“150 MİLYONLUK MAKİNE-TEÇHİZAT NE OLACAK?”

“150 MİLYONLUK MAKİNE-TEÇHİZAT NE OLACAK?”
Yapıldığı yıllarda Türkiye’nin en yeni ve en modern fabrikası olarak yapılmış tek fabrikası iken bu gün 150 milyon dolar değerinde ki Çarşamba Şeker Fabrikası için 2019 yılında yapılan son 5 milyon dolarlık tadilat ve yenileme çalışmalardan sonra bugünler

Çarşamba Şeker Fabrikası için Rahmetli Milli Görüş Lideri Necmettin Erbakan imzası ile 1977 yılında kuruluş çalışmalarına başlanmış ve fabrika Aralık 1989 tarihinde işletmeye açılmıştı. Fabrikanın kapasitesi günlük 3 bin ton, yıllık 43 bin ton kristal şeker üretimi, 19 bin ton melas üretimi, 135 bin ton ise yaş pancar posası üretimi planlanmış, 921 dekar, arsaları ile birlikte bin 13 dekar alana kurulmuştu. Türkiye`de ilk defa 1996 yılında ithal ham şekerden kristal şeker üretimi yapmayı başaran Çarşamba Şeker Fabrikası Çarşamba, Bafra, Kavak, Terme, Tekkeköy, 19 Mayıs ve Alaçam ilçelerinde pancara talep olmadığı iddiaları ile 2010/2011 yılı kampanyası yapılabilmiş bu yılın kampanyasından sonra şeker üretimine ara verilmişti.
seker1.jpg
“Ç.Ş.F. AÇILACAK DİYENLER YALAN MI SÖYLEMİŞTİ?”
9 yıl çalıştırılmayan artık makineleri paslanmaya yüz tutan Çarşamba Şeker Fabrikası'nın yeniden açılması için düğmeye 2019 yılında yeniden düğmeye basıldı. Vali Osman Kaymak başkanlığında düzenlenen toplantılara, Çarşamba Şeker Fabrikası'nın 2020 yılında yeniden üretime başlayacağı ifade edilmişti. Şeker fabrikasını yeniden açmak için çalışmalara Ocak 2020 tarihinden itibaren dönemin yetkililerinden Samsun Valisi Osman Kaymak, Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan, Çarşamba Kaymakamı Doç. Dr. Şükrü Yıldırım, Samsun AK Parti Milletvekili Fuat Köktaş, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Selim Yücel, OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüsnü Demirsoy, AK Parti İlçe Başkanı Taner Özden, Muhtarlar ve şeker pancarı ekimi yapılacak Bölgelerin Ziraat Odası Başkanlarının katılımlarıyla ’Çarşamba Şeker Fabrikası yemekhanesinde bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

seker-2.jpg
“TADİLAT-YENİLEME İÇİN GÖNDERİLEN 5 MİLYON NEREDE?”
Toplantıda Çarşamba Şeker Fabrikası’nın mevcut durumu ile çalışmaya hazır hale gelmesi için yapılan çalışmaların kısa süre içerisinde biteceği açıklanmışı. Bu nedenle 2020 yılında tadilat – yenileme çalışmalar için 5 milyon dolar gibi bir bütçe aktarılarak çalışmalara hız verilmişti. Ancak Korona salgını nedeni ile çalışmalar uzamış ve şeker fabrikası 5 milyonluk kaynak harcanmış fabrika yenilenmiş olmasına rağmen adeta gizli bir el uzanarak Çarşamba Şeker Fabrikasının açılmasını bir kere daha engellemişti. Bu engellerin bazı kesimler tarafından Ankara’ da ki bazı siyasetçiler veya diğer Özel Şeker Fabrikası şirket sahiplerinin karşı çıktığı için hizmete açılmadığı sık sık kapalı kapılar ardından yetkililer tarafından gündeme getirilmeye başlanmıştı.
seker-3.jpg
“ARAZİLER ÖNCE OSB, SONRA LOJMANLAR GİTTİ, ŞİMDİ İSE…”
2020 yılında Şeker Fabrikasının açılmaması üzerine önce Arazisinin bir kısmını dönemin Milletvekili Fuat Köktaş’ın, uzun uğraşları neticesinde OSB alanı olarak tahsis ettirmiş ve OSB çalışmaları şeker fabrikasına inat son hız başlamış ve geçtiğimiz yıl ilk fabrikasının açılışı gerçekleştirilmişti. Çarşamba Şeker fabrikasının kara talihi devam etmiş ve önceki Çarşamba Belediye Başkanlığı tarafından Şeker Lojmanları TOKİ için önerilmiş ve bu alan TOKİ’ye tahsis ettirilerek lojmanlar da şeker arazisi olmaktan çıkartılmıştı.

