“Bu zam üreticiyi rahatlatır”

“Bu zam üreticiyi rahatlatır”
Çarşamba Eczacılar Birliği Temsilcisi Ömer Bir, aylardır yok satılan ilaçların ve bugün itibarıyla uygulamaya geçen yaklaşık %37 civarında yapılan ilaç zamları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Çarşamba Eczacılar Birliği Temsilcisi Ömer Bir, aylardır yok satılan ilaçların ve bugün itibarıyla uygulamaya geçen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, Resmi Gazete’de yayımlanan ilaç fiyatlarının güncellenmesine dair Cumhurbaşkanı Kararı’na ilişkin, “İlaç bulunamaması probleminin çözümü için ilk adım Sayın Cumhurbaşkanımızın imzası ile atıldı” demesiyle birlikte ilaçlara, yaklaşık %37 civarında yapılan zamlar hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 

“Türkiye’de en ucuz şey ilaçtır”
Vatandaşların, ‘Eczacılar, zam gelecek diye ilaç stoğu yapıyor’ tepkilerine ilişkin açıklamalarda bulunan Çarşamba Eczacılar Birliği Temsilcisi Ömer Bir, Türkiye’de en ucuz şeyin ilaç olduğunu vurgulayarak, “Aylardır eczacılar olarak feryat figan halde ‘ilaç bulamıyoruz’ diyoruz. İlaç bulamayan insan nasıl stok yapsın. İlacı bulacağım ki satacağım. Sattıkça hem tedavi edeceğim hem de evime ekmek götürmüş olacağım. Olmayan bir şeyin stoğunu nasıl yapabilirim. İlacın yok satılması yeni bir olay değil. Fiyat kararnamesinin uzun süreler güncellenmemesi ile ilgili bir sıkıntıydı. İlaç fiyat kararnamesi, 1-2 ay önce 14 yılın sonunda güncellendi. Biz eczacılar olarak isteklerimiz şuydu; ilaç fiyat kararnamesi, belirli bir periyotta güncellensin ve zamanın şartlarına uygun olsun. Bu güncellenme olmadığı için depocu, üretici, eczacı da sıkıntıdaydı. Bir çok ilacın yok satılmasının nedeni eczacı değildi. Eczacı elinde olan ilacı her zaman hastasına sunmakla yükümlüdür ve görevlidir. Zaten herhangi bir ilaç piyasada yoksa, stok yapılıyorsa ilaçlarda bulunan karekodlardandolayı sağlık müdürlüğü hangi eczaneden hangi ilacın olduğunu görebilmekte. Türkiye’de en ucuz şey ilaçtır. 2022 yılı içerisinde bu son zamma kadar gelen zam %35’tir ama bugün bütün giderlerimizin çok daha fazla olduğunu görmekteyiz. Bu giderlerimizin artışı karşısında ilaçtaki artış, çok daha az düzeydedir. Bundan dolayı eczaneler de sıkıntı da. Bu sıkıntıları da zaten 27 Kasım’da Ankara’da yaptığımız Büyük Eczacı mitinginde dile getirdik. Şu anda ki sıkıntının sebebi, ilaç fiyat kararnamesinin üretici için, depocu için sürdürülebilir bir halde olmadığı içindir.” Şeklinde konuştu.

“En kısa zamanda yine bu sıkıntıları yaşayacağız”
Bugün itibarıyla uygulanacak olan, ilaçlara yapılan %36,77’lik zammın ilaç yokluğundan dolayı erken tarihte yapıldığını ve zammın sadece üreticiyi kısa bir süre için rahatlatacağını söyleyen Eczacılar Birliği Temsilcisi Bir, “İlaçta fiyatlandırma yılda 1 kez yapılmaktadır. Normalde ilaç zammı Şubat ayında yapılır. Her yıl Aralık ayında da euro güncellenmesi yapılmaktadır. Dışa bağımlı bir ülkeyiz. Etken maddede ve ilaçta dışa bağımlı olmamızdan dolayı euro ile almaktayız. Şubat ayında yapılacak olan zammı bu sene ilaç yokluğundan dolayı ve maliyetlerin fazlalığından dolayı öne çekildi. %37 gibi yapılan son zamla birlikte, bugün güncel kurumuz 19,5 civarında. Geçen sene Şubat ayında yapılan güncelleme ile 7,81 olmuştu. Bu güncelleme ile 10,75 oldu. Tabi ki iyi bir iyileştirme oldu ama bunun geçici olduğunu görmekteyiz. En kısa zamanda yine bu sıkıntıları yaşayacağız gibi duruyor. Bu zam üreticiyi rahatlatacaktır ama ilaç fiyat kararnamesinden dolayı depoyu ve eczacıyı rahatlatmayacaktır. Çünkü 3 ay önce ilaç fiyat kararnamesinde ki baremlerin değişikliğini 14 yıl sonra yaptılar. %100 gibi iyileştirme yapıldığı halde bu zamlarla o iyileştirme artık kadük hale gelmiştir.” İfadelerini kullandı.

“Cansiperane çalışmamız oluyor”
Eczacıların bu gelişmeler karşısında ne gibi bir pozisyon aldığını aktaran Ömer Bir, “Elimizden geldiği kadar ürün bulmaya çalışıyoruz. Hastamızı mağdur etmemeye çalışıyoruz.  Biz ürün bulacağız ki hastaya temin edip para kazanacağız. Benim önceliğim şuanda ürün bulup hastama temin etmek. Bunun karşısında aldığımız pozisyon, sadece cansiperane çalışmamız oluyor.” Dedi.

“İsteklerimizde hala kararlıyız”
27 Kasım’da Ankara’da gerçekleştirilen mitingde öne sürdükleri konuları anlatan Temsilci Bir, “27 Kasım’da Ankara’da Büyük Eczacı mitingi yaptık. Türk Eczacılar Birliği Genel Başkanı Arman Üney’in bizleri davet etmesiyle mitingi 20 bin eczane çalışanı ile birlikte yaptık. Bunun sebebi bugünleri gördüğümüz için. İsteklerimiz belliydi ve isteklerimizde hala kararlıyız. Eczaneler bu fiyatlarda sürdürülebilirlikten çıkmakta. Bugün kamu eczacılarımızın uğradığı haksızlık bizler için kabul edilemez. Bunun düzeltilmesi ve bu ilaç yokluklarının sebebinin eczacının olmadığı konusuna değindik.” Cümlelerini kullandı.

“Öğrenci sayısının sınırlandırılması gerekli”
Açılan eczacılık fakültelerinin daha etkin eczacı yetiştirebilmesi için öğrenci sayıları konusunda sınırlandırma getirilmesi gerektiğini vurgulayan Bir,“Birçok eczacılık fakültesi açıldı. Bugün Türkiye’nin eczacı ihtiyacı var. Şuan yıllık bin 600 iken 3-4 sene sonra yıllık 5-6 bin mezun verecek. Bu eczacılık fakültelerinin daha iyi, daha etkin eczacı yetiştirmesi için öğrenci sayısının sınırlandırılması gerekli olduğunu aktardık. Bizleri, halkımızın da iyi anladığına inanıyoruz. Diğer etkenlerin de anlamasını bekliyoruz.” Diye konuştu.

Resmi Gazete’de yayımlanan ilaç fiyatlarının güncellenmesine dair Cumhurbaşkanı Kararı’na ilişkin bugün itibarıyla ilaçlara %36,77 zam uygulanarak satışa sunulacak.

HABER: Yağmur AYAN – İrem BAL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Çarşamba Haber