Çarşamba İlçe Başkanlığı’nda partililerle konuşan milletvekili, “Genel Başkanımız Devlet Bahçeli’nin bu hamlesi asrın hamlesidir.” dedi. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Samsun Milletvekili Erhan Usta, önceki gün bir dizi ziyaretlerde bulunmak amacıyla geldiği Çarşamba ilçesinde önce ÇABES maçını seyretti ardından vefat eden Adem Kayıkçıoğlu'nun ailesini ziyaret ettikten sonra ilçe binasında partililer ve sıkıntıları olan vatandaşlarla görüşerek dert dinledi.
16 Nisan 2017 tarihinde yapılacak Referandum da vatandaşların tercihinin Evet’ten yana olması için gezilere başlayan MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, ziyarette MHP Çarşamba İlçe Başkanı Kemal Düzgün kısa bir teşekkür konuşması yaparak ziyaret ve partililerle ilgi ve alakasından dolayı memnuniyetini dile getirdi.
“KRİZLERİ ÇÖZEN MHP OLMUŞTUR”
MHP Grup Başkan vekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, referandum ve ülke gündemine yönelik önemli değerlendirmelerde bulundu. Ülkede yaşanılan karmaşalarda ve krizlerde Milliyetçi Hareket Partisi’nin kriz çözücü görevi üstlendiğini ifade eden Erhan Usta, “Ülkemizin sistem açısından bir sıkıntısı var. Milliyetçi Hareket Partisi olarak her zaman belli bir aşamadan sonra sistem tartışmaları ülkede bir rejim krizine doğru gitmemesi gerektiğini söyledik. Bunun için de bir adımın atılması gerekiyordu. MHP’nin geçmiş tarihine bakıldığında krizleri çözen, krizler esnasında kendi gücü oranında inisiyatif kullanan bir siyasi parti olmuştur. " dedi
Usta, "1977 yılını hatırlayacak olursak o yıl beş buçuk ay ülkemizde TBMM başkanı seçilemedi. O günün şartlarında Milliyetçi Hareket Partisi, CHP’nin adayını destekleyerek bir bunalımdan ülkeyi kurtarmıştı. Sonra 2007 yılında hakikaten hukukun katledildiği bir dönem yaşadık. O günlerde mecliste 2 parti var. AKP’nin 363 tane milletvekili vardı. O zaman 367 tane milletvekili meclise girmezse Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılamaz denilerek, hiç olmayacak ve uygulanmamış bir hukuk içtihadı ile karşı karşıya bırakıldık. Bu süreçte Milliyetçi Hareket Partisi bir açıklama yaptı. Meclis dışındayız. Erken seçim yapın. Biz meclise girersek Cumhurbaşkanlığı seçimlerine de gireceğiz ve Türkiye’yi bu bunalımdan kurtaracağız demiştik. Ve Türkiye o bunalımdan kurtulmuştu. Burada Milliyetçi Hareket Partisi’nin temel ilkesi önce ülkem ve milletim anlayışıdır.”
“MHP’NİN ÇİZGİSİNE GELDİLER”
7 Haziran seçimleri sonrası gelişen süreçte koalisyon için 4 şart sunduklarını, o zaman kabul etmeyen AK Parti’nin bugün MHP’nin çizgisine geldiğini söyleyen Milletvekili Erhan Usta, “Bizim başkanlık sistemine karşı olan itirazımızı, Türkiye’nin üniter devlet yapısının bozulmasına karşı yaptığımız mücadeleyi herkes biliyor. En hassas olduğumuz noktadır Türkiye’nin üniter yapısı ve milli devletin ayakta kalması meselesi. 7 Haziran’ı hatırlayın o günlerde koalisyon zorunluluğu doğdu Türkiye’de. Milliyetçi Hareket Partisi o günlerde koalisyon için 4 şart ileri sürdü. Adımızı hayır’cıya çıkardılar. ‘Yap koalisyonu kardeşim’ şeklinde birçok eleştiri almıştık. Neydi o 4 şart? Bu yaşanılanların ne kadar kritik olduğunu zaman geçtikçe her defasında anlaşılmakta. O dört şarttan birisi, Anayasa’nın ilk 4 maddesinden birisini bile tartışmayı kabul etmeyiz. Biz hükümet olursak, Anayasa’nın ilk 4 maddesi ile ilgili hiçbir değişiklik teklifi getirmeyeceksiniz dedik. İstediğimiz sadece bir taahhüttü. Kimseden tapu, para, pul istemedik. Bize sadece bunu taahhüt edin dedik. O günün şartlarında bize bunu bile taahhüt etmediler." diyerek ne kadar haklı çıktıklarının görüldüğünü ve tarihinde bunu yazacağını ifade eden Usta şöyle devam etti.
Usta, "Bu olay nereye dayanıyor? 2010-2011 yıllarında ki Anayasa çalışmalarını hatırlayın. Milliyetçi Hareket Partisi dışındaki tüm partiler ülkeye federasyon modelinin getirilmesi, ilk dört maddenin değiştirilmesi, Türkçenin yanında başka dillerinde olması konularında mutabıklardı. Yine 4 şartımıza gelecek olursak, birincisi Anayasa değişikliği hususuydu. Diğer bir şartımızda Çözüm süreci denilen ama MHP’nin Çözülme süreci dediği, ihanet süreci dediği, bu süreç ülkeyi kötüye götürür dediği bir süreç. Biz bu sürecin sonlandırılması için taahhüt istedik. Üçüncüsü 17-25 iddialarının üzerine gidilecek. Dördüncüsü de Cumhurbaşkanı hukuku çiğnemekten vazgeçecek demiştik."
4 net şart. Şimdi bugün geldiğimiz noktaya baktığımızda 4 şarttan 3’ü gerçekleşmiş. Koalisyon sürecinde istediğimiz garantiyi vermeyenler bugün Milliyetçi Hareket Partisi’nin çizgisine geldi ve yapılan anayasa değişikliğinde üniter yapıyla ilgili hiçbir risk yok şeklinde devam eden Usta, "Bunları görmek lazım. Bize çözüm sürecinin yaşandığı zamanda koalisyona zorladılar. Kendi içimizden olsun medyadan olsun. Tüm Türkiye üzerimize geldi. Bize varlık sebebimizi inkâr ettireceklerdi. Çözüm sürecinde bizleri AKP ile koalisyon ortağı yapacaklar ve ölüyü bize taşıttıracaklardı. Ancak bugün baktığımızda Türkiye Cumhuriyeti devleti terörle müzakere yapmıyor, aslanlar gibi mücadelesini veriyor.” siyerek savundukları politikalarda beklenilenleri gördüklerini belirtti.
“DEVLET BAHÇELİ ASRIN HAMLESİ’Nİ YAPTI”
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 11 Ekim tarihinde meclis toplantısında yaptığı konuşmasında, Anayasa teklifine ilişkin açıklamalarla ciddi bir hamle yaptığını ve bu hamlenin asrın hamlesi olduğunu anlatan Erhan Usta, “O gün niye hayır diyorsunuz, neden koalisyona girmiyorsunuz diyerek bizleri eleştirenler, bugün niye evet diyorsunuz diyorlar! Bu nasıl bir çelişki. O yüzden diyoruz ki; Milliyetçi Hareket Partisi o gün hayır deseydi kendi içimizdeki kendi arkadaşlarım için söylüyorum. Hepsi evet’çi olurdu. Onların amacı anayasa değil. Onların amacı milli devlet, üniter yapı değil. Koltuk kavgasına düşmüşler, onun peşinde koşuyorlar. Bu proje bir AKP projesi falan değil. Bu proje bir Milliyetçi Hareket Partisi projesi. 35 tane milletvekiliyle en hassas olduğumuz konular zapt-u rapt altına alındı. "
MHP Grup Başkanvekili Usta, "Devlet Bahçeli’nin şuan yaptığı asrın hamlesidir. 11 Ekim 2016 tarihinde grup toplantısında yaptığı konuşmada kardeşim ya bu hukuku çiğnemekten vazgeç, yada getir kanun düzenlemen varsa meclisten geçirelim demesi ciddi bir hamledir. Bir de diyorlar ki ne geldiyse önünüzden geçti deniliyor. Öyle bir şey yok. Bu teklifin meclise gelmeden önceki süreçte yapılan Anayasa değişikliğinin demokratik olması hususunda, yasama yürütme ve yargının erkler ayrılığının sağlanması hususunda, yasamanın gücünün arttırılması hususunda, Cumhurbaşkanı’nın kararnamelerinin sınırlandırılması hususunda dünya kadar müdahalemiz oldu ve bunların hepsi kabul edildi. Cumhuriyet Halk Partisi bu süreçte çirkin bir siyaset yapıyor.
Eğer masaya oturup meseleyi düzeltmek sıkıntıyı gidermek yerine bu ülkeyi federasyona götürecek diyorlar. Bunun arkasında iyi niyet yok. Bunun arkasında art niyet var ya da bilmemezlik var. MHP kimsenin kuyruğuna falan takılmış değildir. Milliyetçi Hareket Partisi kendi bu ülke için doğru olanı yapıyor. 35 milletvekili değil de 350 milletvekilimiz olsaydı elbette yapacağımız anayasa değişikliği bundan farklı olurdu. Ama imkânlarla idealleri uyumlaştıracağız. 35 vekille yapılabilecek en muhteşem işi yaptık.” Cümlelerini kullandı.
“HER DEFASINDA KARŞI ÇIKTILAR, HER DEFASINDA HAKLI ÇIKTIK”
Bugüne kadar savundukları her konuda haklı çıktıklarını söyleyen MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta, “FETÖ konusunda haklı çıktık. Suriye politikamızda haklı çıktık. Ekonomi politikalarında haklı çıktık. MHP olarak dedik ki üreten bir ekonomi kurulması gerekir. Programın adı bile Üreten Ekonomi Programı oldu. Bu kadar konuda haklı çıkmış bir siyasi hareketin lider kadrosuna bu sefer belki kafanıza yatmadıysa bile bir kredi açmak lazım. Her defasında karşı çıktılar. Her defasında haklı çıktık. O yüzden bu iş bizim işimiz. Bu işi göğüsleyerek götürmemiz lazım. Türkiye’nin bekası için buna ihtiyaç var. “ şeklinde konuştu.
“FETÖ’NÜN SİYASİ AYAĞINA MÜDAHALE NE ZAMAN?” SORUSU!
Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta FETÖ ile mücadelede birçok noktada mücadelenin devam ettiği ancak siyaset içerisinde ki FETÖ temizliğine ne zaman sıra geleceği sorusuna da cevap verdi. Usta, “Ben hükümetin aklında bu konuyla ilgili nasıl bir planlama var onu bilmiyorum. Ama en başından beri sorduğumuz sorudur bu. Genel Başkanımızda sordu. Bizlerde defalarca sorduk. Yurtta Sulh Konseyinin siyasetteki ayağı nerede? Bylock’cu milletvekilleri var. Bu konu hakkında 80 tane milletvekilinden bahsediliyor. Belediye Başkanları var.
Bu ülkeyi FETÖ’ye parsel parsel verenler nerede diye defalarca sorduk. Maalesef bu noktada herhangi bir şey yapılmadı. Ama bir an önce yapılması lazım. Bunun için herhangi bir planlama yapmaya gerek yok. Referandumu beklemeden bu temizlik yapılmalı. Hangi siyasi partinin içerisindeyse biz bunların temizlenmesini istiyoruz. Temizlik yapılmadığı zaman ülkenin riskleri halen devam eder. Ciddi bir risktir. Ve mücadelede meşruiyetinizi kaybedersiniz. Milliyetçi Hareket Partisi olarak FETÖ’nün siyasi ayağına bir an önce müdahale yapılmasından yanayız. Israrla da bu konunun gerçekleşmesini istiyoruz.” cevabını verdi.
Usta kendisine yöneltilen soruları cevaplandırdıktan sonra partililere 16 Nisan’da yapılacak Anayasa Değişikliği ile ilgili maddeleri anlattı. Uzun bir süre maddeleri anlatan MHP’li vekil, toplantının sona ermesiyle birlikte ilçeden ayrıldı.
HABER: Nurhan GÜZEL- Nuri ŞEKER
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.