carsamba-seker-fabrikasina-surpriz-ziyaret.jpg
“SÜRPRİZ İSİM MKE A.Ş. GENEL MÜDÜRÜ OLDU”
Son olarak Çarşamba Şeker Fabrikasının ana binaları ile idare binası ve birkaç şeker depoları ile boş arazisi kalmıştı. Bu arazilerin dışında göz kamaştıran bir de hidroelektrik santrali olması sebep ile çoğu iş adamının iştahını kabartıyordu. Bu santrali alabilmek için önce Yabancı bir firma ile yaklaşık 2 yıl önce görüşme gerçekleştirilmiş ancak devir veya satış gerçekleştirilememişti. Geçtiğimiz hafta ise Şeker Fabrikasına sürpriz bir isim olarak MKE A.Ş. Genel Müdürü ve beraberinde ki heyet ani ziyarette bulunmuştu.

“Ç.Ş.F. SORULARA KİM CEVAP VERECEK?”
Çarşamba Şeker Fabrikasında bunca olaylar yaşanırken akıllara takılan sorular şunlar:
1- Tüm bu olaylar yaşanırken konu ile ilgili olarak Samsun Milletvekilleri, Türkşeker Kurumu Genel Müdürü Dr. Muhittin Şahin, Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı ve Çarşamba Şube Temsilcileri açıklama neden yapmıyor, neden suskun kalıyorlar? Cevap beklendiği belirtiliyor.
2- Çarşamba Şeker Fabrikasına iddialara göre “hurda” tabiri ile MKE A.Ş.’ye devri için canhıraş uğraşan isimler kim? Hurdaya gitmeyecek başka fabrikalarda kullanılabiliyorsa bu malzemeler neden burada ki hazır fabrika çalıştırılmıyor?
3- Çarşamba Şeker Fabrikası hurda ise, 2020 yılı kuruna göre 5 milyon dolar gibi bir ödenek neden gönderildi, kimler bu ödeneği kullandı, nerelere kullanıldı, neler yapıldı ve fabrika yenilenmedi ise 5 milyon dolar nerede? Yenilendi ise yaklaşık 150 milyon dolardan fazla bir paraya tekabül eden Çarşamba Şeker Fabrikası ısrarla kapatılarak yok edilmeye neden çalışılıyor. Ülkemizin etrafında bunca savaş varken gıda ve tarım üretimi zaruri ihtiyaç değil mi?

4- Milli Görüş Lideri Rahmetli Necmettin Erbakan’ın kemikleri sızlatılırken Milli Görüşçüler ile aynı görüşten geldiğini iddia edenlerin fabrikayı kapatma hevesleri neden? AK Partide ki Milli Görüşçülerle, eski Liderleri Erbakan’ın kemiklerini sızlatacaklar mı, yoksa emanete sahip mi çıkacaklar. Açıklama yapacaklar mı?
Tüm bu sorulara yetkililer kim cevap verecek?

Kaynak:HABER EXPRES ( HABER MERKEZİ)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Ekonomi