AB ülkeleri dahil 631 internet sitesinde bonzai satılıyor

AB ülkeleri dahil 631 internet sitesinde bonzai satılıyor
Narkotik Uzmanı İsa Altun, bonzainin Türkiye'ye hangi isimler altında sokulduğu, özellikle gençleri bonzaiye yönelten algı ve bonzai satışının internet üzerinden satışına ilişkin yaptığı araştırma sonuçlarını açıkladı.

İsa Altun, bonzainin yurda ‘banyo tuzu’, ’bitkisel gübresi’, ’koku giderici’, ‘sadece araştırma içindir’, ’insanların tüketimi için değildir’, ’tütsü’,’havuz temizleyici’ gibi ibareler içeren paketler içerisinde satışa sunulduğunu ifade etti. Maddenin yasa kapsamına alınmasının ardından paket üzerindeki yazılarda değişiklik olduğunu,’firma tüketilmesinden sorumlu değildir’ gibi ibareler ortaya çıktığını hatırlatan Narkotik Uzmanı İsa Altun, şöyle konuştu: 'Paketlerin bazılarının üzerinde içeriğe ilişkin bilgi bulunuyor ise de bir çok analiz sonucunda pakette yazan içeriğin gerçeğinden farklı olduğu anlaşılmıştır.

Bu maddelerin satış stratejileri geleneksel maddelerden farklı olup, sıklıkla internet üzerinden alışveriş gerçekleşmektedir. Maddelerin birçok farklı isim altında pazarlanması özellikle sentetik bonzai türevleri (kannabinoidler) olduğu gibi paketlerinin üzerinde yasal amaçlar için kullanıldığı intibaını veren ibarelerin bulunması gümrük memurları, posta idaresi, emniyet teşkilatı gibi sevkiyatların çeşitli aşamalarında görevli memurların henüz yeterince konudan haberdar olmaması kullanımı kolaylaştırmaktadır' dedi. 

ZARARSIZ ALGISI MERAK VE DEĞİŞİKLİK ARAYIŞI KULLANIMI KÖRÜKLÜYOR
Maddelerin pazarlama stratejisinde bitkisel oldukları zannı oluşturularak ‘zararsızdır algısının da önemli bir yer tuttuğunun altını çizen İsa Altun, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Kullanıcıların bu maddeleri tercih nedenleri arasında merak duygusunun da teşvikiyle değişiklik aramaları başta olmak üzere bu maddelerin bir çoğunun hâla uyuşturucu madde kapsamında olmaması, yasal sorumsuzluk, şimdilik ön tarama testlerinde yer almamaları nedeniyle madde kontrol testlerini geçebilmeleri, kokusuz olmaları nedeniyle sosyal ortamlarda daha fark edilmeden kullanılabilmeleri ve teminindeki kolaylıklar sayılabilir' dedi.

632 İNTERNET SİTESİNDE SATIŞI YAPILIYOR
İsa Altun, açıklamasında, Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlığı İzleme Merkezi'nin (EMCDDA) 2011 yılından bu yana 18 Avrupa Birliği ülkesi ve Ukrayna’yı da kapsayan 18 dilde yerel arama motorları ile yaptığı araştırmaya da yer verdi. İsa Altun, 631 internet sitesinde bonzai satışının yapıldığının tespit edildiğini belirterek 'Oysa bu araştırmadan 6 ay önce yapılan incelemede satış yapılan site sayısı 314 idi. Site sayısında artış ürkütücüdür' diye konuştu.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel