ÇARŞAMBA ŞAP HASTALIĞI TEHLİKESİ

ÇARŞAMBA ŞAP HASTALIĞI TEHLİKESİ
Çarşamba Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen toplantıda mahalle muhtarlarına ve üreticilere bilgilendirmeler yapıldı

Çarşamba Öğretmenevi Toplantı Salonu’nda Çarşamba Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen toplantıda mahalle muhtarlarına ve üreticilere bilgilendirmelerde bulunuldu. Yapılan bilgilendirmelerde ilçede şap hastalığının bulunduğunu ifade eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Osman Akman, önemli açıklamalarda ve uyarılarda bulundu. Çarşamba Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ev sahipliğinde gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına Çarşamba Kaymakamı Mustafa Güney, Çarşamba İlçe Jandarma Komutanı Ramazan Ünal, Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, Çarşamba Muhtarlar Derneği Başkanı Veysel Oduncu, mahalle muhtarları, sivil toplum kuruluşu başkanları ve çok sayıda üretici katıldı.
sap11.jpg
Müdür Osman Akman, “Maalesef ilçemizde şap hastalığı baş göstermiş durumda. Bu hastalıktan dolayı 2 mevcut pazarımızı kapatmak zorunda kaldık. Birisi Ağcagüney’de diğeri de şehir merkezinde bulunan hayvan pazarımız. Altını özellikle çizmek istediğim konu, ikinci bir onaya kadar hayvan pazarlarımızın hepsi kapalı olacak. Bu konuda özellikle sizlerden isteğim mahallelerinizde anons yaparak çiftçilerimize bu konuyu ulaştırmanızdır. Vatandaşımızın bilgisi olmadığı zaman Salı günü Çarşamba’da ki hayvan pazarının açık olduğunu düşünüyor. Haliyle hayvanını buraya getiriyor. Pazarı kapatmış olmamıza rağmen pazarda hayvan alışverişinde bulunuluyor. Bunun sakıncası nedir? Açıklık getirecek olursak; Sizin hayvanınız bakımlıdır, besilidir. Bütün emeğinizi vermişsinizdir. Her türlü yem masrafını yapmışsınızdır. Hayvanınıza getirdiğiniz Pazarda hastalıklı diğer hayvanlardan bir mikrobu aldıktan sonra sizin bu zamana kadar yapmış olduğunuz emekleriniz boşa gider ve hayvanınız hastalığa yakalanır. Şuanda tespitlerimize göre devlet hastanesinin arkasında kalan kesimde ki mahallerimizde şap hastalığı yok gibi görülüyor. Bu alanın haricinde her tarafta, ilçemizin her bölgesinde şap hastalığı bulunmakta. Bu hastalıkla mücadelede birlikte çalışırsak, bu hastalığı daha erken ve daha çabuk söndürme imkânımız var.” Şeklinde konuşan Akman, “Şap hastalığı hayvanların verimini en fazla düşüren hastalıklardan biridir. Ölüme kadar götürebiliyor. Biz komisyon kararı ile pazarları kapatıyoruz. Muhtarlarımızdan ricam, mahallerinizde bu konuyla ilgili anonslar yapmanız ve İkinci bir karara kadar kapalı olduğunu bildirmeniz.” uyarısında bulundu.
sap33.jpg

Hayvanlardan küpeleme hususuna değinen Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Osman Akman, “Hayvanlarda küpeleme işlemlerinizi özenle yaptırmanızı rica ediyoruz. Şuanda küpeleme işlemini kliniklerde ki arkadaşlar gerçekleştiriyor.  Küpeleme işlemi çiftçilerimiz için önemlidir. Yeni doğan buzağılarda mutlaka küpeleme işlemini geciktirmeden yaptırmalısınız. Küpe taktırmadığınız takdirde, desteklemelerden faydalanamaz ve resmi olarak işlemlerde sıkıntı yaşayabilirsiniz.” şeklinde konuştu.

Akman, Hayvan alım - satımlarında mutlaka Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne bildirilmesi gerektiğini belirterek, “Olası bir vakada hayvanın sahibi siz olarak göründüğünüzde siz zor durumda kalabilirsiniz. Aynı şekilde hayvanlarınızın küpeleme işleminin yapılmadığında, kaybolması durumunda küpesi olmaması nedeniyle kolluk kuvvetleri herhangi bir işlem yapamıyorlar.” dedi.

Müdür Osman Akman konuşmasında ayrıca, “Son günlerde medyada çokça yer alan, son olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği bir koyun projesi var. Bakanlığımızın son dönemde yapacağı en önemli atılımlardan birisi. Bu proje ile ilgili olarak Tarım İl Müdürlüğümüz yada İlçe Müdürlüğümüze herhangi bir resmi yazı gelmedi. Ancak, internet ortamından bu konuya ilişkin bilgiler araştırdık.” diyerek TİGEM tarafından Koyun Desteği projesi başvuruları hakkında bilgilendirme yaptı.
sap44.jpg
Programa katılan Çarşamba Kaymakamı Mustafa Güney ise, “Uzman arkadaşlarımız sizlere bilgi vermek için her zaman hazırlar. Bizim amacımız vatandaşımızın yaptığı işte en yüksek karı elde etmesini sağlamak. Devlet olarak bütün kamu kurumlarının amacı vatandaşa hizmettir. Tabi bu hizmetler yapılırken devletimiz tarafından belirtilen kurallar var. Bizler bu kuralları uyguluyoruz. Eğer bir konu hakkında başvuruda bulunur ve başvurunuzun eksik olduğu yönünde bir cevap alırsanız, Kaymakamlığımıza, İl Müdürlüğü’ne başvurarak hakkınızı arayabilirsiniz. “ diyerek birçok konuda bilgiler verilecek.” dedi.

Toplantıda konuşan İlçe Jandarma Komutanı Ramazan Ünal, “Çiftçilerimiz hayvanlarının çalındığını belirterek bizlere geliyor. Bizler bu konu hakkında işlem yapmak istiyoruz ancak hayvanların çalıntı sıfatına koyabilmemiz için muhafaza altına alınmış bir alanda olması gerekmekte. Ya da açıkta bulunan hayvanların başında birisinin bulunması gerekmekte. Böyle olduğu takdirde bizler işlem yapabiliyoruz. Aksi halde kayıp hayvan olarak işlem yapabiliyoruz.” diyerek çiftçilere önemli uyarılarda bulundu.

Toplantıda yapılan konuşmaların ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü personelleri tarafından sunumlar gerçekleştirildi. Yapılan sunumların ardından program sona erdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber