustafa Erdoğan hocama ait Hicaz şarkı` `Alıştım sonunda hasret çekmeye`` - güftesi bana bestesi Ahmet Şaner Erdal hocama ait Nihavend şarkı ``Bilsen ne çok isterdim`` isimli eserimiz-güftesi bana bestesi Ahmet Fakı hocama ait Muhayyerkürdi şarkı``Karşıma çıktığın zaman`` - güftesi bana bestesi Ahmet Tutaklar hocama ait Segah Makamı ``Kaçma benden uzaklara``- güftesi bana bestesi Ramazan Özyurt hocama ait Hicaz Fantezi şarkı ``Neden ayrı düştük sanki`` -güftesi bana ait bestesi Tahsin Çolak hocama ait Kürdili Hicaz şarkı``Geçip gitti yine sensiz mevsimler`` - güftesi bana bestesi Semih Hattatoğlu hocama ait Hüzzam şarkı ``Ben seni paylaşamam ki` ` ve Hicaz şarkı ``Nerden çıktın karşıma``- Hicaz şarkı ``Ben seni görmeden yaşayamam ki``- Nihavend şarkı ``Gecelerim sabah olmuyor sensiz``- Hüzzam şarkı ``Sevmeyi bilemedik``- Hicaz şarkı ``Bu aşk unutulur mu?`` - sözü ve bestesi bana ait olan "Bir de sen vurma" ve daha niceleri. Hepsi de birbirinden güzel sanat müziği tarzında eserlerimiz oldu. Emeği geçen bestekar hocalarımın hepsine ayrı ayrı nezdinizde teşekkür ediyorum. Bu arada TRT repertuarına giren eserlerim; güftesi bestesi Kubilay Kolukırık hocama ait Hicazkar şarkı` `Alışmak çok zormuş sensiz yıllara`` bu eseri bestekar yorumcu Cengizhan Sönmez hocam TRT nağmede seslendirdiği için ayrıca kendisine de çok teşekkür ediyorum. Bir diğeri güftesi bana ait bestesi Soner Özer hocama ait Segâh Fantezi şarkı ``Yağmur olup düşsem senin gözüne`` isimli eserimiz bir diğeri güftesi bana ait bestesi

kişi, şahıs, insan yüzü, duvar, iç mekan içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Özdemir Hafızoğlu hocama ait Hüzzam Fantezi ``Seneler su gibi akıp geçiyor`` isimli eserimiz. Bu eserin notasını gönderdiğinde sayfamda paylaşmak için Özdemir hocamdan izin istedim. Kendisi TRT repertuarına gönderdim güzel bir haber gelirse o zaman paylaşırsın dedi. Bende sabırla bekledim. Bir gün rüyamda hocamın bir mesajı geldi. Artık paylaşabilirsin yazıyordu. Bu rüyamı hocama anlattım. İnşallah kabul olur dedi. Aradan geçen uzun bir zaman sonra hocamdan bir mesaj geldi artık paylaşabilirsin eserimiz TRT repertuarına girdi diye yazıyordu. O anda ben hem çok mutlu oldum hem de çok şaşırdım. Rüyam gerçek olmuştu. Özdemir Hafızoğlu hocama, diğer hocalarıma tekrardan çok teşekkür ediyorum.

Remzi ÖZKAN: Yüzün üzerinde şarkının güftesini siz yazdınız. Peki, şarkı sözü yazarlığına başladığınızda örnek aldığınız ya da destek gördüğünüz isimler oldu mu hiç?

Nurten BAŞKAYA: Önceleri serbest şiirler yazıyordum. Şarkı sözlerine geçiş yaptığımda güftekâr Vural Şahin hocamın çok desteğini gördüm. Güfte çalışmalarını onun sayesinde hızlandırdım. Vural Şahin hocamın bilgi ve yardımlarıyla bestelenen birçok eserin sahibi oldum. Bu sanat yolunda kendime örnek aldığım Vural Şahin hocama buradan çok teşekkür ediyorum. Saygılarımı gönderiyorum.

Remzi ÖZKAN: Albüm veya single çalışmalarına girmiş eseriniz var mı? İsimleri nelerdir? Kıymetli takipçilerimiz bu eserleri dinlemek istediklerinde nerelerden ulaşabilirler.

