“ASIL MÜCADELEYİ ÇİFÇİ VERECEK”

“ASIL MÜCADELEYİ ÇİFÇİ VERECEK”
Samsun ve Çarşamba Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, sonbaharın gelmesiyle birlikte kışlaklara çekilen kahverengi kokarca zararlısına yönelik 700 adet "cezbet yok et" tuzağı aldıklarını Akçatarla Mahallesinde belirtildi.

Yaz boyu fındık üreticisinin belası olan kahverengi kokarca zararlısı, sonbahar mevsimine girmemizle birlikte evlere ve metruk binalara sığınmaya başladı. Bu durum, vatandaşları rahatsız etmeye başladı. Samsun ve Çarşamba Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, Çarşamba İlçesi Akçatarla mahallesinde bu yıl yeni bir uygulama olarak Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile iş birliği yaparak "cezbet yok et" adlı tuzaklardan 700 adet aldıklarını duyurdular.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam ve Çarşamba İlçe Tarım ve Orman Müdürü İrfan Öztürk, bu mücadelede kararlılıkla devam edeceklerini vurgularken, asıl mücadelenin sahiplerinin çiftçiler olduğunu belirttiler. "Bir tane öldürdüğümüzde, bu kokarcadan 200 tanesini yok etmiş oluyoruz," diyerek bireysel çabaların önemine dikkat çektiler. Ancak, faaliyelerin başarıya ulaşabilmesi için topyekün bir mücadele gerektiğinin altını çizdiler. Yetkililer, mekanik, biyolojik ve kimyasal mücadele yöntemleriyle kokarcaya karşı etkin bir yaklaşım sergileyeceklerini ifade ettiler. Bu kapsamda, feromon tuzaklarının da kullanılacağını, aynı zamanda ilaçlama çalışmalarının da düzenli bir şekilde sürdürüleceğini belirttiler.

1.jpg

3.jpg

“Gördüğümüz yerde öldüreceğiz”

Kokarca ile mücadele konusunda konuşan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, "Geçtiğimiz yıl mücadeleye burada başlamıştık. Kasım ayı itibarıyla ilgili bir panel yapmıştık. Samsun'da ilk 2019 yılında kahverengi kokarca görülmüştü. O günden bugüne biyosidal uygulamasında farklı yollara gittik. Bunun mekanik mücadelesi vardı; bu mücadeleler kışlaklarda yapılan çalışmalardı. Bunun yanında biyotronik mücadelesi ve tuzaklarla biyolojik mücadelesi var. Samuray arıları ile devamında kimyasal mücadele ile bahçelere girdik. Bu yıl yeni bir uygulama ile Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile 'cezbet yok et' dediğimiz kışlaklara yakın bölgelerde tuzaklar verdik. Bu tuzaklarda, kışlağa geçerken bahçelerde eğleniyor kahverengi kokarca. Burada cezbet ilaçla yok et kısmıyla mücadele ediyoruz. Devamında mekanik mücadelede yine biyosidal ilaçlarla metruk binalarda ve insanların olduğu yerlerde kendileri ilaçlayacaklar. Yine şubatta ve martta, kışlaktan çıkarken tuzaklar kuracağız. Tabi bunları kurumlardan destek alarak yapıyoruz. Bugün açmış olduğumuz bu tuzaklardan 700 adet aldık ama bunlar yeterli değil. Aldığımız feromon tuzaklarını hem sonbaharda hem de ilkbaharda kullanacağız. Hem belediyeler hem muhtarlıklar, şehir içini ilaçlaması gerekiyor. Mücadele sadece bize ait değil; topyekün mücadele etmeliyiz. Asıl mücadelenin sahibi, çiftçilerin kendileridir. Bir tane öldürsek, bu kokarcadan 200 tanesini yok ediyoruz. Gördüğümüz yerde öldüreceğiz." dedi.

2.jpg

5.jpg

6.jpg

“İçerideki feromon 3 ay boyunca çalışıyor”

Feromonun 3 ay etkili olduğunu vurguayan Çarşamba İlçe Tarım ve Orman Müdürü İrfan Öztürk, "Bu tuzak içerisindeki feromonlar ile böceği kendisine çekiyor. Ağaçlarda daha fazla kahverengi kokarca oluyordu, ancak şu anda hava serin olduğu için sıcak havalarda sonbaharda araziden gelen böceği burada hapsetmeye çalışıyoruz. Yakınındaki böcekleri de bitki koruma ürünleriyle, bakanlığımızın önerdiği 10 tane ilaçla ilaçlıyoruz. Böylece sonbaharda bu, birinci mücadelemiz oluyor. İçerideki feromon 3 ay boyunca çalışıyor; bazıları 4 ay çalışıyor. Biz ilaçları değiştiriyoruz çünkü bu kokarcalar direnç kazanıyor, bağışıklık sistemleri çok güçlü. Buradan geriye kalanlar eve geliyor. Evi, hem iç yüzeyini hem dış yüzeyini biosidal ilaçlarla ilaçlıyoruz. Bu, bizim sonbahar ve kış uygulamamız. Baharda bakanlığımız bize ilaç veriyor; bunlarla evleri ve çevresini ilaçlıyoruz. Yaklaşık 15 köyü bitirdik. Şu anda metruk binalarda biyosidal ilaçlama yapıyoruz. İlçe merkezlerinde de çok şikayet var, ama belediyenin desteği ile üstesinden geleceğiz. Topyekün ilaçlama gerekli. Mücadele için belediyelerden ve bakanlıktan beklentimiz var." Diye konuştu

7.jpg

10.jpg

Kaynak:Emine Temiz Yılmaz

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel