BAŞKAN MURZİOĞLU: 'SANAYİCİ YASADAN MEMNUN'

BAŞKAN MURZİOĞLU: 'SANAYİCİ YASADAN MEMNUN'
TOBB Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak katıldığı OSBÜK 15. Genel Kurulu’nda konuşan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu

Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Kanunu’nun yasallaşmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederken, “Nihayetinde, sanayiciler olarak, uzun zamandır heyecanla ve umutla beklediğimiz, önemli bir reform hayata geçti” dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu (OSBÜK) 15. Genel Kurulu’na katıldı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ve TBMM Komisyon Başkanı Ziya Altunyaldız’ın da katıldığı TOBB İkiz Kuleler’de düzenlenen Genel Kurul’da TOBB Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak konuşan Murzioğlu, hükümetin iş dünyasının önünü açan düzenlemelere imza attığına işaret etti. Konuşmasında Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Kanunu’nun yasallaşmasından duyduğu memnuniyeti ifade eden Başkan Murzioğlu, “Bakanımız Sayın Faruk Özlü’nün vizyonu ve gayretleriyle, yine Meclis Komisyon Başkanımız Sayın Ziya Altunyaldız’ın büyük emekleriyle, Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Kanunu yasalaştı. Bu paketin, TOBB, OSBÜK ve ticaret-sanayi odalarımız gibi, sanayinin ana aktörlerinin görüşleri alınarak, katılımcı ve rasyonel şekilde hazırlanmış olmasını da ayrıca önemli görüyoruz. Nihayetinde, sanayiciler olarak, uzun zamandır heyecanla ve umutla beklediğimiz, önemli bir reform hayata geçti. Yıllardır hep dile getirdiğimiz, talep ettiğimiz pek çok konunun, burada çözüldüğünü gördük. Sanayi kuruluşlarının, emlak vergisi ve elektrik tüketimi üzerinden alınan TRT payı başta olmak üzere birçok yükü azaltıldı. Planlı sanayi alanlarında, hafta sonu çalışma ruhsatı bedelinin, damga vergisi ve harçların kaldırılmasıyla, sanayicinin sırtındaki maliyet kamburu hafifletildi. Bunlar belki tek tek küçük yüklermiş gibi görünebilir. Ama alt alta toplandığında, oldukça yüksek bir meblağ tutan, yılda 1 milyar lirayı bulan tüm bu maliyetlerin kalkmasını çok önemsiyoruz.  Öte yandan, kamu ihalelerinde yerli üreticilere sağlanan yüzde 15 fiyat avantajı konusu netleştirildi. OSB’lerde mesleki ve teknik liseler ve yüksekokullar açılmasının teşvik edilmesiyle de, kalifiye eleman sorununun çözümüne katkı sağlanacak” dedi.

REFORM HAMLELERİ İŞ DÜNYASINA MOTİVASYON SAĞLIYOR

 Her reform ve teşvik hamlesinin, iş dünyasına büyük bir motivasyon sağladığına vurgu yapan Salih Zeki Murzioğlu, ülkenin ekonomik büyümesi için yatırımın şart olduğuna vurgu yaptı. Murzioğlu, yatırımın üretim anlamına geldiğini belirterek, “Yatırım ise, üretim demektir, istihdam demektir. Sanayicimiz ve OSB’lerimiz için, artık çok daha sağlıklı bir iş ortamı, yatırım zemini doğuyor” ifadesini kullandı. Bugün Türkiye ve özel sektörün, yerel bir aktör olmanın ötesine geçtiğine değinen Murzioğlu, “Pek çok sanayi sektöründe, turizmde, yurtdışı müteahhitlikte, karayolu taşımacılığında sadece bu coğrafyada değil, dünyada ilk sıralarda yer alır hale geldik. Sanayicimizin, müteşebbisimizin çalışma vizyonları da değişti ve gelişti. Çevre coğrafyamızın tamamında yatırımlarımız, inşaatlarımız, makine parklarımız, ortaklıklarımız bulunuyor. Bunları daha da geliştirmek ve büyütmek elimizde. Esasında orta gelir tuzağından kurtulmanın yolu da sanayide” diye konuştu.

YENİ BİR BÜYÜME HİKAYESİ

 İçerde ve dışarda Türkiye’ye karşı oluşturulmak istenen olumsuz algıları değiştirip yatırımcıların güvenini yeniden artırmak ve zenginleşme hamlelerine devam etmek için, reform sürecini canlandırmak gerektiğin söyleyen Salih Zeki Murzioğlu şöyle konuştu:

 “Yeni büyüme hikâyemizi tüm dünyaya gösterebilmeliyiz. İşte bu paket, bu noktada sanayicimizin elini son derece güçlendirmiş olacak. Son 10 yılda ihracat yapan KOBİ’lerimizin sayısı 44 binden 65 bine, bu KOBİ’lerin yaptığı ihracat miktarı ise 50 milyar dolardan 80 milyar dolara yükseldi. Sanayicimizin ve KOBİ’lerimizin, Ar-Ge kapasitesini geliştirmeye yönelik yapacağı her faaliyet ve projeye destekler sağlandı. Böylece KOBİ’lerimizin Ar-Ge harcamalarındaki payı, 10 yıl önce yüzde 10 düzeyindeyken bugün yüzde 18'e yükseldi. Sanayi Bakanlığımızın, Ar-Ge ve Sınai Mülkiyet alanında hayata geçirdiği düzenlemelerle, bu konudaki yasal altyapı güçlendirildi. Esasında, teknoloji geliştirme bölgeleri, ihtisas endüstri bölgeleri ve organize sanayi bölgeleri de, bu altyapılara verilebilecek en güzel örneklerdir. Sadece OSB sayısından örnek vermek gerekirse, 2003 yılından günümüze kadar 103 yeni OSB kurulmuş. Yani ülkemizdeki OSB’lerin üçte biri, bu son 14 senede faaliyete geçti. İnşallah bundan sonrada, OSB’lerimiz güçlendikçe, Türkiye çok daha güçlü, çok daha rekabetçi bir ülke haline gelecek.  Buradaki sanayicilerimizle birlikte, daha nitelikli OSB’ler inşa ederek, sanayimizin ürettiği katma değeri daha da artıracağız.”

BAKAN ÖZLÜ: 'OSB’LERİN ÖNÜ AÇILDI'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü de, konuşmasında Üretim Reform Paketi'nin yürürlüğe girdiğini anımsatan Özlü, bu paketle sahadan gelen taleplerin ve isteklerin karşılandığını bildirdi. Özlü, "Üretim Reform Paketi neredeyse bütünüyle OSB'lerimizin önünü açan, onlara yeni ufuklar sunan bir kanun niteliği taşıyor. Üretim Reform Paketi ile ilgili uygulamalara süratle başlıyoruz. Bu cuma günü 10 şehrimizin valisini, sanayi sitesi yöneticilerini bakanlığımıza topluyoruz. (Sanayi sitelerinin) Taşınma konusu paketin bir bölümündeydi, bununla ilgili kendileriyle ilk toplantımızı yapıp süreci başlatıyoruz. İkincil dokümanlar konusunda da inşallah Üretim Reform Paketi'nin uygulama usul ve esaslarını ağustos ayı içerisinde tamamlayacağız" diye ifade etti.

ÜRETİM ÇARKLARI DURMADI

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız ise konuşmasında, hiçbir şeyin Türkiye'yi üretimden alıkoymadığını belirterek, "15 Temmuz'un ertesinde, bile üretim çarklarımız asla durmamıştır, çünkü üretiyorsak varız, üretiyorsak umutluyuz ve geleceğe inançlıyız demektir." dedi. Altunyaldız, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin üretim ülkesi olmaya devam etmek zorunda olduğunu vurguladı. OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü de sanayicilerin tüm badireleri olabilecek en az hasarla atlatıp, Türkiye'yi yeniden güçlü bir büyüme rotasına soktuklarını kaydetti.

Köksal ÖNER

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ekonomi