Nurten BAŞKAYA: Single çalışmalarına giren iki eserim var. Sözü ve müziği bana ait kendi Amasya yöremizin sanatçılarından olan Elif Dikmen`in seslendirdiği "Can mı kaldı" isimli ilk single eserimdi.Bu eser hayallerimin gerçek olduğu ilk eserim hayallerimin gerçekleşmesine yardımcı olan sevgili Elif Dikmen`e çok teşekkür ediyorum. Diğer eserim ise bir düet çalışması "Hoşgeldin mutluluğum" sözleri bana ait müziği Veysel Yalvaç hocama ait seslendiren Kerim Kaşka&Simge Erçakmak hocama ve seslendiren yorumcu arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum.Hoş geldin mutluluğum isimli şarkımın bende çok güzel bir anısı var. Yakın zamanda evlenen oğlumun düğününde sahneye çıktıklarında ilk dansı “hoş geldin mutluluğum” isimli bu eserimle yaptılar. Çok duygulandım aynı zamanda canım oğlum ve güzel gelin kızımın bana çok güzel bir süprizleri oldu. Çok güzel bir dans müziği dinlemek isteyenler için youtube da netd ve tüm dijital platformlardan dinleyebilirler. Kendi youtube kanalıma yüklediğim eserler var. Onlardan da bahsetmek istiyorum. Güftesi bana ait beste ve yorum Suat Yıldırım hocama ait "Bir yerim olsaydı"-Güftesi bana beste Özer İlgen ve yorum Murat Demirhan "Gittin gideli"- Sözleri bana beste ve yorumu Zeki Salihoğlu "Ahdım var"- Sözleri bana bestesi Feyzullah Sari Kartal ve yorumu Emrah Erçomak "Böylemi olucaktı"- Sözleri bana bestesi ve yorumu Veysel Yalvaç "Veda" ve "Ay ışığım"- Sözleri bana beste ve yorumu Hakan Gültekin `e ait "Aldanma gönül"- Sözleri bana beste ve yorumu Seydi Ceylan’a ait "Hasretinle yaşıyorum"- Sözleri bana müzik ve yorumu Metin Sarıcan’a ait "Bu ara" ve "Her sabah" - Sözleri bana bestesi Doğan Zade’ye yorumu Ela Tekin’e ait "Ben seni görmeden yaşayamam ki"- Sözleri bana bestesi ve yorumu Piyanist Hikmet’e ait "Hep ağlarım" - "Sensiz olmaz" - "El eleyiz" ve "Seviyorum diyene bak"-Turhan Taşan youtube sayfasına girerseniz "Sen nerdesin ben nerde?" isimli eserimide dinleyebilirsiniz. Bunların haricinde daha birçok eserim var.Dinlemek isteyenler, Nurten Başkaya youtube hesabımından takip edebilirler.

Remzi ÖZKAN: Söz yazarı olarak yer aldığınız bir televizyon programı da vardı sanki hafızam beni yanıltmıyorsa. Hangi programa konuk oldunuz? Sanırım bu ilk tv deneyiminizdi. Neler hissettiniz program öncesinde?

Nurten BAŞKAYA: Tv kanallarından Sinop 57 tv halk ozanı şair Fahri Demirsözün konuğu oldum. Bu benim ilk deneyimim oldu.Programa şiir okumam için davet edildim.Başka bir tv programında program yapan Fahri hocamın konuğu olan sanatçı arkadaşım Nur Damarı dinlemeye gittiğim esnada tanıştık Fahri hocamla.Şair olarak beni de davet etmek istedi programına,Heyecanlanırım diye kabul etmemiştim.Sonra Sinop 57 tv kanalında program yaptığı zamanlarda beni tekrar şair olarak programına davet etti.Özgüvenimi toplayıp davetini kabul ettim.Program esnasında zaman zaman şiirlerime yer verdik.Ricası üzerine Hoşgeldin mutluluğum isimli eserimden bir parça okudum.Çok heyecanlandım ve çok mutlu oldum.Beni programına davet ettiği için kendisine çok teşekkür ediyorum.

Remzi ÖZKAN: Herhangi bir enstrüman çalıyor musunuz?

Nurten BAŞKAYA: Herhangi bir enstrüman çalmıyorum. Gönlümden geldiği gibi ezgi oluşturuyorum ve bu ezgiyi birbirinden değerli saz üstatlarına aktararak müzikle buluşmalarını sağlıyorum. O ezgiler, nağme nağme çeşitli enstrümanlarla bütünleşerek gerçek kimliğine kavuşmuş oluyor.

Remzi ÖZKAN: Yayımlanmış veya yayımlanmayı bekleyen kitabınız/kitaplarınız var mı?

Nurten BAŞKAYA: Kısmetse yakında güftelerimden oluşan ilk kitabımı çıkarmayı düşünüyorum.

Remzi ÖZKAN: Güftelerinizi yazarken esinlendiğiniz bir şeyler mutlaka vardır. Nurten Başkaya, yeni bir şarkı sözünü yazarken nerelerden ilham alır, nelerden etkilenir mesela?

Nurten BAŞKAYA: Herhangi bir olaydan etkilenerek gönül dünyamı kâğıda döküyorum. Bu bir şarkı olabilir, bu bir şiir olabilir ya da çevremden etkilendiğim herhangi bir olay olabilir. İlhamın nerede, nasıl geleceğini tahmin etmek zor. Bazen bir kelebeğin kanat çırpması bazen bir bebeğin ağlaması etkiler beni. Kelebeğin uçması veya bebeğin ağlaması elbette ki sıradan şeyler gibi gelebilir ama bu etkileşimle ilgili bir konu. Bu bir şairi nasıl etkiler, şair bu sıradanlığa hangi açıdan bakar ve nasıl anlam yükler. İşte burada ilham devreye giriyor.

Bestelendikten sonra dinlediğim her şarkım benim çocuğum gibidir. Güftesini yazdığım şarkılarımı dinlemek beni çok mutlu ediyor. Rabbim nasip ederse yazmaya ve üretmeye devam edeceğim. İsminden söz ettiren her şair gibi bende arkamda beni hatırlatacak güzel eserler bırakmayı çok isterim. Elimden geldiğince de bunun mücadelesini vermeye devam edeceğim.

Bu röportaja beni layık gören ve bana bu fırsatı veren başta siz Remzi Özkan beye ve ekibine, Haber Express ailesine çok teşekkür ediyorum.

Remzi ÖZKAN: Hoş sohbetiniz için ben de çok teşekkür ediyorum. İlerleyen zamanlarda farklı bir röportajımızda yine birlikte olabilmek dileğiyle başarılarınız daim olsun.

Kaynak:İsmail Temiz

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel